Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

ВИБОРИ 2019. Черговий тиждень позаду

ВИБОРИ 2019. Черговий тиждень позаду
Ми прожили ще один тиждень виборчих перегонів. Слід наголосити, що і він став гучним на події які вплинуть на результати голосування.

Більшість пересічних українців хоч і не дуже активно, але все ж спостерігає за виборчим процесом і реагує на події які відбуваються на політичному Олімпі.

Почнемо з рейтингів – з'явилися «свіжі». Лідер останніх тижнів Зеленський – додав, Порошенко – вийшов на 2 сходинку, Тимошенко – третя.

Нагадаю, що опитування це тільки цифри. І хоча автори ставлять під ними свій «підпис», але це не означає, що результати є реальними, а громадяни були відвертими і що вони саме так будуть голосувати у кабінці: там вони будуть сам на сам з бюлетенем і власним сумлінням. Хтось голосуватиме за «петінутисячу», хтось за «юлінипівтори», а у когось на першому місці буде власна доля і доля його дітей та онуків.

КМІС (8 – 20 лютого, 2042 особи. Похибка – 3,3% для показників близьких до 50%, 2,8% – для показників близьких до 25%, 2,0% – для показників близьких до 10%, 1,4% – для показників близьких до 5%).

Володимир Зеленський – 26,4% (серед тих збирається голосувати і визначився з кандидатом); Петро Порошенко – 18%; Юлія Тимошенко – 13,8%; Юрій Бойко – 10,9%; Анатолій Гриценко – 6,4%; Олег Ляшко – 6,3%.

Далі йдуть: Олександр Вілкул – 3,1%; Ігор Смешко – 2,9%; Юрій Тимошенко – 2,7%; Андрій Садовий – 2,4%; Євген Мураєв – 1,2%; Олександр Шевченко – 1,1%; Руслан Кошулинський – 0,8%; Інна Богословська, Ольга Богомолець, Сергій Тарута, Роман Безсмертний – 0,5%. За інших кандидатів – усього 2%.

«Софія» (20 – 26 лютого 2019, 2012 респондентів. Похибка 2,2%).

Володимир Зеленський – 18,3%; Юлія Тимошенко – 15,4%; Петро Порошенко – 12,1%.

Далі: Юрій Бойко – 11,2%, Анатолій Гриценко – 6,4%, Олег Ляшко – 4,3%, Євген Мураєв – 2,5%, Андрій Садовий – 2,1%, Олександр Шевченко – 1,9%, Олександр Вілкул – 1,7%.

Зеленський перемагає в другому турі президентських виборів – про це свідчать результати опитування КМІС (7 – 14 лютого. Опитано 2016 респондентів. Похибка – 2,3%).

У парі Зеленський – Порошенко, перший набирає – 32,2%, другий 19,1%. У парі Зеленський – Тимошенко: 28,7%/18,6%. У парі Тимошенко – Порошенко: 22,4%/20,0%.

Втім, є й інші варіанти. Український інститут соціальних досліджень ім. Олександра Яременка та Центр «Соціальний моніторинг» (16 – 23 лютого).

Особисте формалізованого інтерв'ю (face-to-face). Опитано 2047 респондентів. Статистична похибка – 2,2%.
Пара Гриценко – Порошенко: 27,7%/20,1%.
Пара Гриценко – Тимошенко: 27,6%/23,1%.
Пара Гриценко – Зеленський: 26,9%/33,1%.
Пара Тимошенко – Порошенко: 26,1%/21,6%.
Пара Зеленський – Тимошенко: 34,2%/22,1%.
Пара Зеленський – Порошенко: 38,1%/20,5%.

Результати свідчать, що Зеленський продовжує й далі відриватися від конкурентів. Аналітики вважають, що він увійшов у кампанію не зробивши помилок, а у амплуа «неполітики» йому немає альтернативи, адже ніхто з топ-гравців і близько не розуміє, як розмовляти з цією частиною електорату.

Крім того, фахівці продовжують констатувати, що «традиціоналісти» не дотягують до Зеленського і йому відходять голоси виборців: зі Східної України, де втомилися спостерігати за чварами осколків колишньої Партії регіонів; на нього звернули увагу ті, хто живе на Заході і традиційно голосували за Тимошенко; до нього «стрункими рядами» переходять і «єврооптимісти», і прихильники «поміркованих поглядів» на переговори щодо закінчення війни з Центральних та Південних регіонів.

Днями Зеленський знову дав урок своїм опонентам. В той момент коли стало зрозумілим, що він прийшов не гратися, а перемагати, його стали поливати брудом. Наші традиції: сам нічого не зробив, але «сусід мій падлюка».

На першому етапі Зеленського кинулися «розривати, що Тузик ганчірку» з приводу того, що у нього немає програми – він запропонував писати її разом. За тиждень кілька десятків тисяч пропозицій. Другий етап – немає команди. У кандидата відповіли у своєрідній манері – збиратимемо її разом. «Хто повинен бути прем'єром, генпрокурором і главою СБУ?», - з таким запитанням Зеленський звернувся до виборців, і закликав: пропонуйте людей, кого він повинен взяти у команду: «Кому подобається, коли президент призначає на посаду свого кума або армійського друга? Чому так відбувається вже 28 років? Ми разом написали програму «Україна мрії». Наступний крок – команда мрії».

Що стосується команд інших кандидатів, то більшість з них відмовчуються, і тільки окремі готові назвати конкретні прізвища.

Так, Анатолій Гриценко заявив, що його міністром закордонних справ буде Марина Заліщук (депутат ВРУ, член славнозвісної трійки: Заліщук – Найєм – Лещенко, які до четверга були членами фракції БПП).

Щодо представлення «команди», то, як стверджує Ірина Геращенко, перший віце-спікер ВРУ (БПП): днями команди ключових кандидатів у президенти представили свої зовнішньополітичні програми у Брюсселі: «У Брюсселі відбулася своєрідна презентація зовнішньополітичних програм і позицій ключових кандидатів у президенти. І їх зовнішньополітичних радників.

Очікувано, найбільша інтрига була навколо позицій і радниці кандидата Зеро, тому що інші учасники дискусії – відомі в брюссельських кабінетах політики та експерти. І, очікувано, найбільше розчарування саме від команди Зеро, тому що нуль відповідей на ключові питання, як і розуміння викликів і завдань президента у зовнішній політиці.

Кілька учасників дискусії охарактеризували мені у приватній бесіді пані радника як зарозумілу даму, яка демонструвала всеперемагаюче торжество і при цьому порожнечу смислів. Очікувано, яскраво вираженими були позиції команди чинного президента».

Зрозуміло, що від прихильниці діючого Президента (до речі екс прес-секретаря Віктора Ющенко) чекати іншого коментаря було годі – підтримувати імідж «ПОПа» слід всіма засобами. Але, пані Геращенко таки «забула», що далеко не всі в Україні «лохи» і дехто знає і розуміє, що її слова не є висловами дипломатів – ніхто з них не буде робити відвертих заяв. Що-що, а приховувати свої справжні думки вони вміють. Тому «приватні враження», скоріш за все, є результатом «творчої фантазії» пані Ірини.

А от у реальному житті стався інший і дуже знаковий факт. Як повідомили ЗМІ: «Народний депутат України від фракції «БПП» Сергій Лещенко і екс-міністр фінансів Олександр Данилюк брали участь у зустрічі кандидата в президенти України Володимира Зеленського зі спецпредставником США по Україні Куртом Волкером». У соцмережі з'явилося повідомлення: «... Зустріч була важливою і змістовною. Був радий знову бачити пані посла Марію Йованович, з якої ми вже неодноразово зустрічалися. Досягли повного взаєморозуміння з усіх питань. Все буде Україна!».

Знакова зустріч, і знакові слова. Представники Держдепу аби з ким не зустрічаються, а, отже, цей кандидат насправді й серйозно цікавить нашого «західного друга». По-друге, поява Лещенко у оточенні Зеленського...Чому, що він там робить, у якості кого? Який зміст закладено? Перед тим Лещенко був на з'їзді по висуванню Гриценко, а його «друзі» Найєм та Заліщук беруть участь у його виборчій компанії. Чи не занадто все складно, що дуже все просто? За кого буде Гриценко у другому турі у разі формуванні пари «Зеленський – Тимошенко». Щодо заяви Геращенко, то це говорить, що ситуація ще більш складна, ніж видається на перший погляд.

І ще одна «цікава» зустріч про яку стало відомо суто кулуарно (центральні ЗМІ про це промовчали): Зеленський зустрівся з постійним представником Міжнародного валютного фонду в Україні Йост Люнгманом.

«На Заході прагматично оцінюють високу ймовірність перемоги на президентських виборах шоумена Володимира Зеленського, і підтвердженням цього є зустріч з цим кандидатом в президенти ряду іноземних представників», - заявив політолог Петро Олещук.

Загальну ситуацію ускладнив ще один скандал який розгорівся минулого тижня навколо «друзів» Президента і підприємств до яких він начебто має відношення, я маю на увазі «скандал з «оборонкою».

Нагадаю, команда «Bihus.info» опублікувала розслідування, в якому йдеться про схеми по розкраданню у оборонному комплексі України. Фігурантом розслідування є син заступника секретаря РНБО Олега Гладковського і ще двоє осіб, один з яких має ділові стосунки з компаніями Президента.

«Укроборонпром» і Гладковський заявили, що будуть судитися, але тут саме з'явилися повідомлення, що Президент призупинив повноваження Гладковського, а Генпрокурор заявив, що розслідування журналістів збіглося у часі із закінчення слідства, яке начебто триває вже понад два роки.

Скандал вийшов гучний і насправді може вплинути на рейтинг Порошенко який йому в останні тижні так старанно «піднімають».

Втім, окремі ТОП-політики вважають, що скандал з'явився зараз не випадково, що він запланований і «заготовлений» і його головна мета відвернути увагу від «піраміди» з підкупу виборців. Про таке заявив Юрій Гримчак, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій: «Розкручуванням» теми оборонного комплексу намагаються відвернути увагу від того, що одного з депутатів фракції «Батьківщина» запросили дати пояснення, яким чином була створена «піраміда» з підкупу виборців у багатьох областях, і про суми, які фігурують в цьому розслідуванні, про наявність в цій схемі не тільки представників РФ, але й російських грошей». Не забув сказати і про те, що скандал не новий і таких вже було кілька, а їх головне завдання це «послаблення української армії, що зіграло на користь агресора».

Логіки у цій заяві мало, адже він фактично підтвердив те, про що сказали журналісти: «...Я не знаю, до чого призведе останній скандал, але частина техніки, яка відновлювалася і ставилася на бойове чергування, швидше за все, буде списана, оскільки деякі важливі запасні частини ніде взяти, крім як в РФ контрабандним способом».

Отакої. Виходить, що заступник міністра знав, що у нас купують запасні частини з Росії та ще й контрабандно? І тут все далеко не просто, і це на результатах президентській кампанії відіб'ється точно.

Генпрокурор зробив ще більш «круту» заяву: «Наверное, ни для кого не секрет, что в последние годы большинство из этих запчастей украинский оборонпром получает от волонтеров и предпринимателей, которые контрабандным способом доставляют их с территории Российской Федерации. Во времена войны, для воюющей страны, я считаю это приемлемым». Якщо Генпрокурор вважає, що це може бути, то... про яку «державність» і який «суверенітет» може йти мова? На «Євробачення» не можна, а «контрабас» скільки завгодно?

Що стосується «пірамід», то пан Гримчак не згадав, що такі ж звинувачення є й у бік Президента. Минулого вівторка, під час «погоджувальної ради», Тимошенко звинуватила у цьому відкритим текстом Порошенко.

Тут ми підходимо до ще одного цікавого питання: «війна» правоохоронних органів. Здається вже ні у кого немає сумнівів, що Аваков не буде грати на боці гаранта. Не беруся стверджувати, що він про щось домовився з його опонентами, але те, що він не грає на його боці (в усякому разі сьогодні, невідомо, що буде у день голосування та підрахунку голосів), то це точно. Як результат і у Порошенко, і у Тимошенко «сиплються» «піраміди». Проти першого грає «поліція», проти другої СБУ... Ситуація неординарна і може призвести до того, що обидві команди будуть змушені грати більш чесно, а ми матимемо не так сильно спаплюжені результати голосування.

У той же час громадяни продовжують скаржитися, що їх намагаються підкупити. Керівник Національної поліції Сергій Князєв заявив, що з початку виборчої кампанії поліція зареєструвала зави від 1 500 осіб (на даний час відкрито 64 кримінальних провадження): «Найбільша кількість звернень надійшла з Києва, Дніпропетровської, Київської, Одеської та Донецької областей. Але ситуація змінюється щодня, і ми розуміємо, що кількість таких звернень буде рости».

Найчастіше у поліцію повідомляють про можливий підкуп виборців, з такими заявами звертаються представників різних політичних сил. Серед найбільш поширених правопорушень начальник Нацполіціі назвав передвиборче хуліганство: «Під час передвиборної агітації тим чи іншим кандидатом, люди свідомо порушують громадський порядок».

З п'ятниці пішов зворотний відлік останнього місяця, а градус напруження у виборчій боротьби продовжує зростати.

Думайте, панове. Аналізуйте. Вирішуйте. Все залежить від кожного з нас!

P.S. Коли матеріал був готовий до друку стало відомо, що на одного кандидата стало менше: Гриценко і Садовий домовилися (останній зніме свою кандидатуру на користь першого).

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон