Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Хтось з херсонців отримуватиме додаткову готівку?

Хтось з херсонців отримуватиме додаткову готівку?
Вже найближчої п'ятниці, 1 березня, в Україні не тільки настане календарна весна, але й нарешті стартує славнозвісна кампанія «монетизація субсидій»,яку влада кілька разів анонсувала, «запускала», але вона так і не розпочалася.

І от, нарешті. Невже це панацея? І що буде, якщо все ж щось та буде? Застереження є?

Віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко зазначає, що ніяких додаткових критеріїв або обмежень для отримання субсидій у готівковій формі немає: «Ми не вводимо ніяких додаткових критеріїв і не будемо обмежувати право людей на отримання субсидій. Ніяких рішень уряду щодо скорочення кількості субсідіантів немає». Це обнадіює і заспокоює.

Що є монетизація по суті? Розенко: «монетизація» – це не випадкове і не спонтанне рішення, це – кінцевий етап реформування системи субсидій, який почався чотири роки тому.

Що робити, аби отримати кошти? Нічого. Віце-прем'єр-міністр зазначив, що кожен субсідіант отримає лист у якому буде зазначено яким чином він буде отримувати кошти: «Управління соціального захисту повинні письмово повідомити всіх субсідіантів про те, яким чином вони будуть отримувати монетизовану субсидію».

70% людей які отримують субсидії – пенсіонери, вони отримуватимуть їх разом з пенсіями – на картку «Ощадбанку», або через «Укрпошту». «Нікому не треба нікуди бігати і оформляти якісь нові документи», - підкреслив Павло Розенко.

Президент України переконує – програму монетизації субсидій для населення запущено, а середній розмір виплат буде складати 1,5 тис грн. «Ми з вами запускаємо довгоочікувану систему монетизації субсидій, а саме – грошових виплат малозабезпеченим верствам населення. В середньому розмір виплат складе 1,5 тис. грн», - сказав П. Порошенко. Наголошую «середній» слід сприймати обережно і не дуже вірити у «ману з небес» допоки вона до вас не долетить.

За словами Президента, таке рішення є одним з елементів встановлення енергетичної незалежності країни, і це істотно зменшить «поле для корупції» у цій сфері.

Чи багато бажаючих? Як заявив Міністр соціальної політики України Андрій Рева, зараз на монетизовані субсидії претендують 3 млн. 742 тис. домогосподарств, це ті, хто отримуватиме відповідні виплати за поточний опалювальний сезон у березні, квітні і травні: «Після цього буде здійснено перепризначення субсидії на новий рік, починаючи з травня 2019 року».

Це дає підстави стверджувати, що припущення які робили експерти щодо того, що це суто рекламна акція – були правильними. У травні відбуватиметься нове призначення і тоді, як говорять економісти, вся історія з монетизацією лусне як мильна бульбашка по двох напрямках: з одного боку не вистачатиме грошей, з іншого – знову будуть зменшені соціальні норми.

Результат? Людям доведеться платити ще більш скажені гроші. Вартість послуг держава як не контролювала так і не буде контролювати. Що заважатиме постачальникам підняти вартість тепла на наступний рік у 1,5 – 2 рази? Це не тільки вб'є всю монетизацію, а й нанівець зведе всі обіцянки щодо економії. Але за це вже ляже тягарем на плечі інших, тих хто восени прийде у Кабмін та Парламент.

Нестиковки? Цікава річ. Одна частина можновладців говорить, що для отримання монетизованих субсидій не треба робити ніяких рухів, все зробить держава, то Міністр додає ложку дьогтю. Він підтвердив те про що говорили Розенко і Порошенко, що субсидія буде перерахована грошовим переказом через державний Ощадбанк, а пенсіонерам буде виплачувати Пенсійний фонд одночасно з пенсією, а от далі уточнює: для того аби отримати грошовий переказ необхідно таки йти у відділення Ощадбанку з паспортом та ідентифікаційним кодом.

Навіщо? Одночасно з виплатою грошового переказу, кожному одержувачу субсидії буде відкритий персональний банківський рахунок на який і буде перераховуватися сума субсидії у квітні і травні. Звернули увагу, знову звучить травень. А далі? Поки відповіді немає...

Що ж стосується пенсіонерів які отримують пенсії через інші банки, то вони зможуть зняти субсидію безпосередньо у банкоматі цього банку. Тим, у кого немає пенсійної картки, субсидію разом з пенсією доставить «Укрпошта».

У Мінсоцполітики крім цього повідомили: всі, хто звернувся вперше за субсидією у 2019 році беруть участь у чинній моделі монетизації. Тобто розрахунки з підприємствами за спожиті послуги буде здійснювати все ж «Ощадбанк», а субсідіанти отримають залишок невикористаної субсидії готівкою за результатами вже в цьому опалювальному сезоні.

Де «підводні камені»? Більшість людей, особливо пенсіонерів, так і не зрозуміли чого у «монетизації» більше: доброго чи поганого? Від влади звучить головне: ми даємо «живі гроші», ви можете розпоряджатися ним на власний розсуд, «заощаджуйте» і вони залишаться у вас! Це не більше ніж красива обгортка у яку загорнута дуже гірка пілюля, яка може стати для когось отрутою.

Не випадково прозвучала заява Зубко про те, що українці знову починають вчитися платити за комунальні послуги і про те, що людина самостійно контролюватиме і якість комунальних послуг, і розрахунки за них.

Геннадій Зубко, віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України: «Ми не можемо говорити про можливість зменшення вартості газу в 2 – 4 рази, як про це деякі популістські заявляють. Але ми можемо говорити про можливість зменшення в два рази або в три рази енергоспоживання. А це значить, що ми можемо зменшити рахунки. І для цього необхідно мати «живі гроші».

Зрозуміли, про що мова? Хочете гроші – заощаджуйте. Знижуйте температуру в квартирі, менше споживайте газ, рідше включайте телевізор і освітлювальні прилади і «буде вам щастя у житті».

За словами Зубко, якщо раніше рахунки для субсідіантів формувалися без їх участі, і ніхто не міг проконтролювати справжній обсяг послуг, що надаються і споживаються, то тепер людина буде не просто мати «живі гроші», а самостійно контролюватиме якість послуг які вона отримає і сама за них платитиме.

Каверзне питання: а що робити, якщо послуга буде неякісна? Є непоодинокі випадки коли ціна за тепло, а у квартирі ледь теплі батареї. Що робити? Ви тепер будете доводити, що послуга була неякісна, а ціна завищена. Але, ви не зможете не заплатити. Навіть якщо у квартирі було мінус десять. Перед тим як ви це доведете слід оплатити «послугу», а вже потім відстоювати свої права у суді. Чи багато пенсіонерів наважаться на такі «процедури»?

Ще один «напрямок» про який згадує Зубко – «енергоефективність». Він вважає, що за рахунок віртуальних субсидій в українців зникала зацікавленість займатися енергозбереженням. «Живі гроші» ламають цей стереотип. На думку міністра українці, які отримуватимуть «живі гроші» знову навчаться економити: будуть виміряти скільки вони споживають, думати, як зменшити споживання, контролювати і вирішувати, що можна для цього зробити.

Чи всім вистачить грошей? Однозначної відповіді поки не прозвучало. В Уряді запевняють: в держбюджеті на 2019 рік на субсидії заклали 55 млрд. грн, з них 12 млрд грн будуть перетворені на «живі гроші».

Незалежні експерти говорять, що реально грошей не вистачить і у другій половині року, коли почнеться новий опалювальний сезон, треба буде або шукати додаткові, або вже з 1 травня приймати рішення, про зменшення пільгових обсягів.

Крім того до другого півріччя діятиме «подвійний» механізм надання субсидій: «готівковий» і «безготівковий» (будуть визначатися який з них більш ефективний).

Ще у січні на нараді у Президента України за участю Прем'єр-міністра, міністрів, а також зацікавлених сторін: Укрпошти, Нафтогазу, Пенсійного фонду, громадських організацій, представників ОСББ, було прийнято політичне рішення про те, що особам, яким призначено субсидію з жовтня, з березня будуть переводити гроші на грошові рахунки.

Що буде з тими, хто отримає гроші і не платитиме? Як заявляв Віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко, він переконаний, що монетизація субсидій буде вигідна і споживачам, і постачальникам послуг і розповів, що Кабмін відпрацьовує механізми захисту монетизовані субсидії від несвідомих споживачів: «При нормальній роботі механізму монетизації субсидій виграють всі. І споживачі послуг отримають живі гроші на руки, і надавачі цих послуг отримають живі гроші».

Розенко зазначив, що одержувачам субсидій не слід забувати, що субсидія – це, перш за все, цільовий платіж, це цільова допомога держави для оплати за житлово-комунальні послуги: «Тобто людина повинна використовувати ці кошти, перш за все, для сплати за надані послуги, а вже зекономлені кошти може використовувати на власні потреби.

Я переконаний, що 95% споживачів – це свідомі споживачі, які прекрасно розуміють, що ці кошти треба спрямовувати на оплату за житлово-комунальні послуги. Але будуть і ті люди, які будуть намагатися некоректно їх використовувати. Безумовно, ми зараз відпрацьовуємо механізми яким чином убезпечити себе від цього. Але люди самі зацікавлені в тому, щоб ці кошти отримувати постійно, а для цього потрібно платити за житлово-комунальні послуги».

Звернули увагу: «платити за житлово-комунальні послуги». Мова не йде про частину, чи про оплату в рамках бюджетної допомоги – за послуги слід платити в повному об'ємі.

Постанова КМУ, яка не радує... На початку лютого Кабінет Міністрів України прийняв постанову відповідно до якої субсидія на оплату комунальних послуг не призначається за наявності заборгованості. Крім того, для призначення субсидій КМУ зменшив максимальний термін простроченої заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг з 2 до 1 місяця.

Згідно з постановою Кабміну № 62, від 6 лютого, житлова субсидія не призначається (в тому числі на наступний період) якщо структурним підрозділом з питань соціального захисту населення отримано інформацію про наявність простроченої понад місяць заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день звернення за призначенням житлової субсидії.

У той же час зазначено, що відповідна норма не застосовується при призначенні субсидії громадянам на наступний період у разі, коли Міністерством соціальної політики не забезпечено фінансування житлових субсидій таким громадянам у грошовій формі (в тому числі готівкової).

Крім того постанова передбачає, що з 1 травня 2019 року призначення житлової субсидії домогосподарствам, які таку субсидію отримували протягом опалювального сезону 2018/19 року на підставі їх звернень до 31 грудня 2018 року, буде здійснюватиметься тільки після подання нової заяви та декларації.

Кримінальне провадження, як фактор захисту?.. 67-ти річна пенсіонерка, яка мешкає у селі Лазарівка, Монастирського району, Тернопільської області звернулася за субсидією, але «забула» внести у декларацію квартиру, яку придбала у Івано-Франківську (відповідно до Закону в декларацію вносять всі придбання речі, які дорожче ніж 50 тисяч гривень). Проти пенсіонерки відкрили кримінальне провадження за фактом шахрайства. Слідчі вважають, що жінка незаконно отримала понад 20 тис грн субсидії.

«Відомості за даним фактом внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань і кваліфіковано за частиною 1 статті 190 КК. Триває досудове розслідування», - повідомили в поліції.

Тож, не забувайте, що отримуючи субсидії ви не у іграшки граєтеся, а беретеся тягатися з державою. Для вас це може закінчитися сльозами.

Що ж стосується монетизації, то перші її результати будуть зрозумілі лише у травні, а поки політична рекламна кампанія продовжується: вас не перестають переконувати, що ви стали жити ще краще. Вітаю вас!

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон