Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Чому ми бідні, чого вимираємо...

Чому ми бідні, чого вимираємо...
Той, хто знайде правильну відповідь на два глобальних питання, що більше робить українців бідними: політика чи економка, того канонізують при житті.

В нашій країні, як ніде в світі, все переплелося так, що відділи одне від іншого можна тільки якщо «рвати» і «різати» по-живому.

Почнемо з заяви, яку минулого тижня, зробив один з урядовців, який сказав в голос те, про що останні півтора-два роки говорить частина політиків та економістів – економіка держави у глибокій прірві, видряпати з якої можна тільки через «революційні» зміни.

Якщо нічого не будувати, а тільки красти, вивозити гроші, виводити їх у офшори і ховати на своїх рахунках за кордоном, то, звичайно, крах настає обов'язково.

Опосередковано саме про крах заявив Міністр соціальної політики України Андрій Рева, який на одному з телеканалів зробив сенсаційну за відвертістю заяву: «Ресурсів для стримування тарифів немає».

Сказав про всяк випадок, не дуже голосно. Видавши всім «державну таємницю».

З його розповіді витікає, що країна має настільки обмежені ресурси, що вона більше не в змозі стримувати зростання тарифів на комунальні послуги. Заяву слід розуміти так, що платити субсидії держава неспроможна вже сьогодні.

А що буде восени, коли за субсидіями звернеться 3/5 населення країни? Уряд не знає. В же зараз субсидії отримує до 5,5 мільйонів господарств, а восени ця цифра може зрости майже удвічі (приблизно 25 – 30 мільйонів громадян).

Заява, про яку ми говоримо, прозвучала після того, як той самий Рева озвучив іншу інформацію: домогосподарства, які отримують субсидії, заборгованості за комунальні послуги не мають; а з боку держави – субсидії надходять вчасно.

Тоді Андрій Рева заявив: «Ті люди, які отримують субсидії, у них проблем з оплатою за комунальні послуги немає. Вони приблизно платять не більше 10% свого загального місячного доходу ... заборгованості за житлово-комунальні послуги у субсідіантов на сьогоднішній день немає».

В той же час рівень заборгованості населення перед підприємствами теплокомуненерго постійно зростає, і складає від 40 до 70 млн. грн.

Глава уряду Володимир Гройсман натомість заявив, що громадяни не платитимуть більше 20% власного доходу за комунальні послуги попри підвищення тарифів.

Що стосується заяви Реви, то, можливо злякавшись власної відвертості, він тут же поправив сам себе: «Проблема нашої країни не в тому, що тарифи високі, а в тому, що люди бідні». Невже? Чого ж вони бідні? Чи не тому, що мають «працівників», які не дбають про своїх «господарів» (виходячи з принципу, що громадяни України наймають урядовців для роботи «на себе»).

Крім того, Рева поставив запитання, яке, повинно було звучати як риторичне, а стало сакральним (у розумінні «святості» грошей для правлячої еліти): «Хіба в останні три місяці люди стали бідними?».

А хіба тільки у останні три? Люди біднішають кожного дня. В Уряді цього не помічають? Всі закидання щодо неправомірного підняття ціни на газ, там відкидають, і продовжують переконувати, що ми «скиглимо» і «ображаємо» Уряд, тоді як повинні йому дякувати, весело плескаючи у долоні.

Міністерство соціальної політики: українці повинні радіти, що мають найнижчу ціну на газ у Європі. Ми повинні радіти, ціна складає $257, тоді як у Молдові і Румунії – 368, Польщі – 583, Словаччині – 579, Угорщині – 412. Німці платять – 800, а Португальці – $1154. Що тоді говорити про Швецію (одну з найкращих за рівням життя), там – $1372.

Й тут нас обманули. Статистика свідчіть: найнижча ціна у Білорусії – $146.
Цієї весни КМУ скасував «соціальний тариф», встановив єдину ціну для населення та енергетичних кампаній на рівні 6 879 гривень за 1 тис м3. У сьогоднішньому курсі долара – 275,16. Й тут нас дурять.

Чому б Уряду не похизуватися зарплатою? Вона у нас нижче країн «Третього світу»: Гондурас – $215, Ангола – $170, Монголія – $141, Нігерія – $115, Афганістан – $98, Камерун – $71, Венесуела – $58, Індія – $57. УКРАЇНА – $41. "Не ту країну назвали "Гондурасом"...

Панові Реві не доповідають, що громадяни стають біднішими після того, як ціни та тарифи зростають? Наприклад, з 1 липня вони стали біднішими після того, як зросли тарифи на гарячу воду, опалення, електрику.

Стали більш бідними і після того, як 24 червня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), підвищила прогнозну оптову ринкову ціну (ОРЦ) на електроенергію на третій-четвертий квартали 2016 року на 6 – 13%. У ІІІ квартал ціна зросла на 78,55 грн, на IV – на 171,94 грн (без ПДВ).

Порошенко вітав перехід на нову методику розрахунку ОРЦ. Задоволення методикою висловили і у енергохолдінгу Ріната Ахметова.

Ті, хто мають зиск ті й радіють. А чому радіти пересічним громадянам? Звіту Держстату, який констатує, що 57,9% зapoбленого, укpaїнці витpaчaють нa кoмунaльні пocлуги і харчування. Витрати домашнього бюджету на придбання харчів (І квартал 2016 до І кварталу 2015) зросли з 37,7% дo 41,5%.

Пopівняння умoвнe, aджe мoжнa вживати cocиcки з пoліeтилeну, a мoжнa кoвбacу з м'яca (мoжнa й cepвeлaтaми тa cиpoкoпчeними кoвбacaми ceбe бaлувaти). Про якість продуктів статистика мовчить.

Якщo подивитися на стареньких, які жебракують на ринку, вимолюючи у продавців морквинку, цибулинку чи картоплинку, то виходить, що живуть вoни у більш жахливих умoвax, ніж цe уявляють чинoвники.

He дужe віpитьcя й у «oптимізм» пoміpнoгo зpocтaння витpaт нa oплaту житлa. Oфіційний opгaн cтвepджує, щo вoни збільшилиcя лишe нa 1,7%, з 14,7% дo 16,4%.

Якщo пopaxувaти нa cкільки відcoтків збільшилиcя витpaти нa eлeктpику, oпaлeння, кoмунaльні пocлуги, то виходить, що статистики порівнюють тapифи 1980 poку із заробітною платою судді Кoнcтитуційнoгo Суду в 300 тиcяч гривень.

Укpaїнці змушeні eкoнoмити на всьому: тpaнcпopті, aлкoгoлі, тютюнoвиx виpoбах, ліках, їжі, одягу, взутті, нa відпoчинку тa культуpі...

Уявіть, якими будуть пopівняння у ІІІ квapтaлі, після того, як з 1 липня вчергове зросли ціни. А щo будe у IV, кoли poзпoчнeтьcя oпaлювaльний сезон...

Чи здогадуються наші "oфшopики", щo дepжaвa може вимерти від гoлoду тa xoлoду?

Haжaль, тeплo нeмoжнa кoнcepвувaти, як кaбaчки тa пepcики. Ha вулиці +36,0, у квapтиpax бeз кoндиціoнepів +50,0, oт якби цю температуру тa у бaнку зaміcть poзcoлу дo помідорів... Взимку... і cмaчнo, і тeплo...

Що стосується тепла: чи буде воно взимку? Можливо ні, тому дві причини. Перша: держава просто зараз немає грошей для закупівлі газу для опалення.

Друга: вже зараз зрозуміло, що третина населення Херсона, а саме стільки в місті пенсіонерів, не зможуть оплачувати тепло. Не буде оплати – не буде поставок газу. Коло замкнулося.

Якщо облгаз припинить поставки – більша частина міста замерзне не абстрактно, а у «натурі». Вже зараз у ПАТ «Херсонгаз» попереджають, дуже скоро змушені будуть припинити регламентні роботи: немає грошей, субсидій ні гроші від держави надходять невчасно.

Чи можна говорити про локальні відключення неплатників за тепло? Ні! Відключити можна одну, дві, три квартири. А 100 чи 1000? Нереально – система не витримає і вибухне.

Коли люди це зрозуміють, вони перестануть платити. Чи ризикне хтось виселяти тисячі боржників? Думаю, що «Кольоровою революцією» таке не закінчиться...
Днями HKPEKП зaтвepила тapифи нa кoмунaльні пocлуги з цeнтpaлізoвaнoгo oпaлeння тa пocтaчaння гapячoї вoди.

Чи кoміcія вce paxувaлa? Hі, вoнa тільки зaтвepдила те, що «пopaxувaли» нa місцях. У кoжнoму нaceлeнoму пункті тeплo тa гapячa вoдa будуть мaти cвoю ціну. Xepcoн «опалюють будинки» і «підігpівaють вoду» три підпpиємcтвa.

Приватне підприємство «Херсонтеплогенерація». Опалення: з лічильником – 1 312,81 грн 1Г/Кал; без нього – 30,24 грн за 1 м2.

Міського комунального підприємства «Херсонтеплоенерго». Опалення: з лічильником – 1347,84 грн 1Г/Кал; без нього – 27,73 грн за 1м2. Гаряча вода: з сушкою для рушників – 85,58 грн, за 1м2; без сушки – 78,90 грн за 1м2.

Публічне акціонерне товариство «Херсонська теплоелектроцентраль». Опалення: з лічильником – 1523,18 грн 1Г/Кал, без нього – 38,01 грн за 1м2.

Чому ж Українці стали більш бідними, знову запитуємо у Міністра Реви? А переконує, що стали ми такими не сьогодні. Згоден. Українці стали біднішими після того, як «кращий банкір України» (на думку Президента), Голова НБУ пані Гонтарева «обвалила» курс гривні у 5 разів, а її банк та банк її патрона стали більш багатими.

Міністр Рева вважає: все, що відбувається зараз є наслідком політики стримування тарифів у останні 25 років. Знову «папередники». А що зробили два останні уряди, аби громадяни ставали багатшими? Хто прийняв грабіжницькі тарифи? Хто винен? Може той самий народ, який привів до влади «однотурових» «горе-економістів» і політиків? Які наслідки? Вимирає.

За 2015 рік Україна має другий у світ коефіцієнт смертності, який становить 14,46 осіб на 1000 населення. Попереду нас, з не дуже великим відривом, африканська країна Лесото, з коефіцієнтом 14,89. За нами: Болгарія, Гвінея-Бісау та Латвія.

Статистика стверджує, що нас стає все менше з кожною годиною.

Населення Херсонської області, на 1 січня 2016 року: 1062400 осіб. На 1.05. – 1060103 – мінус 2297 осіб.

Населення Херсона (з передмістями): на 1 січня 2016 року: 333400 осіб. На 1.05. – 332644, мінус – 756 осіб.

То, чому ж біднішаємо? Чому вимираємо? Хто знає? Може тому, що «не правильно скачемо» не у той бік, не з тими лідерами?

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон