Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Чи всі херсонці переживуть цю зиму?

Чи всі херсонці переживуть цю зиму?
Зиму, що невпинно наближається переживуть не всі. Вчені дають не втішні прогнози...

Відповідно до розрахунків, що оприлюднені: зима буде не просто холодною, а лютою. В окремі дні термометри будуть показувати 25 – 30 морозу. У особливо «морозні» дні вона може опускатися до 35 і навіть 40 градусів нижче нуля.

Така ситуація, відповідно до розрахунків вчених, викликана різкою зміною клімату. Його, крім зміни клімату, провокують і два природні явища: період зниження сонячної активності, і те, що суттєво змінюються потоки повітряних мас.

Повідомляється, що циклони з сніговими буранами будуть змінюватися антициклонами з арктичними морозами. І все це слід очікувати Європі вже з кінця листопада...

Першими забили на сполох британські кліматологи після того як виявили у Атлантиці підвищення температури на частки градусу. Вони ж порахували: існує реальна ситуація відхилення океанських течій та зміна напрямків повітряних потоків, і це, на їх думку, не обіцяє нічого доброго.

Зміни вже почалися. Факт відбився у декількох ураганах, які один за одним наривають як Антильські острови так і південне узбережжя США.

Втім, на думку експертів, це тільки початок, так би мовити літньо-осіння «розминка» природи перед її головними викликами. На черзі вже аномалії зимові. Удару природних стихій слід очікувати всій Євразії від Британії і до Сибіру.

Крім цього слід очікувати і зміни повітряних потоків у північній частині Тихого океану, що додасть нам неспокою і які підштовхнуть «шапку» арктичних мас у бік Європи.

Додає проблем і Сонце: після надпотужних спалахів воно переходить у фазу різкого зниження активності. Вчені порахували такого не було аж з ХVІІ століття!

Всі разом взяті чинники і призведуть до різкого зниження температурних режимів.

Якщо жителям далекої від нас Півночі люті морози і сніг, який засипає будинки до вікон другого поверху це не новина, і вони до цього звикли, то для європейців це може стати насправді «кінцем» світу.

«Катастрофи» з фільмів жахів стануть не просто реаліями життя, а навіть «дитячими іграшками». Пораховано: «... рясні снігопади можуть накрити Європу по саму 45-у паралель (включаючи Париж, Відень, Будапешт), а в Україні вони дійдуть до лінії Одеса – Дніпро – Харків».

До Херсона це може й не дійти? Але... хто сказав, що не буває виключення з правил?

Як стверджують окремі українські журналісти, які коментують ситуацію: «якщо європейці більше боятися снігопадів, які паралізують їх активне ділове життя, то Україні більше страшні саме морози».

Й насправді: що нам той сніговий «колапс», чи ми його не бачили?

У Херсоні він буває кожної зими. В нашій мерії про те, що буває зима із холодом та снігом взагалі дізнаються тільки у той день, коли місто накриває «лавина» снігу. Що нам сніг – пішки, на санчатах, на лижах, але на роботу добредемо, доскребемося, доповземо.

Знову травмапункт буде працювати із потрійним навантаженням, знову поламані руки – ноги, розбиті голови» Чи нам вперше?

Мер так перенявся проблемами підготовки міста до зими, що навіть у теплі краї полетів, мабуть вести переговори щодо поставки нам тепла. Злі язики кажуть, що він поїхав погрітися на одному з курортів за далекими морями, і пішов у відпустку.

А ми? А ми морально готуємося до аномалій зими: у крайньому випадку і без світла (через обірвані ЛЕП) добу – другу посидимо, знов таки не вперше.

А от сильні морози... При відсутності нормального тиску у газогінних мережах (а наші на такі низькі температури не розраховані) це вже жах. А не дай Боже пориви магістралей з центразілованим опаленням будівель?!

При такій температурі їх навіть ніхто ремонтувати й не почне – технологіями закладки трубопроводів для півдня цього не передбачають (розрити землю при такій температурі – наразити систему: і опалення, і водопостачання, і каналізації на локальне «заморожування» на кілька кварталів навкруги).

Відсутність тепла у оселях, неможливість вийти на вулицю за найнеобхідним – саме це може вбити багатьох херсонців (особливо людей літнього віку, у яких немає родичів та близьких молодого віку) вже не у переносному, а у прямому значенні цього слова.

Все залежить від того, чи буде Херсон готовий до зустрічі з майбутнім кліматичним апокаліпсисом не тільки у прямій боротьбі зі снігом та морозами, але й організаційно – чи готові соціальні та патронатні і екстерні служби до такого розвитку події?

Чи вміє хтось у Херсонській мерії читати, і читає аналітичні прогнози вчених? Чи там тільки читають тільки анекдоти і переглядають порнографічні сторінки інтернер-сайтів?

Слід зазначити, що інформація яка є у вільному доступі свідчить: Європа взялася за справу, там вже готується до холодної зими, підтверджуючи тим самим, що прогнози кліматологів це не порожня газетна «качка».

У публічних джерелах є відкрита інформація яка свідчить: європейські країни вже збільшили обсяги закупівлі і закачування природного газу на 5 – 10%.

Окремі господарі приватних осель у Німеччині та Британії вже проводять додаткові запаси палива – на випадок, якщо під час лютих морозів доведеться збільшувати витрати мазуту, а негода завдасть проблеми із доставкою відповідного пального для систем обігріву і роботи приватного транспорту.

Фахівці прямо коментують такі запаси: «Українці, це вам не панічна скупка в маркетах солі, сірників і свічок, це набагато серйозніше!».

Те, що у Європі до зими готуються дуже ретельно говорить і ряд дій вживаних вже сьогодні на міжурядових рівнях. Окремі ЗМІ повідомляють: «Євросоюз приймає хартію енергетичної взаємодопомоги, згідно з якою у разі критичної нестачі газу і вугілля в одній з країн ЄС, сусіди зобов'язуються надати термінову допомогу паливом його населенню, навіть на шкоду власній економіки!». А це вже надтривожний дзвінок.

А що ж взагалі в Україні? А нічого. Жодного руху щодо додаткової підготовки до аномально холодної зими немає. Більш того, у нас традиційно взагалі не поспішають готуватися до зими – ситуація таж сама, що й у всі минулі роки.

У нас займаються політичним популізмом; розв'язують «серйозні» питання мовного характеру; у нас вірять у «Томас»; продовжують гратися у «народу демократію» із закриттям ЗМІ, які розповідають народу правду про владу... Все, що завгодно тільки не те, чим треба займатися Уряду, Президенту та РНБО...

«Нормальне», «спокійне» життя. Що там Європа панікує? У нас є власна відповідь: «Авось та пронесе!»! А ні? То будемо героїчно лаяти «папередників», розповідати про «Руку Москви!» і «національний патріотизм».

А дійсно, хто винен? «Москалі», адже вітер буде з їх боку? Тому вони в усьому й винні, і не треба у черговий раз «...розгойдувати човен, а то Путін нападе!».

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон