Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

У чому причини терористичного акту на Херсонщині?

У чому причини терористичного акту на Херсонщині?
Вибух, який стався минулого тижня у селищі Новоолексіївка Генічеського району Херсонської області, у результаті якого 4 особи постраждали і одна загинула й досі продовжує привертати до себе увагу.

Чому стався вибух? Що стало причиною?

Експерти висувають – версії, люди – плітки, які створюють ще більший ажіотаж.

У плітках «квітнуть» «версії» одна дивовижніше іншої. Розглянемо кілька, які висувають не правоохоронці, а «громадські» діячі і «політики», які намагаються «розігріти» ситуацію, використати її з вигодою для себе.

Перша версія, яку кинулися озвучувати: «Рука Москви» – лежить на поверхні і дуже «зручна» для окремих «політиків». Особисто я думаю, що вона найбільш малоймовірна. З огляду на здоровий глузд «версія» не витримує будь-якої критики.

Навіщо «Руці Москви», з прицілом на «захоплення території», викликати у населення неприємні емоції й налаштовувати його проти себе? Навіщо підсилювати образ «ворога», який знищує все і вся на своєму шляху?

Де здоровий глузд? «Руці» логічніше діяти навпаки. Для завоювання прихильників серед місцевого населення слід вчиняти дії, які «малюють» створювати образ «захисника», «поборника прав» тощо. А тут?

Друга версія – «нещасний випадок». Вона так само малоймовірна. Якби «нещасний випадок» мав місце, то на місці події був би господар машини (яка там опинилася щонайменше за 12 годин до вибуху), який би пояснив, яким чином вона з Одеської області опинилася за майже 400 кілометрів від місця реєстрації?

Про те чи випадково авто з Одеси опинилося у Херсонській області, у маленькому містечку, ми ще поговоримо.

Версія третя – «витікання» газу чи бензину. Не знайшла підтвердження одразу: газобалонного устаткування у машині не було, слідів витікання бензину на місці трагедії силовики не вивили.

Версія четверта – «терористичний акт», мета якого дестабілізація ситуації. Можливо, при цьому версія може бути поділена на «підверсії».

У напрямку версії «теракт» є кілька логічних нестиковок.

Перша нестиковка, яка не виписується у розуміння «класичний» «терористичний акт»: чому у автомобіль заклали так мало вибухівки (за версією слідства не більше 6 – 6,5 кілограмів у тротилову еквіваленті), по-перше; по-друге, чому в автомобілі не було начиння?

Мета будь-якого «терористичного акту» – вразити якомога більше людей (вивести з ладу техніку тощо). Що заважало організаторам теракту, якщо вони ставили за мету саме ураження і нанесення максимально можливих збитків, начинити машину кількома десятками (сотнями) кілограмів болтів, залізяк, шариків, інших речей, які закладають у бомбу, для того, аби уразити якомога більше людей?

Друга нестиковка: авто, яке з'явилося на місці події за 12 годин – занадто високий ризик що хтось зверне увагу, на поодиноку машину.

Третя нестиковка: транспортний засіб, який рухається самостійно, здатен перевозити кілька сотень кілограмів вантажу. Отже, у авто можна було закласти кілька десятків, або навіть сотню кілограм вибухівки для того, аби радіус розльоту «начиння» (територія ураження) був більш широким.

Фахівці - вибухотехніки з якими я консультувався, говорять в один голос, що якби там було 50 – 70 кг вибухівки, то трупів було б кілька десятків, поранених сотні, а два – три квартали навкруги залишилися б без дверей, вікон, а далі без скла. Цього не зробили. Чому? Діяли дилетанти?

Експерти переконали: відсутність кожного окремо і головне разом взятих двох факторів (кількість вибухівки і відсутність компонентів, що уражають) говорить про те, що за мету не ставили масово уражати населення і наносити об'ємні матеріальні збитки.

На підтвердження своїх висновків, експерти вказали на ще один важливий фактор: місце розташування замінованого автомобіля – четверта нестиковка.

Як правило ті, хто готують теракти прагнуть аби він носив масовий характер, а отже проводять подібні акції або у людних місцях, або підривають пристрій у той момент коли поруч максимальна кількість людей, або знаходиться особа проти якої акт спрямовано.

Ці чинники відсутні. Судячи із інформації, яка надходить з різних джерел, говорити, що там була людина, проти якої конкретно було спрямовано цей акт неможливо. Всі хто постраждав були випадковими місцевими перехожими. Серед них жодного керівника «сицилійської» мафії або картелю, якого б конкуренти намагалися прибрати.

Чому обрано досить не людне місце? У Новоолексіївці є місця де можна було б вчинити теракт із значно більшою кількістю жертв. Чому не підірвати авто на залізничній станції, у час прибуття «великого» пасажирського потягу?

Навіть якщо припустити, що залізнична станція під більш пильним оком правоохоронців ніж інші об'єкти, все одно тут була можливість залишити авто під благим приводом: зустріч, проводи. Можна було б обрати місцевий ринок (тут торгують люди не тільки з села, але й цього та інших районів області, з Криму)...

А якщо хотіли просто налякати, або попередити? А може на меті була провокація для подальших дій? До цієї думки ми ще повернемося...

Версія п'ята – «зрив сезону відпочинку». Я думаю, що цей «напрямок» слід «проробляти» більш детально. Чи всім хто має прибутки з «відпочивального» бізнесу в інших областях України сподобалося те, що минулого року на Арабатській Стрілці, у Хорлах, Скадовську, Красному, Більшовику, Лазурному, Залізному Порту була сила-силенна відпочиваючих, у той час у інших областях готелі, бази відпочинку, турбази, пансіонати залишалися напівпорожніми?

Аналіз офіційної статистики свідчить: минулого року Херсонщина прийняла майже два мільйони відпочиваючих, і це при тому, що позаминулий рік було трохи більше мільйону. Фахівці радять до 2-х млн. додати щонайменше ще півмільйона – тих, хто не потрапив у офіційні звіти.

Такий стрибок не міг не радувати підприємців і містян, які змогли «підлатати» своє матеріальне становище. Більшість місць відпочинку були завантажені на 80 – 95%. У Скадовську, у липні – серпні, у приватних будинках, які знаходяться з першої по п'яту лінію від моря не було жодного вільного місця. Дехто був змушений шукати стареньку табличку: «Вільних місць немає», вперше за останні 15 років.

Така картина спостерігалась й у селах Генічеського району. «Стрілка» була заповнена. З сусідніх областей на вихідні прибували одразу кілька переповнених електропотягів, кількість яких були змушені збільшувати. Кілька додаткових потягів з Центральної та Західної України до станцій Херсон та Олексіївка були у ходу до кінця вересня.

У той же час наш близький сусід «по морю» – Одеська область була завантажена не більше як на 60%. А після трагічних подій у травні 2014 року, велику кількість контрактів щодо бронювання місць туроператори змушені були розірвати – люди масово відмовлялися від попереднього замовлення, боячись небезпечної ситуації.

Пам'ятаєте вислів: «Гроші люблять тишу»? Переконаний «тишу» люблять й відпочиваючі. Чим частіше говорити, що наша область «прикордонна» (хоча ми маємо тільки адміністративний кордон); чим більше розпускати чутки про можливі терористичні акти; чим більше говорити, що тут літають винищувачі, бомбардувальники, військові гелікоптери – тим менше шанців отримати багато відпочиваючих (Єгипет і Туреччина це вже довели на власному досвіді).

І ось тут, на мій погляд, слід пригадати, що автомобіль який підірвали був зареєстрований у Одеські області. Випадково? Можливо. Але, як версія. Чи не слід шукати сліди вибуху у цій площині? Можливо комусь дуже не сподобалося те, що Херсонщина заробляє, тоді як «розрекламована» Одещина ні?

Розумію, зараз почую звинувачення у тому, що моя версія притягнута за вуха, і що у результаті здійснення дії повинна бути зацікавлена особа, яка отримає зиск. Для однієї особи все занадто безглуздо: де гарантії того, що у разі відмови від Генічеська люди проїдуть у конкретний пансіонат на «Шостій станції Фонтану»? А якщо припустити, що організатором акту є тамтешня курортна мафія, яка втратила «узагальнені» прибутки? Тоді ми відходимо від «особи» і виходимо на інший рівень. Чи має право така версія на життя?

Версія шоста – все теж саме, що й у попередній, тільки боротьба внутрішньообласна, між тими, хто працює у «тіньовому секторі морського відпочинку» у Скадовському і Голопристанському районах, і тими, хто «кришує» відпочинок у Генічеському.

Є інформація, що тут не можуть «з'ясувати» між собою стосунки «місцеві» (у т.ч. один діючий нардеп, який мав відношення до силових структур; особи не християнського віросповідання, які мали відношення до керівництва районом). Обізнані люди розповідають тут йде боротьба за перетоки відпочивальників у межах області. Думаю, що така версія теж має право на життя, хоча вона хитка.

Версія сьома – «національно-етнічна». Тут я ризикую накликати на власну голову «революційно налаштовані маси», які кинуться звинувачувати мене у «сепаратизмі», або навіть у «зрадництві».

Чи звернули ви, шановні читачі, увагу на те, що з певних часів у нашій області намагаються «застовпити» за собою певні позиції люди, які називають себе «активістами кримськотатарського народу»?

Саме вони стали ініціаторами ряду дій, які мали шалений розголос і негативні наслідки як для мешканців нашої області, так і всієї держави. Я про це неодноразово писав (зокрема «Радикалізм... Лжепатріотизм... Засіб власного збагачення», «Кому неспокійно, коли ситуація на кордоні у Херсонській області спокійна», «Давайте называть вещи своими именами» тощо).

В останні кілька місяців ці люди пропонують свої послуги по «збереженню миру» в нашій області. І це при тому, що ми їх сюди не запрошували. У діях, які вони вчиняють, можна простежити ті самі «дестабілізуючи фактори», від яких вони й збираються нас «боронити».

Виходить, що саме через їх дії ситуація в області постійно дестабілізується? Заяви, дії, іноді просто відверті провокації. Це робиться із далекоглядним прицілом? Лідери кримськотатарського народу заявили, що в області існують проблеми із спокоєм, і що вони беруться «охороняти» кілька районів області, для того, аби ситуація була під контролем.

Цікаво, чи випадково це ті райони, які мають прямий вихід на узбережжя морів? Що виправдовує їх дії? Де привід для них? Де потреба? А ось вона – «терористичний» акт. Не дуже жертовний, але резонансний.

Чим вам не привід зайняти «оборону»? Чим не виправдання виведення «патрулів»? Чому вони не просто пропонують свої послуги, а нав'язують їх, іноді ставлять громадськість перед фактом: «Ми будемо це робити!». Чому? Навіщо? Кому від цього зиск? У керівництві «активістів» заявляють, що вони узгоджують дії на міжнародному рівні, що є організації, які надають їм фінансову допомогу у формуванні збройних загонів.

Керівники кримських татар заявили, що на їх думку цей «терористичний» акт спрямований проти татар. Чому? Тому, що десь поруч знаходиться мечеть. Тоді чому автомобіль опинився за кілька кварталів, а не під самою мечеттю? І таких «чому» кілька десятків...

Я схильний думати, що «терористичний» акт носив провокаційний характер. Від кожної дії хтось повинен отримувати зиск. Хто набуває більше у даному випадку: курортна мафія, місцеві провокатори, для виправдання своїх активних, підчас зовсім неадекватних дій? Чи тут насправді слід шукати «Руку Москви»?

Цікаво, що з цього приводу думають силовики? Ті, хто відповідає за територіальну цілісність нашої держави: Служба безпеки України? Раніше вважалося, що «контра» найбільш авторитетна, професійна й непідкупна... Що маємо сьогодні?

Матеріал закінчую простим питанням: чи залишилися в Україні справжні офіцери, які мають Честь? Чи залишились ті, для кого безпека держави стоїть вище «зеленого» забезпечення власного карману?

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон