Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Умови життя для херсонців ще більше погіршаться

Умови життя для херсонців ще більше погіршаться
Соціальні норми життя у нашій країні Кабмін опустив ще нижче, далі тільки рівень міської каналізації...

Всі розповіді Уряду, Прем'єра та Президента про те, що вони покращують повсякденне життя людей у реаліях буття розбиваються на друзки об «голу» правду неприкритого знущання над тим самим народом.

Не далі як минулої п'ятниці, 18 серпня, Кабінет Міністрів України у черговий раз погіршив умови життя для мільйонів українських людей. Своєю Постановою КМУ вніс зміни у програму житлових субсидій у тій її частині, яка стосується соціального становища громадян та нормативів споживання газу.

Відповідно до Постанови, у новому опалювальному сезоні: нові форми розрахунку розміру субсидій та знову знижки об'ємів «соціальних» кубометрів газу.

Всі казки про те, що ми «спокійно обходимося без російського газу», «повністю себе забезпечуємо дешевим українськими блакитним паливом» і що «у нас все добре» – чергова брехня. Хтось знову заробляє. Комусь знову в кишеню «капають» гроші «пересічних громадян». А хтось платить...

У новому опалювальному сезоні 2017/18 років, який розпочнеться з 1 жовтня – при розрахунку розміру субсидії будуть враховані доходи за перший і другий квартал 2017 року, а на неопалювальний період – з 1 травня 2018 року – за третій і четвертий квартал поточного року.

Звертаю вашу увагу, що раніше під призначенні субсидії враховувалися доходи за попередні чотири квартали одразу. Економісти свідчать, що таке зроблено не випадково: чітко прорахована «сезонність» надходжень грошей до окремих категорій громадян, зокрема тих, хто працює на селі.

Саме у 3 та 4 кварталі вони мають найбільший прибуток, а, отже, на неопалювальний період наступного року матимуть «більшу» кількість прибутків, що зменшить їх шанси на отримання пільг і субсидій.

Для того аби найбільш витратний період – «опалювальний» зробити більш «прибутковим» (менше надавати субсидій) у КМУ внесли зміни до власної постанови № 203 «Про норми споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників».

Так, з 1 жовтня, при наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання соціальну норму споживання газу знижено з 4,4 до 3,3 м3 на одну людину на місяць.

Якщо у оселі відсутнє централізоване гаряче водопостачання та немає газового нагрівача, то норми споживання, які були 7,1 зменшено до 5,4 м3, а з газовим водонагрівачем – з 14 до 10,5 м3.

У той період, коли у Вас відсутнє централізоване гаряче водопостачання, і Ви хочете не просто готувати якусь їжу і бодай 1 раз на день підігрівати воду для чаю, але ще й помитися, то про Вас і тут «подбали» - норму споживання природного газу на плиту встановлено в об'ємі 5,4 м3 на людину на місяць.

Звідки така «доброта»? Звідки така «турбота»? Не повірите, все це тільки для того, аби Вам було зручно, і Ви раділи життю.

Пригадую, як колись, за часів СРСР, тих самих часів з якими так «борються» сьогоднішні «активісти» і «революціонери», ціни на товари народного споживання підвищували «на прохання працюючих».

Так і зараз. Виявляється, що комуністична ідеологія це погано, а от методи якими ця сама ідеологія діяла абсолютно прийнятні та дуже дієві й зараз. Все знову відбувається «на прохання трудящих».

В усякому разі саме про це заявив міністр соціальної політики України Андрій Рева, коли пояснював звідки таке рішення – його Кабмін прийняв нібито через скарги громадян на зниження доходів у поточному році (в що було збільшення), а також через невідповідність нормативів реальному споживанню газу:

«Це об'єктивно. Тому що громадянин, наприклад, весь минулий рік працював і отримував високу заробітну плату. В цьому році з тих чи інших причин звільнився з роботи і потребує допомоги у оплаті комуналки з об'єктивних причин.

Соціально несправедливо вважати його торішні доходи, коли він міг самостійно оплачувати рахунки за тепло, електроенергію і воду. Тому Уряд пішов назустріч таким людям, адаптуючи їх соціальне становище до дати призначення субсидії».

Ось така вона - «турбота». Один «поскаржився» - всіх «покарали». Ви вірите у те, що ті, хто заробляють пишуть у КМУ? А можливо це пенсіонери, яким немає чого робити, і вони «строчать» «подметные письма» Прем'єру? Звісно – таких чимало. Життя доводить, що «неадекватів» з хворою психікою вдосталь: чимало їх саме серед пенсіонерів. Що поробиш?

Що стосується виправдання «збільшення – зменшення», то тут наводять ще один «убивчий» аргумент: у травні-червні цього року виникли затримки з перепризначенням субсидій на літній період, а фіскальна служба не змогла вчасно надати інформацію про доходи громадян за перший квартал цього року. То, хто винний?

Зниження соціального нормативу газу на приготування їжі і підігрів води Рева пояснив тим, що вони приведені до фактичного споживання послуги: «Рівень оснащеності індивідуальними лічильниками газу поки низький. А там де він є, статистика говорить, що соціальні нормативи завищені – сім'я стільки не споживає. Чому повинна платити за нормативами?

Уряд проаналізував ситуацію і наблизив соціальні норматив газу на приготування їжі і підігрів води до фактичного споживання послуги». Цікавий хід. Люди намагаються економити (ті, що з лічильниками) – сидять у холоді, зайвий раз плиту не вмикають, а Уряд понижує стандарти. Так можна норми довести до нуля.

Пам'ятаєте знаменитий диспут Вінні Пуха і Кролика (коли Вінні застряг у дверях нори Кролика): це тому, що у когось завузькі двері, чи тому, що хтось забагато їсть?! Уряд не соромлячись устами одного зі своїх міністрів вже заявив, що «пересічні» українці все ще забагато їдять. Тепер сказано про те, що вони забагато миються, готують, гріються... взагалі занадто довго живуть!

Крім того, Рева зазначив, що за новими нормами будуть формуватися рахунки для тих сімей, у яких немає лічильників на газ, і які не є субсідіантами. Такі люди, переконаний Міністр, будуть платити менше. З чого це витікає? На підставі чого? Про це міністр, як завжди, «скромно» промовчав. Головне «заявити», що будуть платити менше (а це повинно означати турботу), а як буде на ділі, хіба хтось перевірятиме?

Нагадаю, що у квітні 2015 року Кабмін вже ухвалював рішення щодо зниження щомісячної норми для споживачів: для тих, хто використовує газ тільки для приготування їжі (при цьому мають централізоване гаряче водопостачання), тоді норму понизили у два рази з 6 до 3 м3 на людину; для приготуванні їжі без підключення до гарячого водопостачання і без газового водонагрівача – з 9 до 4,5 м3 на людину; для споживачів, які використовують газ як для приготування їжі, так і для підігріву води – з 18 до 9 м3.

Втім, через деякий час, завдяки турботі окремих політичних партій (які тоді робили вигляд, що стоять на боці людей, а реально лише тому,що йшла виборча кампанія і треба було «зображати» «турботу») рішення КМУ було скасовано через Суд, як незаконне.

На КМУ це не дуже вплинуло, і минулого року, у березні, там знову «видали» скорочення і встановили нормативи на рівні 4,4 кубометри на людину при наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання, 7,1 м3 для споживачів при відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача і 14 кубометрів для тих, хто використовує газову плиту і водонагрівач, які діють до 1 жовтня 2017 року.

Звернули увагу: всі зміни щодо скорочення норм споживання і погіршення життя з'явилися чомусь після того, як до влади прийшов «революційний» «народний» Уряд. А як ми жили до цього? От, тільки не треба про «Руку Москви» і «війну»...

Втім, це не остання погана новина від «турботливої влади». Минулої п'ятниці прозвучав ще один тривожний дзвіночок, цього разу з боку НАК «Нафтогаз» України, яка звернулася з «закликом» до КМУ, а зокрема до Міненерговугілля – оприлюднити ціну на газ з 1 жовтня(!?).

Така заява одразу викликала пожвавлення і примусила аналітиків та політологів припустити, що починаючи з 1 жовтня, т.т. з моменту початку нового опалювального сезону, слід чекати нову ціну на газ. Для кого: тільки для промислових споживачів, чи й для людей так само?

Якщо ціну піднімуть для «тепловиків», то іони будуть платити за газ більше. Але, зростання ціни газу для них, автоматично потягне за собою зростання ціни на тепло для кінцевих споживачів – громадян, яким, так само автоматично, піднімуть розцінки – хтось повинен оплачувати більш дорогий газ.

У НАК «Нафтогаз» своє звернення пояснили тим, що публікація офіційної ціни необхідна для початку договірної роботи з теплопостачальними організаціями України. Укладення нових договорів з більш ніж тисячею постачальників тепла на новий опалювальний сезон повинна була початися ще у липні.

Саме це, переконують у НАК «Нафтогаз», дозволяє уникнути затримок з поставками газу на початку опалювального сезону. Не буде договорів – не буде постачання газу. Не буде постачання газу – в оселях не буде тепла.

У прес-службі НАК «Нафтогаз» підкреслюють, що своєчасна публікація ціни – обов'язок Міненерговугілля, передбачена постановою Уряду: «Ціни на газ для населення не залежать від розрахунків або бажання «Нафтогазу».

Ми повинні застосовувати ціну реалізації газу, визначену постановою Кабінету міністрів № 187. Згідно з цим документом, ціну на газ на наступний сезон має розраховувати і публікувати Міненерговугілля до 1 липня.

Ми просимо міністерство опублікувати цю цифру як можна швидше, щоб всі постачальники тепла встигли укласти договори і вчасно розпочати опалювальний сезон». Це були слова глави «Нафтогазу» Андрія Коболєва, які розповсюдила відомча прес-служба.

Звернули увагу, на слова про ціну для населення? Невже й громадян таки чекає підвищення ціни? У мене щось із календарем? Сьогодні 18 травня? Чи щойно розпочався червень? Та ні, на вулиці друга половина серпня!

А де ж те рішення, яке «до 1 липня»? Чому про його відсутність заговорили тільки зараз? Скоріш за все тому, що у КМУ або не складуть ціну (кому скільки відсотків «відкатів»), або, скоріш за все, намагаються максимально відтягнути цю неприємну звістку і «замаскувати» її під фон «підвищення» пенсій, для того аби відволікти увагу від чергового провалу «реформаторів»?

Чому у «Нафтогазі» заговорили про це? Там чудово розуміють, що вони «підставили» Гройсмана і «примушують» його до «жахливих» дій: або залишати ціну на рівні минулого року (як і було обіцяно), або все ж офіційно визнавати, що він, у черговий раз готовий «залізли» у кишеню до громадян шляхом підняття ціни для виробників тепла.

Тільки повні дурні не розуміють, що підняття ціни на газ для виробників тепла, це підняття ціни тепла для тих, хто його отримує, т.т. для тих самих громадян... Традиційно «замкнене коло».

У «Нафтогаз» у м'якій формі, але все ж «придавили» КМУ зазначивши, що компанія розраховує свої планові показники, використовуючи формулу, яка закладена у постанові Кабміну № 187, і не має юридичних підстав для перегляду затвердженого урядом фінансового плану до зміни цієї постанови.

А ще там прямо заявили: не буде зміни Постанови – не буде проектів фінансових планів «Нафтогазу» і підприємств групи на 2018 рік, які формуються на базі Постанови.

«Нафтогаз» штовхає КМУ до офіційних дій: «При цьому для укладення договорів на поставку газу виробникам тепла необхідна офіційна публікація ціни, розрахованої Міненерговугілля за тією ж постановою.

Офіційне оприлюднення Міністерством цього показника важливо для своєчасного початку опалювального сезону в Україні». Задається «Нафтогаз» тим самим загнав таки КМУ у «глухий кут» відповідальності не буде Постанови – не буде договорів з- не почнеться вчасно опалювальний сезон (закладка на листопад).

КМУ у западні: з одного боку – люди з їх сподіванням на «покращення» і черговими хвилюваннями «майданного настрою»; з іншого – «пацани», які не отримують свій «офшорний відкат», і хтось «збідніє» на мільярд? Хто б це міг бути?

Так буде підвищення чи ні – головна інтрига дня. Чому зараз і так наполегливо «Нафтогаз» вимагає від Уряду дій? А може, ніякого підвищення не буде? І все це «происки завистников»? Може, це знову «розгойдування човна»? Не виходить.

«Нафтогаз» заявляв, до речі знову таки з посиланням на норму постанови Кабінету міністрів № 187, від 22 березня, що проведені перерахунки вказують на необхідність підвищення ціни на газ, що відпускається НАК «Нафтогаз України» в рамках спеціальних зобов'язань (PSO), з 1 жовтня 2017 року на 19% – до 5873 грн за 1 тис. 3м (без ПДВ).

А Прем'єр продовжує «радіти» і «весело плескаючи у долоні» на кожному перехресті «булькотить», що ціна на газ змінюватися не буде.

Насправді, навіщо піднімати ціну населенню, якщо можна її підняти тим, хто виробляє для нього тепло? Так чи інакше, а гроші все одно потраплять до тих, кому їх передбачали – «Олігархам «вінницьким»...

А з іншого боку: навіщо підвищувати ціну, якщо можна скоротити соціальні норми споживання. Фактичне скорочення норм на 25%, це все одного, що підняти ціни на ті ж самі відсотки? Може я й не розуміюся на математиці, але я чудово розуміюся на питаннях політичних маніпуляцій!

Ось вам, шановні панове, підтвердження слів щодо подорожчання... Тільки за перші два дні минулого тижня, ціна газу який продається на заправках у столиці зросла на 30 – 90 копійок за літр, і склала 12,29 – 13,79 грн/л.

У наступні дні зростання ціни вийшло на рівень +0,96 грн/л., до 13,05 грн/л. Найвищі ціни у столичному регіоні склали – 13,79 коп./л. Окремі мережі закінчили тиждень на відмітці +1,50 грн/л.

В середньому по всій країні минулого тижня ціна зросла на 52 копійки за літр, і склала 12,60 грн/л.

Аналітики констатували: останній раз такий рівень середніх роздрібних цін фіксувався у грудні минулого року на фоні загострення ситуації на Східних кордонах окремих регіонів України, коли починалися хвилювання з «блокуванням».

Минула п'ятниця «порадувала» різким стрибком – подорожчання склало 820 грн за тонну, кінцева ціна становила – 24 350 грн. Загальне зростання ціни за тиждень – 3 650 грн./тон.

Фахівці ринку відзначають, що зростання ціни пов'язано тільки з однією проблемою: Україна має дефіцит ресурсу, який почав суттєво проявляти себе у липні.

Тоді аналітики прогнозували: оптові партії зрідженого газу мають потенціал зростання до 23 – 24 тис. грн за тонну, що створювало підґрунтя для подальшого зростання роздробних цін на 17% - 20%. до 13,5 грн/л. Кінець минулого тижня довів правоту прогнозів.

Експерти категорично наголошують: у подальшому зростання ціни на газ може продовжуватися у тому самому темпі (до 20% на місяць), якщо Уряд не вирішить питання з поставками газу на ринки країни.

Політологи кажуть, що на поставки Російського газу влада не піде з політичних мотивів, там, нехтуючи всіма законами економіки та елементарної логіки – продовжують таким чином загравати з «патріотичною» частиною електорату.

Життя ж диктує власні умови: без додаткових «вливань» зрідженого пального нам не вижити. Постави блакитного пального повинні або відновитися у повному об'ємі (з Росії), або ціна на нього (з Європи, а тим більше Америки) «утопить» людей.

«До чого тут люди, які не мають машин? Хіба це їх якимось чином торкається?», - ставить запитання хтось. «Так», - адже кожне підняття ціни на заправках вже наступного дня відбивається на цінниках у магазинах.

Що маємо у залишку? За всі «політичні» прорахунки та «економічні» зазіхання на народні гроші несе відповідальність народ! Він й далі платитиме за все – з нього, як з кінцевого споживача, будуть здирати останні копійки.

Уряд продовжує святково рапортувати про «перемоги» і зростання прибутків, а економіка демонструє реальність буття – зубожіння народу триває небувалими темпами.

Продовжуємо «патріотично» «славити», чи будемо потроху «тверезіти»? Хто там бореться із «совком»?

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон