Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Херсонцям про феномен «ЗЕленського»

Херсонцям про феномен «ЗЕленського»
Президентська кампанія офіційно стартувала лише 31 грудня 2018 року, але вже принесла велику кількість несподіваного і неочікуваного...

Не секрет, що неофіційно виборча кампанія багатьох потенційних кандидатів стартувала за довго до того, як про це оголосила ЦВК, і навіть прийняла рішення ВРУ. А якщо порахувати всіх, хто за попередні півроку оголосив про те, що він йде у Президенти, то список буде довжиною у півтора – два метри.

Втім, ми сьогодні про головну несподіванку цього політичного сезону: Володимир Зеленський, який не сказавши жодного слова про президентство вийшов у лідери і має всі шанси стати не просто другим у спарингу з Тимошенко у другому турі, а має шанси її перемогти.

Треба нам такий Президент чи ні – вирішувати українцям. Ми ж подивимося на реакцію політичного істеблішменту на «феномен Зеленського».

Перед тим, як ви будете далі читати цей матеріал дуже прошу вас перегляньте цей номер, це відео фіналу з новорічної програми «Кварталу-95» за 2016 рік. Уважно дослухайтеся до слів, зрозумійте, що стоїться за ними і ви зрозумієте, про що я буду говорити далі.

Зверніть увагу на абревіатуру ПАП (в русскоязычном варианте это Петр Алексеевич Порошенко). Дивимося! Сподіваюся тепер ви будете по-іншому ставитися до викладеного нижче.

ЗЕЛЕНСЬКИЙ МОЖЕ ПОВТОРИТИ «ФЕНОМЕН ТРАМПА»

31 грудня, 23 годна 56 хвилин, народ України завмер перед телевізорами з пляшками шампанського в руках – головне не пропустити момент: відкрити, налити, загадати, випити...

І тут! ШОК! В ефірі одного з провідних каналів України раптом замість Президента України в кадрі з'являється Володимир Зеленський! Що це? Помилка ефірників? Дали не той файл? Скандал? Ні, хоча – так! Зеленський оголошує, що він буде балотуватися на пост глави держави!

У когось пляшка падає з рук... У когось гіпертонічний криз... Хтось із гомеричним регатом падає на диван... Такого ніхто не очікував. Головна тема Новорічної ночі не подарунки і привітання, а емоційне переосмислення почутого. Президент пішов у запису, після опівночі!

Не думаю, що про такий хід не знав господар кабінету № 1 на вул. Банковій, а от для «основних» гравців у грі «Вибори Президента» це було «Громом посеред ясного неба!». Новорічне застілля було зіпсоване!

Вже під ранок стали з'являтися перші коментарі, а потім вони просто прорвали «сонне царство новорічної ночі». Хтось про Зеленського писав з пафосом, хтось з повагою, хтось почав лити бруд. Коротко оглянемо частку реакції тих, хто займається політикою професійно.

Олександр Харебін, політолог: «Нерозумно було не скористатися таким інструментом, як доступ фактично до першої кнопці країни – рейтинг [телеканалу] у новорічну ніч був рекордним у інформаційному просторі. А формат подачі, те, що ролик Зеленського пішов перед виступом президента, так само знаковий. Можна сказати, що цим зламом шаблонів Зеленський пішов проти чинної влади, проти чинного глави держави".

Володимир Фесенко, політолог, порівнює Зеленського з Трампом і переконує, що Зеленський: «може повторити феномен американського президента Дональда Трампа».

Іван Яковина, журналіст: «Найголовніша умова участі в команді Зеленського («відсутність досвіду в політиці»), а також залучення до написання програми «всіх нормальних українців» - це ж «трампівське» відділення себе і «хорошого простого народу» від «продажної київської еліти».

Аналітики заявили: Зеленський буде серйозною перешкодою для Петра Порошенка на шляху до другого туру і навіть може забрати перемогу в «фіналі» у Юлії Тимошенко, яка не знає, як успішно опонувати артисту.

ХТО ТАКИЙ ЗЕЛЕНСЬКИЙ

Олександр Харебін, політолог: «Зеленський яскраве відображенням так званого східного проукраїнського електорату. Тобто людей, які не бачать себе в партійних рядах «Опозиційного блоку», промосковської або проросійської парадигми, але бачать себе російськомовними українцями. Це значна частина Дніпропетровської, Харківської, Одеської областей.

Думаю, що електорат Зеленського буде обчислюватися мільйонами виборців, які не бачать альтернативи своїй точці зору, не бачать альтернативи у інших передвиборних риториках, і, думаю, із задоволенням будуть голосувати за зрозумілу їм людину, яка більше десяти років розповідає українцям через свої мініатюри і комічне шоу про те, якою він бачить Україну».

Леонід Швець, публіцист: «Зараз для тих, хто готовий його підтримати, він є носієм «наших» претензій до «їх» політичного класу, і в першу чергу до діючої влади, персоніфікованої Порошенко. Це дуже сильна позиція, і її складно «здути», просто вказуючи на різницю у вагових категоріях заслуженого головкому і молодого «вискочки». Тут легкість є перевагою».

ДУМКИ УКРАЇНИ

Невдячна ця справа аналізувати опитування. Скільки замовників, стільки й результатів. У випадку із Зеленським диво – його рейтинги ростуть «нізвідки». Жодного слова про вибори, а згідно всіх опитувань в останні 2 місяці упевнено тримається на другій позиції.

Кінець грудня: група «Рейтинг» - 13,4%, Центр «Соціальний моніторинг», Українським інститутом соціальних досліджень імені Яременка – 10,8%.

Фонд «Демократичні ініціативи» імені Кучеріва та Центр Разумкова (відомі як лояльні структури до Банкової): Тимошенко – 16,1%, Порошенко – 13,8%, Зеленський – 8,8%. Коли встиг Порошенко назбирати 5% підтримки?

Ірина Бекешкіна, директор аналітичного Фонду «Демократичні ініціативи»: це реакція народу на Томас.

Експерти в один голос заявляють: участь Зеленського у президентській кампанії – неприємна новина для проросійських кандидатів, включаючи і кандидата від «Опозиційної платформи – За життя» Юрія Бойка, для якого це стало «болючим ударом».

Навіть деякі провладні аналітики заявляють: Зеленський може претендувати на другий тур, і буде сперечатися там за перемогу.

РЕАЛЬНИЙ КАНДИДАТ, ЧИ ТЕХНІЧНИЙ ПРОЕКТ?

Андрій Єрмолаєв, директор Інституту стратегічних досліджень вважає, що ближче до лютого – ключовий місяць кампанії – рейтинг Зеленського впаде і шоумену не вдасться кардинально змінити хід передвиборної гонки: «І я не виключаю, що сам пан Зеленський себе сприймає як технологічного учасника кампанії, йому ніщо не заважає у будь-який момент підіграти, підтримати і розіграти цілу політичну п'єсу на допомогу тому чи іншому серйозному кандидату».

Олег Саакян, політолог: «Зеленський ідентифікує передвиборчу кампанію, оскільки політикам на сьогоднішній день доведеться вибиратися з «теплої ванни» класичних технологій і заходити на поле експериментів. Зеленський буде робити все з точністю до навпаки, ніж це роблять інші політики, чим розбурхає це болото.

Щодо зв'язку Зеленського з Коломойським. Безумовно, вона присутня, але думаю, що цей зв'язок не односторонній – пряма залежність Зеленського від Коломойського. Швидше, це дорога з двостороннім рухом, де фактично вони виступають певною мірою партнерами, оскільки від Зеленського досить сильно залежить телеканал «1+1» і його рейтинг, а це ключовий актив Коломойського на сьогоднішній день.

З іншого боку, зараз вже шикується черга до Зеленського людей з грошима, які були б не проти інвестувати в його політичний проект, зокрема, з орієнтуванням на майбутні парламентські вибори. І тут, звичайно ж, роль Зеленського досить серйозно зростає, він стає активним політичним гравцем, перш за все, з розрахунком виборів до Верховної Ради».

Частина політологів відповідаючи на питання, чи може Зеленський стати технічним кандидатом, який буде грає проти Порошенка на боці Тимошенко вважають, що насправді Зеленський є досить забезпеченою людиною з високими рівнями як упізнавання так і сприйняття в суспільстві, а тому малоймовірно, що він гратиме роль «технічного кандидата» під кого завгодно.

ВИБОРЧЕ ПОЛЕ

Крім того, що Зеленський кавалерійським галопом промчить по електоральних полях всіх «основних» і може суттєво відщипнути у кожного з тих, хто рахує кожен голос, він ще й заходить на «непахане поле».

Зеленський заходить на нішу молоді та починає серйозну комунікацію з цією аудиторією.

Але, у той же час, молодь дуже пасивна. Очікувати, що весь цей молодіжний, інфантильний електорат прийде на вибори, було б вкрай необачливо. Можна припустити, що явка буде низькою серед тих, хто проголосував би за артиста.

БУКМЕКЕРИ НА СПЛЯТЬ

Букмекерська компанія ElectraWorks Limited (Гібралтар), що працює під брендом bwin і належним чином котирується на Лондонській фондовій біржі GVC Holdings PLC, два тижні тому підвищила ставки на перемогу Володимира Зеленського на майбутніх виборах з 8 до 1, до 6,5 до 1. Ставки на Тимошенко – 2,5 до 1 та Порошенко – 3,5 до 1, залишилися незмінними.

ПРОГРАМА

У Зеленського не було передвиборної програми. Що робити? Він пішов нестандартним шляхом: виклав у соціальну мережу відеоролик з проханням залишити у коментарях під постом 5 пунктів його майбутньої програми.

Українцям ідея припала до душі, і лише за добу під роликом зібралося понад 700 коментарів. Більшість українців турбує: підвищення заробітної плати, закінчення війни на Донбасі, реформа медицини і освіти, скорочення чисельності чиновників, зниження податків і комуналки.

Іван Яковина, журналіст: «Уявіть заяву Зеленського: «Я прочитав, чого хочуть українці: ввести смертну кару за корупцію, притиснути злодіїв, пересаджати депутатів, знизити ціни, підвищити зарплати і припинити війну. Загалом, тепер це – моя програма. Олігархи, чиновники, генерали і бандити, готуйтеся – вам кінець».

Якщо Зеленський зробить таку заяву, то його рейтинг вже завтра буде 70 відсотків. Хтось скаже: популізм. Без сумнівів, але народ цього хоче! А кількість людей, які приєднуються до його команди, зростає з кожним днем.

Ірина Бекешкіна, директор аналітичного Фонду «Демократичні ініціативи»: «...українці розчаровані у «традиційних» політиках. Таким чином люди просто намагаються усунути від влади тих, хто там роками і досі не зробив необхідних змін».

СИМПАТІЇ – АНТИПАТІЇ

Зеленський обійшов «старих» політиків тому, що Українці перебувають у стані ошуканих очікувань від політиків. Для того, аби вивести суспільство з зневіри і напруги, потрібні нові обличчя у вищих ешелонах влади.

Сергій Кривуля, політичний психолог: «Вважаю, після тих персонажів, які «рулили» нашою країною, шоумен був би більш ніж до речі. І це не іронія. Звичайно, є небезпека, що після потрапляння кандидата на високу посаду у нього може «розвалитися голова». Влада – підступна, вона ламала і не таких, але є шанс і на благополучний результат».

Психолог виділив сильні сторони Зеленського: освіта, досвід управління, самоіронія, почуття гумору, розсудливість і відсутність шлейфу негативу, який тягнеться за багатьма діючими політиками.

Стосовно того, що деякі виборці можуть не сприйняти такого незвичайного кандидата, то психолог зазначив, що в цьому випадку може спрацювати психологічна противага.

Інна Борзило, виконавчий директор ГО «Центр.UA»: «Особисто я не переконана, що Зеленський, який є ще незареєстрованим кандидатом, буде гідним політиком. Тому що він роками, на мою думку, дискредитував українську політику, висміюючи і обігруючи її у своїх талановитих комедійних шоу. Звичайно, він дуже талановитий бізнесмен і комік, проте, я вважаю, що він вже багато нашкодив українському інституту органів влади».

Володимир Фесенко, глава Центру прикладних політичних досліджень «Пента» вважає, що Зеленський може відібрати більшу частину виборців у інших кандидатів. Зокрема за нього може голосувати частина російськомовної аудиторії Юрія Бойко, Олександра Вілкула та Євгена Мураєва: «Якби не було Зеленського, вибирали б, скоріш за все, між Бойком, Вілкулом і Мураєвим. А так виборців акумулює Зеленський, і це позитивно для нього».

Фесенко зазначив, що українцям подобається те, що Зеленський ще ніколи не був у політиці, як багато його колег по шоу-бізнесу. Саме це він буде використовувати і буде діяти несподівано для всіх. Слабкі сторони: головний електорат – молодь, яка не ходить на вибори; виборці не знають команди Зеленського.

Виправити ці помилки у Зеленського ще є час. Подивимося, що буде далі...

А поки можна сказати, що у актора з'явився послідовник. Один з вже зареєстрованих кандидатів у президенти вирішив перетворити передвиборчу кампанію на шоу.

У його штабі готуються запустити проект, в якому кандидат буде шукати собі дружину. І це не жарт, кажуть, що весілля можуть поєднати з інавгурацією?

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон