Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Ціни на газ продовжують рости

Ціни на газ продовжують рости
Тиждень тому, я писав про те, що ціни для населення будуть зростати за рахунок того, що ціна на газ для автомобільного транспорту в торгівельних мережах безперестанно зростає. І от нові неприємні повідомлення.

Ціни на автогаз у столичних мережах АЗС перевищили вже 16 гривень за літр. Тільки за два дні – 22, 23 серпня ціна автогазу в великих мережах у Києві зросла в середньому від 50 коп. до 1 грн за літр, і перетнула «психологічну» межу в 16 грн і піднялася до позначки – 16,5 грн/л.

Аналітики вказують, що за святкові та вихідні дні роздрібна вартість скрапленого газу в Україні може досягти рівня 17 – 18 грн/л. При цьому ПАТ «Укргазвидобування» реалізувало 2,9 тис. тонн з виставлених на аукціон 5,2 тис. тонн скрапленого газу за середньою ціною 28 449 грн за тонну, таким чином, був встановлений черговий рекорд вартості цього виду палива в Україні.

При цьому, як свідчать фахівці ринку, аукціон почався з того, що за кожну пропозицію розгорталася активна боротьба, а ціна піднімалася до 29 092 грн за тонну, пізніше ціна опустилася до 28 706 грн, тоді більше половини лотів Яблуновського виробництва було знято з торгів. У чому причини? Як пояснив один з учасників аукціону: «Ніхто не розуміє орієнтири. Ціна на кордоні є, а обсягів там немає».

При цьому трейдери вже прогнозують падіння продажів у роздрібній торгівлі.

«Роздріб вже перевалила за 15 грн/л, це серйозний психологічний фактор, і сьогоднішній аукціон чітко показує, що ціна буде рости далі. Думаю, що після зростання вище 17 грн/л обсяги продажів впадуть суттєво», - зазначив один з великих трейдерів.

Директор з комерційної роботи «Укргазвидобування» Сергій Федоренко заявив, що наступний аукціон з продажу скрапленого газу буде проведено 6 вересня. Основним фактором подорожчання зрідженого газу аналітики як і раніше називають один, і він же головний: брак ресурсу. Якщо імпорт в серпні планується на рівні 90 – 100 тис. тонн, то у той же час мінімальна потреба оцінюється щонайменше у 120 тис. тонн.

У останній день перед тим, як країна відправилися на «відпочинок» на 4 дні, Перший віце-прем'єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів доручив відомствам вивчити причини різкого підвищення цін на скраплений газ: «Чому зросли ціни на скраплений газ? Це питання доручив вивчити Міністерству енергетики та вугільної промисловості України, Державної регуляторної службі України, Антимонопольному комітету України, Державної фіскальної службі України. За моїм дорученням вони повинні проаналізувати ситуацію і невідкладно надати пропозиції щодо вирішення ситуації».

Поки чиновники будуть «з'ясовувати» те, що лежить для всіх «на поверхні» – відсутність пропозиції впливає на ціну, ціна нестримно рухається вгору. Тільки за три тижні серпня, ціна на скраплений газ в Україні зросла майже на 40%.

Нагадаю, що у липні у ЗМІ профільного спрямування пройшла інформація, що Президент США Дональд Трамп мав намір спростити експорт зрідженого газу в ЄС, для того, аби «знизити вплив РФ», про це повідомляло агентство «Reuters».

США має намір спростити умови поставок зрідженого природного газу в країни Східної і Центральної Європи. Там вважають, що такі кроки будуть використані у якості «політичного інструменту» з метою зниження енергетичної залежності ряду країн від Росії. Але якою буде при цьому ціна, нажаль не було сказано жодного слова.

Зрозуміло, що США не збираються постачати газ у збиток для себе. Навпаки, вони відкривають для себе нові ринки збуту. Таким чином політика вигідно поєднується із комерцією.

Нагадаю, що у липні, під час саміту «Троеморья», який відбувся у Варшаві, одна з основних тем зустрічі була саме «розширення регіональної енергетичної інфраструктури, що включає будівництво терміналів зрідженого природного газу і газопроводів. Авторами цієї ініціативи є Польща, Австрія, Угорщина, Латвія і Естонія».

А за кілька днів до початку саміту (28.06.17) стало відомо, що Україна підписала угоду про умови приєднання до енергосистеми Європи. Правда в Україні це подавали як саме приєднання.

Тоді глава компанії «Укренерго» Всеволод Ковальчук повідомив, що компанія: «підписала угоду про умови приєднання України до енергетичної системи Європи».

Як відомо, вперше Україна подала відповідну заявку ще у 2016 році. «Після двох років важкої підготовчої роботи, після десятків переговорів в Європі за останні півроку ми змогли відстояти наше право незабаром приєднатися до європейської енергомережі і одночасно розламати ще одну голку енергетичної залежності від російського агресора», - повідомляв Ковальчук.

«Угода про умови приєднання сьогодні підписана в Брюсселі під час Генеральної Асамблеї об'єднання операторів систем передачі електроенергії ENTSO-E. Ми стаємо на шлях, з якого Україна не повинні зійти. Кілька років спільної роботи уряду, НКРЕКУ, Міненерговугілля, «Укренерго» і енергогенеруючих компаній попереду. Проект Дорожньої карти вже розроблений, всі вимоги до модернізації нашої енергосистеми містяться в Угоді», - йшлося у повідомленні.

З цієї частини повідомлення чітко зрозуміло, що ні про яке «приєднання» не йде й мови, що попереду ще довгий шлях, а яким буде його результат мова не йде взагалі. Тоді як Українські чиновники вирішили і у цій справі поставити візок попереду коня, аби тільки справити враження на «електорат».

«Приєднання разом з впровадженням нового закону про ринок електроенергії дозволить об'єднати ринки з сусідніми країнами, дасть справжню конкуренцію, переможе монополії», - зазначав керівник «Укренерго».

Цілком можливо що так воно й буде, а поки ми маємо зростання ціни на автозаправках, яке невідмінно знову боляче вдарить по карманах Херсонців, адже зростання ціни на пальне невідмінно потягне за собою і зростання цін у магазинах та ринках.

При цьому, за даними МВФ, у квітні ціна на російський газ на кордоні з Німеччиною становила $183, а на регіональній газовій європейській біржі TTF «блакитне паливо» торгували в середньому по ціні $188 без доставки, а ціна американського «сланцевого» газу була куди вище. Відповідно до даних Міненерго США (EIA), в лютому його поставки в Іспанію, Португалію і Туреччину обходилися близько $245 за тисячу кубометрів.

Наприкінці минулого року в Росії заступник голови правління «Газпрому» Олександр Медведєв заявив, https://ria.ru/economy/20170228/1488880863.html що цього року експортна ціна на газ для Євросоюзу може скласти 180 – 190 доларів за тисячу кубометрів, тоді як у 2016 році ціна для Європи блакитного палива складала в середньому 167 доларів за тисячу кубометрів.

А поки тривають «газові війни» «Нафтогаз України» запропонував повністю засекретити дані про ціни на реверсний газ з Європи. Навіщо? Як вважають експерти з єдиною метою: приховати гігантські переплати і провали керівництва компанії.

Нагадаємо, що «Нафтогаз України» попросив парламент засекретити цінові умови контрактів, за якими вона закуповує «блакитне паливо» у європейських постачальників. Національна компанія мотивує своє прохання тим, що через відкритість даних про ціни, газ для українських споживачів може подорожчати(?).

Прес-служба компанії, вважає, що розкриття даних погіршить цінові пропозиції, а частина постачальників може відмовитися від роботи з Києвом через чутливість інформації.

За даними «Нафтогазу», європейські постачальники вважають, що розкриття комерційної інформації подібного рівня безпрецедентно для європейського ринку і не практикується у країнах ЄС.

В той час як в Україні діє закон про відкритість використання бюджетних коштів та обов'язкове оприлюднення інформація про вартість договору, ціну за одиницю купленої продукції та кількість придбаного товару, або отриманих послуг.

Експерти натомість переконують, що така «політика» «Нафтогазу України» не витримує будь-якої критики, адже ціни за контрактами і так ніколи не публікуються.

«Нафтогаз України» не відкриває ціни по кожному з контрагентів. По-перше, ніхто не знає контрагентів, - наголошують експерти, по-друге, ціна розкривається у агрегованому вигляді, тобто порівняти позиції ціна/обсяг не представляється можливим, - заявив директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський.

А співголова українського Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич відзначає, що «Нафтогаз України» при цьому вельми вибірково публікує середні закупівельні ціни на реверсний газ: «Тому, скоріш за все, це спроба припинити витік інформації навіть про середні ціни з інших джерел, які мають доступ до контрактів і роблять висновки на підставі них». Наприклад, з міністерства економічного розвитку України, яке регулярно публікує дані про середню ціну реверсного газ, який закуповує Україна з ЄС.

У січні відомство повідомляло,що минулого грудня Україна закуповувала газ з Європи по ціні $230 за тисячу кубометрів, тоді як у той же час «Газпром» пропонував Україні газ по ціні $180.

То, невже ми такі багаті, щоб купувати такі «дешеві» речі? Політичні амбіції окремих «революціонерів» і «активістів», як бачимо, стоять вище економічної безпеки всіх громадян країни?

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон