Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Херсонцям - погана новина: ціни таки будуть «рости»!

Херсонцям - погана новина: ціни таки будуть «рости»!
На жаль, Уряд такі підтвердив ті прогнози, які з'являлися у ЗМІ щодо формульного розрахунку підняття ціни на газ і прив'язки його до ціни на нафту.

Не далі як вчора у матеріалі «Херсонцям слід очкувати чергового підвищення цін», я писав про те, що до літа нам слід очікувати того, що ціни будуть рости, і в першу чергу на газ.

Мої прогнози буквально сьогодні, на жаль, знайшли офіційне підтвердження. Як стало відомо, у вівторок, 21 лютого, Кабінет міністрів прийняв постанову за № 90, відповідно до якої відтепер Уряд матиме право переглядати тарифи на газ для населення кожні півроку автоматично, якщо за цей період ціна на імпорт палива зросла більш ніж як на десять відсотків.

Уряд підтвердив ті прогнози, які я висловлював у своєму матеріалі щодо формульного розрахунку підняття ціни на газ і прив'язки його до ціни на нафту. Ці правила почнуть діяти з 1 квітня 2017 року.

Чому про це зайшла мова просто зараз? Справа у тім, що вже з 1 квітня ціна на газ для населення може зрости і одразу на 40%, про це заявив комерційний директор «Нафтогазу» України Юрій Вітренко. Зростання ціни він виправдовує тим, що у разі «якщо не будуть продовжені покладені на НАК «Нафтогаз України» спеціальні зобов'язання з продажу газу для населення на пільгових умовах».

Стоп! Про які саме «пільгові умови» йде мова? Уряд Гройсмана вже рік розповідає нам, що ми платимо справедливу, правильну, комерційну ціну? То ж, про які «пільги» йде мова? Може ми знову чогось не знаємо (як і у випадку з МВФ), і хтось знову заробляє гроші на якихось «пільгових оплатах»?

До такої думки підштовхує і бурхлива реакція Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, який дуже оперативно спростував припущення чиновника «Нафтогазу», і навіть більше того, заявляв, що Уряд не допустить зростання цін на газ для населення, а тим, хто «панікує» пригрозив звільненням!
Диму без вогню не буває.

То ж, виходить, що хтось випадково, або навпаки планомірно «здав» плани Гройсмана по-тихому піднімати ціну кожні півроку?

Не знаю, як вам шановні, а мені здається, що ситуація повільно, але поступово йде до того, про що я писав у іншому матеріалі «Херсонці без тепла. А скоро й без світла?»

Соціальна напруга росте. Літо обіцяє бути насправді спекотним...

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон