Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Так ждёт ли смерть людей на Херсонщине?

Так ждёт ли смерть людей на Херсонщине?
Похоже, что на этот раз нам удалось таки «достать» практически «не пробивную» власть в лице медицинских реформаторов...

Напомним, несколько дней назад «Херсонцы» разместили мой авторский материал «Мешканці Херсонщини помиратимуть сотнями чи тисячами?»

Буквально в тот же день его сдублировали на своих сайтах еще несколько ресурсов, кто-то ссылался на автора, кто-то «скромно» промолчал.

Но не это, в данном случае, было главным. Сегодня один из сайтов, "приближенных" к областной государственной администрации дал гневный развернутый ответ.

Понятное дело, что первоисточник там не указан, но факт, как говорится «на лице». Судя по развернутости «ответки» и ее стилю, на площади Свободы долго не думали и вставили несколько абзацев, скорее всего, из доклада на коллегии или из отчета облздрава за минувший год.

«Казенный» стиль, с замысловатыми фразами за которыми на деле ничего не стоит, должен создавать впечатление, что журналисты как всегда все «перепутали» и все «переврали».

Если вчитаться в строки «ответа», то вы увидите, что это банальная игра слов, о: «намерениях», «предположениях» и «желаниях». Одним словом о том, как «все будет красиво», как все «рассчитано». И ни одного слова о том, как есть на самом деле. Слова, пустые слова...

Кстати, перед самым Новым годом пришло сообщение о форматах, размерах и географических границах «госпитальных округов», где практически подтверждены мысли автора, что до ургентной больницы добираться доведется из некоторых уголков области по 100 и даже более – 130 километров (например, те же Хорлы, в Каланчакском районе).

Кстати, как автор и предполагал вся курортная зона Черноморского побережья отнесена к «госпитальному округу», центр которого будет в Херсоне.

В ответе ОГА много говорят о реорганизации, о том, что все будет очень хорошо. Но там так и не рискнули обвинить нас в том, что мы сказали неправду. Или даже попробовать опровергнуть те аргументы, которыми мы оперировали, т.е. это еще раз подтверждает, что все сказанное является правдой...

«Сформировать» десятки подстанций «скорой» это еще не значит, что они качественно работают. Написать на бумаге о формировании нескольких десятков бригад карет скорой помощи (КСП), это не значит, что все они работают, и вовремя доезжают на вызов.

Иметь подстанцию можно, но имеет ли КСП хотя бы бензин и запчасти для того, чтобы доехать по раздолбаной за десятки лет эксплуатации дороге? Это не значит, и то, что те же КСП укомплектованы как штатом врачей, так и необходимыми медикаментами и аппаратным оборудованием...

Нет в ответе и ни одного слова конкретики о том, а что же будет реально в следующем курортном сезоне, о чем мы фактически и говорили. Как будет осуществляться финансирование тысяч тех, кто приедет к нам в область на отдых или они таки обречены на верную смерть?

Сергей ОСОЛОДКИН

P.S. Для тех, кому интересна позиция власти по данной проблеме, цитируем «ответку» слово в слово, без купюр и редакторской правки:

«Херсонська ОДА заперечує неправдиві новини інтернет-видань "про реформу медицини"

За інформацією Департаменту охорони здоров'я ОДА, реорганізація родильного будинку та стоматологічних відділень лікарень ім. Лучанського, Карабелеша і Тропіних не відноситься до реформування медичної галузі Херсонської області. Про це повідомляє прес-служба ОДА.

У рамках проведення реформи галузі охорони здоров'я з 2013 року розпочато заходи у частині розмежування первинного та вторинного рівнів надання медичної допомоги – створена мережа закладів охорони здоров'я для надання первинної медико-санітарної допомоги.

Станом на 15 грудня 2016 року в Херсонській області, за виключенням м.Херсона, функціонує 20 центрів первинної медико-санітарної допомоги як окремі юридичні особи, із них 2 створені в 2016 році, а саме: Голопристанський – 01 липня та Кочубеївський – 03 січня.

На виконання вимог Закону України «Про екстрену медичну допомогу» у Херсонській області рішенням обласної ради від 14 грудня 2012 року № 649 «Про організацію системи екстреної медичної допомоги в Херсонській області» був створений КЗ «Обласний територіальний Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф».

До складу вказаного Центру входять: 10 станцій, 14 підстанцій, 19 пунктів постійного базування та 3 пункти тимчасового базування, які визначені концепцією розвитку екстреної (швидкої) медичної допомоги Херсонської області; центральна оперативна диспетчерська.

Для забезпечення виконання на території Херсонської області вимог Закону України «Про екстрену медичну допомогу» та визначеного цим Законом 10-ти хвилинного доїзду бригад у містах та 20-ти хвилинного у сільській місцевості у 2016 році відкрито Кочубеївський пункт постійного базування Високопільської підстанції Бериславської станції екстреної (швидкої) медичної допомоги КЗ «Обласний територіальний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Херсонської обласної ради; в с. Рівне Генічеського району; в с. Милове Бериславського району; в с. Агаймани Іванівського району.

Відкриття пунктів постійного базування бригад Е(Ш)М на території області було визначено Концепцією розвитку екстреної (швидкої) медичної допомоги на території Херсонської області, що наближає надання екстреної медичної допомоги сільському населенню.

Також на сьогоднішній день підключені всі райони області до центральної оперативної диспетчерської КЗ «Обласний територіальний Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф».

В області з метою забезпечення своєчасного доступу вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги належної якості, оптимізації ресурсів закладів охорони здоров'я, підвищування ефективності використання бюджетних коштів, що спрямовуватимуться на забезпечення фінансування вторинної медичної допомоги, Департаментом розроблено пакет документів щодо створення в області госпітальних округів, який поданий до МОЗ України для подальшого внесення на розгляд Уряду та затвердження переліку округів та їх складу.

Для забезпечення доступності мешканців Херсонської області до високоспеціалізованої медичної допомоги Департаментом охорони здоров'я ОДА проведена робота щодо створення регіональних центрів, а саме:

Обласного реперфузійного центру на базі КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. О.С.Лучанського» (проводиться цілодобова ургентна робота для надання невідкладної допомоги хворим на гострий коронарний синдром та планових втручань з метою реваскулярізації міокарду).

В КЗ «Обласний кардіодиспансер» відкрито обласний центр аритмології, де виконуються малоінвазивні втручання включаючи абляції при тахіаритміях та операції по імплантації одно, двох – та трьох – камерних штучних водіїв ритму серця, коронарографії, ангіопластика та стентування коронарних судин серця.

Центр нефрології, гемодіалізу та перитонеального діалізу (де пацієнти нефрологічного профілю, в тому числі пацієнти, які потребують гемодіаліз, спеціалізовану медичну допомогу отримують в умовах Херсонської обласної клінічної лікарні).

В області протягом 2012-2014 років впроваджувався національний проект «Нове життя» – нова якість охорони материнства та дитинства», метою якого було створення обласного перинатального центру. Департаментом проведено значну організаційну роботу.

Медичне завдання на розроблення проектно-кошторисної документації на реконструкцію Херсонського обласного перинатального центру та технічне завдання на придбання обладнання для обласного перинатального центру погоджено в Міністерстві охорони здоров'я. З обласного бюджету виділено 746 тис. грн для розробки проектно-кошторисної документації.

Експертною комісією з реалізації Національного проекту, засідання якої відбулося 22 листопада 2013 року, розглянуто зазначений пакет документів та було рекомендовано Держінвестпроекту України включити до мережі установ та організацій, які отримують кошти з державного бюджету у 2014 році.

На даний час функцію обласного перинатального центру виконують два заклади – акушерський стаціонар обласної клінічної лікарні та неонатальний корпус з виїзною неонатальною бригадою КЗ «Херсонська дитяча обласна клінічна лікарня».

Відповідно до Положення про Департамент охорони здоров'я Херсонської обласної державної адміністрації, що затверджене розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 13 вересня 2016 року № 697, основним завданням Департаменту є забезпечення реалізації державної політики у галузі охорони здоров'я в Херсонській області.

Саме тому директор Департаменту Віктор Короленко звернувся до депутатів обласної ради щодо перегляду порядку реорганізації вищевказаних закладів".

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон