Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Варіант фальсифікації результатів виборів у Херсоні

 Варіант фальсифікації результатів виборів у Херсоні
Упевнений, що фразу про «перевантажений напрямок» автовідповідача ВАТ «Укртелеком» вчора, у суботу, 19 січня,чув не тільки я, а й сотні, якщо не тисячі мешканців Херсона та області, які кинулися з'ясовувати куди зник Інтернет-зв'язок...

Ми так звикли до сучасних технологій, що не можемо собі уявити, а як може бути по-іншому? І коли наші діти, онуки питають: а як ви жили без мобільних телефонів, Інтернет і ми починаємо розповідати про те, що ходили у гості, в кіно, в театр, нащадки нас не розуміють. Іноді ми не розуміємо самі себе...

Вчора, у продовж кількох годин ми відчули «смакоту» життя без Інтернету.

Вже через 10 – 15 хвилин зрозумівши, що з кабелями все в порядку і телефонний зв'язок є, а з сигналом Інтернет проблеми, кинулися телефонувати оператору... Даремно. Після п'яти – шести невдалих спроб поспіль, система автоматично від'єднувала телефон від можливості здійснювати дзвінки на «ремонтний» номер. Тоді стали дзвонити один одному. Замість слів привітання лунало: «У тебе є Інтернет?». В хід пішли номери тих, хто має хоч якесь відношення до зв'язку: хтось знає, що сталося і як на довго?

Відсутній зв'язок викликав паніку: що буде, якщо його не буде? Виявилося, що більшості немає чим себе зайняти. Виявилося, що є так багато часу, а витрачаємо його незрозуміло на що. Виявилося, що незручності були у тих, хто працює, і кому зв'язок необхідний для виконання роботи, а більшість просто не знала на що витратити вільні години.

У моїй телефонній книжці є пара телефонних номерів людей, які знають інших людей, які точно знали, що сталося. «Впав» магістральний канал зв'язку далеко за межами області, тому ми й залишилися без такої зручної і вже буденної послуги як «Інтернет».

Хтось залишився без розваг і випадково відірвавшись від монітору вийшов прогулятися. Хтось зателефонував батькам і запитав про їх стан здоров'я. А мені прийшли зовсім невеселі думки: а якщо таке станеться 31 березня? День виборів Президента. Ось вам і вирішення проблем з підрахунком голосів – шанс рахувати «як треба». Більшість українців навіть не уявляє як саме відбувається підрахунок голосів у дільничних виборчих комісіях (ДВК), як здають протоколи в окружну виборчу комісію (ОВК), звідки відправляють результати у Центральну виборчу комісію (ЦВК). Тут без Інтернет не обійтися, як не крути!

Трохи технологій. Після того, як у ДВК, відповідно до дуже складної процедури порахують бюлетені, а потім голоси, результати вносять до Протоколу який підписують члени ДВК і офіційні спостерігачі – три члени комісії, у супроводі поліції, везуть запаковані бюлетені і Протокол у ОВК, яка на його підставі укладає зведений протокол, який потім разом з оригіналами протоколів ДВК здає у ЦВК, а вже там встановлюють результати виборів.

Що приймає ОВК? Запаковані у окремі пакети бюлетені і Протокол. Пакети ОВК відкривати не має права, вона тільки перевіряє наявність печаток. Що у пакетах? Зафіксовано у Протоколі. Результати з Протоколу вносять до комп'ютеру ОВК, який мережами зв'язку з'єднаний з сервером ЦВК. Машина автоматично підраховує всі рядки (від кількості отриманих ДВК бюлетенів, до розподілу голосів за кожного кандидата). Якщо сума по формулі збігається, машина констатує – зійшлося, після цього ОВК голосує і приймає Протокол.

Якщо результат не збігається бодай на одиницю – ОВК зобов'язує ДВК укласти новий Протокол з позначкою «Уточнений» (при цьому пакети з бюлетенями ДВК не повертаються). Члени ДВК їдуть на дільницю, де під час засідання здійснюють математичний перерахунок (частіше за все трапляються помилки у занесенні зіпсованих або невикористаних бюлетенів не у той рядок, від чого сума «не йде»). «Уточнений» підписують всі члени комісії, і три її члени повертаються до ОВК і знову здають Протокол. Якщо «машина» приймає цифри – ОВК приймає Протокол. А якщо ні? Тоді ОВК знову відправляє членів ДВК перераховувати. Якщо виявиться, що без перерахунку бюлетенів встановити результати неможливо, тоді ОВК приймає відповідне рішення. Перерахунок проводить ОВК за участі ДВК, але таке можливо тільки після того, як будуть прийняті всі протоколи на окрузі.

А до чого тут Інтернет?

По-перше, всі бази даних від отриманих бюлетенів, до кількості виборців на кожній дільниці, які проголосували знаходяться на сервері ЦВК, у ОВК тільки вводять дані – рахує комп'ютер ЦВК. Якщо не буде зв'язку, то «все пропало»!

По-друге, одразу після того, як ОВК приймає Протокол ДВК, дані вводяться у систему і вони з'являються на сайті ЦВК для доступу широкого загалу.

Що буде, якщо ОВК не матиме зв'язку з сервером ЦВК? Не треба ніяких «каруселей», треба лише «вимотати» людей і довести їх до стану коли буде втрачений контроль. Якщо заставити комісію 2 – 3 рази їздити туди-сюди з виправленими протоколами, то зрозуміти потім який саме «Уточнений» (і що в ньому) опиниться у базі даних зможе тільки людина, яка знає чого вона прагне.

Ще один «секрет». «Реальні» кандидати на перемогу набирають для роботи спеціальних людей, які не тільки вміють швидко писати і рахувати, але й оцінювати ситуацію. Ці люди не сидять з ранку до півночі на дільниці – у цей час вони відпочивають, їх робочий день почнеться тоді, коли перші ДВК закінчують підрахунок голосів. Працюють ці люди не більше 3 – 4 годин, потім йдуть відпочивати, адже їх мозок повинен бути «свіжим» і знаходитися у «робочому стані». Ці люди слідкують за процесом здачі протоколів, ведуть оперативний підрахунок голосів за протоколами які отримують з ДВК, порівнюють з даними, які оголошує головуючий на засіданні ОВК і передають системами зв'язку (той самий Інтернет або супутник) у штаб округу, звідти в область, далі в Київ, де інші люди аналізують загальнодержавну «картинку», і якщо бачать, що на певному окрузі, в певному районі їх кандидат починає «просідати» – вживають відповідні дії. Головне не допустити введення даних у базу ЦВК (ніхто у ЦВК результати не фальсифікує – все це казки для необізнаних). Пам'ятаєте історію про так званий «транзитний сервер», у часи Кучми. Тоді говорили, що там відбуваються фальсифікації. Ні. Результати встановлюють у ЦВК за протоколами з «мокрими» печатками. Сам був, бачив, брав участь, знаю. А от перед тим як Протокол потрапить до ОВК, а потім ЦВК його можна переписати, і не раз.

Приклад з власної практики.

Одна з ДВК, яка знаходилася на відстані приблизно 50 км від місяця розташування ОВК поїхала «переробляти» протокол – математика «не йшла» (сплутали рядки, не туди віднесли зіпсовані бюлетені). За найскромнішими підрахунками для того, аби доїхати до місяця дислокації, провести засідання і повернутися назад, їм треба щонайменше 3 години. Уявіть моє здивування, коли представники комісії з'явилися у залі вже за годину! Літаком користувалися? Ні, переписували протокол на сусідній вулиці. Звідки печатка? Вона повинна весь цей час знаходитися у сейфі на дільниці. Звідки підписи всіх членів комісії, адже Протокол здають лише три?

Ще один «секретний» пункт. Чи може член ОВК знати які цифри були у «основному» протоколі? Так, адже він є у комісії. Чи перевіряє хтось збіг цифр по кожному рядку? Ні. Це не визначено Законом. І знову про людський фактор: члени ОВК вийшли на роботу о 6 ранку неділі; прийом протоколів починається о півночі понеділка, триває 30 – 40 годин поспіль. Чи можна вважати, що хтось десь не припуститься помилки і не втратить пильність? Неможна.

А от люди зі штабу «реального» кандидата пильності не втрачають, вони уважно слідкують за процесом. І у потрібний момент телефонують «своєму» члену ОВК акцентуючи його увагу на певному моменті.

Ви скажете: копії протоколів є у спостерігачів. Так є. Оригінали. Як правило до «Уточненого» вони «не доживають» їх складають вже без їх участі (вони давно пішли спати, корів доїти, поросят годувати, горілку пити). У селах мало хто витримує таке навантаження як дві доби без сну, їжі, зручностей (як правило у понеділок зранку вони вже на основній роботі).

Теж стосується і членів ДВК: кум – кумі (голові ДВК, від партії опонента): «Я підпишу тобі пусті бланки, у разі чого перепиши без мене». Так на руках у голови з'являються три – чотири пусті, але підписані всіма членами комісії бланки (вони не номерні, не бланки суворої звітності), а ОВК отримає легітимний «Уточнений». Він законний, зауважень до нього не прийме будь-який суд. Підстав для перерахунку бюлетенів немає, запаковані мішки з бюлетенями здають до архіву. Переконаний, якщо відкрити ті мішки та перерахувати їх вміст на «свіжу» голову, то половина депутатів здасть мандати, а кілька тисяч членів ДВК сядуть за грати за фальсифікацію.

От на які думки наштовхнула мене аварія на лініях зв'язку і відсутність Інтернет в Херсоні, суботнього січневого вечора, коли громадяни святкували Хрещення Господнє.

Про «святкування». Затримка з прийняттям протоколів (відсутність зв'язку), втома, втрата пильності, а ще якщо у когось «випадково» знаходиться пляшка горілки та шматок сала (штаби «прохідних» дбають і про це), то через кілька годин «хтось» вже не знає де його мішки, де той протокол, хто він сам (було на практиці), а після цього ще відправляють складати «Уточнений» («помилку» внесли під час введення даних)... та він чорта лисого намалює, аби тільки швидше додому.

... А хтось весь цей час із «тверезою головою» і «свіжими мізками» продовжує рахувати і корегувати потік голосів у правильному напрямку. І не треба ніяких «військових станів» і «сепаратистів». Немає тут ніякої «Руки Москви», все це для задурювання голів пересічним громадянам. Все це планують не у Москві, а у Києві. Тоді, до чого тут Москва? А, ні до чого! Так, аби було про що поговорити, на що відволікти увагу.

На моєму годиннику вже друга година неділі. З'явився Інтернет. Вранці вичитаю матеріал, якщо буде зв'язок відправлю редакції, яка поставить матеріал на сайт, де ви, наші читачі, сподіваюся його прочитаєте...

Ось такі невеселі думки викликала у мене аварія в результаті якої всього кілька годин не було Інтернет-сигналу... То це була аварія, чи перевірка?

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон