Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Херсонці, хто хоче у нову партію?

Херсонці, хто хоче у нову партію?
Днями стало відомо, що «зірка» українського політикуму позаминулого року, Герой України, політв'язень, народний депутат і просто «пречудова» дівчина,яка миттю перетворилася на «зрадницю Українського народу» Надія Савченко зареєструвала власну «іменну» політичну силу.

Як повідомила сама народний депутат: у неї офіційно з'явилася власна політична сила. Савченко зазначила: «17 липня 2017 Міністерство юстиції України здійснило реєстрацію політичної партії «Суспільно-політична платформа Надії Савченко».

Як відомо після того, як нардеп Савченко вичинила декілька неординарних вчинків щодо ведення переговорів як всередині держави так і далеко за її межами; після того, як вона стала нещадно критикувати як лідера і членів партії, які привели її у раду так і діючу владу, – вона миттю перетворилися на «зрадницю», яку «активісти» (ті, кому не дісталося «слави») навіть пропонували знову відправити за грати і лишити звання «Герой України».

Політична обструкція щодо Савченко була цілком зрозумілою. З одного боку її неадекватна (на погляд політбомонду) поведінка виправдовується тим, що вона має відповідне соціальне походження, з іншого позахмарна популярність – все це вплинула на непідготовлену (або навпаки, відповідним чином налаштовану) психіку та нервову систему.

Якби не арешт Савченко, а точніше не роздмуханий навколо неї скандал, а ще точніше не чиєсь рішення створити з неї «символ», то малоймовірно, що будь-коли ця «...дівчинка, яка героїчно пройшла застінки катів» (так про неї писали ще 2 роки тому), стала тим, ким є зараз.

Ті, хто творили «образ» явно не враховували, що «прямолінійність» і «оригінальність» поведінки Савченко, політична реклама (яку їй фактично зробили сама влада), все це призведе до того, що у пані «зірве дах», і вона стане неадекватно реагувати на ситуацію і стане вважати, що вона насправді є самостійним гравцем, який здатен щось вирішувати у політичних колах України (де вже давно все між всім поділено і продано на кілька десятиліть наперед).

Скоріш за все політична сила, яка кинулися на першому етапі «розкручувати» її ім'я мала розрахунок на те, що у перспективі скористається популярністю Савченко і буде її розігрувати у «темну», і на цьому зароблятиме політичні плюси. Але не все сталося так, як гадалося.

«Савченко вирішила вести власну політичну гру і це закінчилася суцільним провалом», - так завив один з політологів. Так, якщо ще рік тому рейтингу її успіху в народі позаздрили б більшість політиків з великим стажем, то сьогодні загальнодержавний рівень підтримки політпроекту «Надія Савченко» не перевищує процент похибки у будь-якому опитуванні. Але, це тільки одна сторона питання. Слід уважно подивитися на зворотній бік медалі, який старанно ховають всі, і ті хто створював «героїню», і ті хто не хоче відповідати за провал операції «Надія – Герой України!».

Чому саме так стала вести Савченко? Чому вона з першої хвили була налаштована на конфронтацію з Тимошенко, яка фактично і зробила її тією, ким вона стала? Хто «переконав» Савченко, що вона беззаперечний лідер «світового масштабу»? Відповіді знають ті, хто активно впливав на розум Савченко ще до того, як вона з'явилася в Україні. Хто нав'язав їй думку, що вона самостійна політична одиниця? Хто переконав, що її успіх неймовірний і що вона «затьмарила» всіх, у тому числі і Тимошенко, і Порошенко?

Чи випадково під час першого інтерв'ю після перетину кордону, коли Надя стояла ще з «котомкою» в руках, до неї прозвучало питання: чи готова вона стати Президентом України? Насправді, якби вибори сталися просто у день коли Савченко вийшла з тюрми і пересікла кордон України, вона б без будь-яких проблем виграла б будь-які вибори. Але, хтось все це та приніс їй у вуха. Хтось та створив відповідний фон, який повністю відірваний від реалій. Це тільки Савченко не знала, що одна справа тимчасовий успіх «новинного героя», і зовсім інша – реальна популярність у народу.

Здається, що в даному випадку програли і «влада», і «опоненти», і ті, хто створювали образ (якщо звичайно це не надзадача – такий розвиток подій). Невже Савченко насправді настільки «неадекватна» і настільки «загордилася», що вирішила, що вона стала «Володаркою морською...» і може самостійно правити державою? Наївна дівчинка, яку розвели як того самого кошеня...

Партія створена, зареєстрована. Чи буде вона мати успіх у населення? Малоймовірно. Це тільки в уяві самої Савченко (або «власновигаданій», або «закладеній») вона вже Президент... А, втім, поживемо – побачмо.

Скоріш за все хтось із тих, хто має гроші все ж спробує з цього зробити шоу і заробити на цьому якщо не гроші, то в усякому разі політичні пріоритети для себе і створити максимум незручностей для своїх політичних опонентів.

Після того, як Савченко вийшла з фракції «Батьківщини», здається про неї забули, але це не означає, що це подарували Тимошенко або Порошенко. Під час наступних виборів це їм ще не раз відгукнеться: Тимошенко сам факт появи Савченко, Порошенко – те, що створив з неї міждержавного героя, хоча б і на годину, а вже за те, що дав звання «Героя України» всі «боки пообкусюють»...

А от сама Савченко, з відповідною їй супер-упевненістю, все ще «витаючи» десь у захмарному небосхилі продовжує заявляти: «Суспільно-політична платформа Надії Савченко» не є партією створеною для мене або під мене. Це партія, під яку я ставлю своє ім'я. Це означає, що я несу відповідальність за те, щоб політична партія «Суспільно-політична платформа Надії Савченко» не змінила задекларовану ним мету змінити політичну систему України конституційним шляхом».

Адекватність поведінки та сприйняття реалій життя пані лідерки доведе тільки час, а поки, Херсонці, у вас є шанс стати членами нової політичної сили.

Поки невідомо чи буде зареєстрований в нашій області партійний осередок «Суспільно-політичної платформи Надії Савченко», але у Херсонців поки теоретично зберігається шанс на наступних виборах проголосувати за цю політичну силу.

Наступні вибори іони покажуть і того, хто насправді стоїть за «новим» політичним брендом, і те наскільки він популярний у народу, і те, чи стане Савченко «новим» мірилом «нового» політичного устрою на теренах «нової» України.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон