Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Вибори 2019. Їх ряди «рядеють»… Їх вже 42

Вибори 2019. Їх ряди «рядеють»… Їх вже 42
До прийняття остаточного рішення про участь у виборчій президентській кампанії залишилися лічені дні.

Цього року опівночі 8 Березня не тільки настане Міжнародний День жінок, але й настане знакова дата у виборчій кампанії по виборах Президента.

24.00, 7 березня – кінцева дата, коли зареєстровані претенденти можуть без проблем зняти свої кандидатури з перегонів. Не можна сказати, що далі цього неможна буде зробити, але це вже буде значно «дорожче».

Хоча, я не виключаю, що хтось прийме рішення про не участь у виборах в останній день, коли бюлетені будуть надруковані і розвезені по виборчих дільницях. Тоді для того, аби виключити когось з бюлетеня доведеться застосовувати штамп «Вибув».

Цілком можливо, що таким «вибувшим» може стати ТИМОШЕНКО Ю.В. («ВІН», а не «ВОНА»). Чому? А тоді коли будуть «штампувати» вибувшого, цілком ймовірним є такий варіант, що потім частину бюлетенів з ТИМОШЕНКО Ю.В. («ВОНА», а не «ВІН») можна бути визнати недійсними, адже поставити штамп ідеально, тим більше при такій кількості учасників (маленький розрив між рядками, понижений кегль) майже не можливо. Технологія. Над «ЇЇ» прізвищем стоїть кандидат Тарута. Малоймовірно, що він «зніметься», але якщо таке станеться, то тоді «ЇЙ» загрожує бути «заштампованою» з обох боків.

Така ж участь може очікувати і «ЙОГО» - ПОРОШЕНКА.

Над «НИМ» стоїть такий собі Петров Володимир Володимирович, 1977 року народження, освіта вища, проживає в місті Києві, продюсер, ТОВ «ЛЮМПЕН ПРОДАКШН», безпартійний, cамовисування (сайт ЦВК).

Під «НИМ» – Ригованов Руслан Олександрович, 1974 року народження, освіта вища, проживає в місті Горлівка Донецької області, виконуючий обов'язки начальника державного підприємства «Севастопольський морський рибний порт», безпартійний, cамовисування (сайт ЦВК).

Хтось хоч щось знає про цих панів? Хтось до початку виборчої кампанії хоч раз чув їх прізвища? Хтось розуміє у чому суть їх висування? «Технічність» кандидатів може бути і у процедурі зняття з реєстрації останньої миті. Подивимося чи станеться таке. В усякому разі їх «ОБОХ» обклали з усіх боків.

Це тільки припущення. Реальних же кандидатів стало менше. Їх вже 42...

У перший день весни про своє «зняття на користь іншого» заявив Андрій Садовий. Він «знявся» під Анатолія Гриценко. Чесно кажучи ситуація «прораховувалася». У Садового від самого початку не було жодних шансів, але були амбіції і розрахунки. На що?

Зрозуміло, що Гриценко малоймовірний учасник другого туру, але він та його виборча сила точно потрапляє у Парламент наступного скликання. Крісло міського голови Львова здається Садовому вже набридло і вирішив він сходити у ВРУ. На те, що його політична сила подолає бар'єр у 5% сподіватися не доводиться, а тому, скоріш за все, пан Андрій підстрахував себе.

Тепер Гриценко доведеться гарантувати йому частину місць у списках його партії. Те, що сам Садовий може пройти по мажоритарні, це більш-менш прогнозовано, а от «донори» на таке розраховувати не можуть, а тому їм слід забезпечити «проходження». Доводиться торгувати.

Тепер Гриценко Садовому «винен». А щоб Гриценко про це не забував, Садовий буде йому постійно про це нагадувати.

Вже сьогодні Садовий вважає, що його «зняття» на користь екс-міністра оборони, лідера партії «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка додасть йому 10% підтримки. І це при тому, що всі рейтинги показують, що сам Садовий не набирає й 3%.

Здається Садовий не єврей, але торгуватися вміє. «Якщо ми виграємо вибори президента, це буде одна країна. Якщо буде інша ситуація – це буде велика біда. Тому давайте не будемо забігати так далеко. Сьогодні ми намагаємося змоделювати ситуацію на наступні 30 днів. Я зробив крок і думаю, що це додасть Гриценко як мінімум 10%», - заявив Садовий, який весь березень збирається їздити по країні і пояснювати чому він так зробив. Як завжди надто впевнений Садовий вважає, що він «пуп землі». Не така вже й велика підтримка у нього по державі. Ну, це їх справа.

У суботу про своє зняття «під Гриценка» заявив ще один кандидат – Дмитро Гнап. Позачерговий з'їзд партії «Сила людей», яка його висувала, підтримав таке рішення. При цьому представники політсили заявили, що не готові підтримати Гриценко.

«Відкликати кандидата від політичної партії «Сила людей» на посаду Президента України і дати йому можливість добровільно відмовитися від подальшого балотування на пост Президента України і зняти свою кандидатуру в термін до 7 березня», - йдеться у рішенні позачергового з'їзду.

При цьому Гнап нагадав, що є рішення з'їду (коли його висували), що у разі появи єдиного кандидата від «об'єднаних демократичних сил» - зняти з перегонів їх представника: «Зараз ми повинні виконати це рішення з'їзду і підтримати Анатолія Гриценка, який став кандидатом від демократичних сил». Також він висловився про можливий вихід з партії у разі, якщо та не підтримає єдиного кандидата. З'їзд після довгих дебатів вирішив офіційно оголосити про вихід політичної партії «Сила людей» з виборчої кампанії.

З підтримкою «єдиного кандидата від демократичних сил» в партії поки не визначилися. Члени «Сили людей» мотивують це тим, що крім Гриценка, кандидатом від «демократичних сил» є ще й Роман Безсмертний. Чи стане партія підтримувати когось з них на президентських виборах, буде відомо після того, як розглянуть пропозиції про співпрацю від цих кандидатів. І тут будуть торгуватися.

Хто такий Гнап і чи насправді його «зняття» додасть Гриценко голосів? Малоймовірно. Адже рейтинг Гнапа знаходиться за межею похибки, у розрахунки його ніхто не бере. Навряд чи слід було про нього думати як про кандидата, який має хоч якісь шанси.

Сам по собі Гнап відомий лише скандалом з грішми. Він обіцяв передати бійцям на фронт кошти від міжнародної премії яку проект «Слідство.Інфо» отримав у 2015 році. Грошова винагорода складала 15 тис. євро, які журналісти проекту вирішили передати на потреби бійців на фронті. На момент виплати «Слідство.Інфо» не мало власного банківського рахунку, а тому кошти надійшли на рахунок Гнапа і частина з них знаходиться у нього й досі.

Гнап визнав, що це його помилка, яку він технічно не виправив вчасно: «Я розумію, що довіру до мене серед партійців може бути підірвано. Але я готовий її завоювати».

Чи буде «зняття» Гнапа корисним Гриценкові? Питання залишається відкритим...

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон