Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Голову замінили! Чи буде тулуб рухатися?

Голову замінили! Чи буде тулуб рухатися?
З моменту свого створення Херсонська міська територіальна виборча комісія змінила свій склад більш як на 130%.

Як таке могло статися? Спочатку були планові заміни. Потім, після того як Центральна виборча комісія встановила факт грубого порушення Конституції та чинного законодавства, було замінено повний її склад.

Після того, як комісія зібралася у новому складі, ряд її членів так і не прийняли присягу, а отже підлягають заміні (після того, як встановлений факт, що призначені члени комісії тричі пропустили її засідання, і не прийняли присягу).

Коли стало зрозумілим, що новий склад комісії все ж не налаштованій працювати у правовому полі, її голова, який був призначений за квотою партії «Народний фронт» (яким у Херсоні керує перший заступник чинного міського голови Ігор Пастух), подав у відставку і його було замінено.

Вчора на своєму засіданні ЦВК призначила нового голову, ним став, як ми й прогнозували Юрій Христич. Юрій Петрович колись був заступником міського голови Володимира Сальдо, і працював з ним не один рік. Як профільний заступник пан Христич опікувався питанням транспорту та зв'язку. Злі язики кажуть, що розставання Христича та Сальдо були не дуже «дружні».

Останній час перед тим, як розпочався виборчий процес, Юрія Петровича неодноразово бачили у штабі партії «Херсонці» (проект народжений під ці вибори, який повинен був відверто воювати із партіями «Наш край» та «Опозиційний блок», який очолив ще один колишній заступник Володимира Сальдо і чинного мера Миколаєнко із гуманітарних питань Сергій Черевко).

За всіма опитуваннями саме Миколаєнко і Сальдо є основними претендентами на вихід у другий тур по виборах Херсонського міського голови. Прихід у комісію досить одіозної фігури Юрія Христича викликав масу розмов і припущень, як у тих, хто розуміється на виборчому процесі і займається ним на професійному рівні, так і у тих, хто наближений до владних кіл.

Що буде далі? Чию сторону візьме Голова? І головне питання: чи вдасться відтепер вже Христичу налагодити сталу роботу комісії, яку із середини розривають чвари та розбрат. Якщо до моменту реєстрації Володимира Васильовича Сальдо кандидатом, шість політичних сил діяли «єдиним фронтом», навіть разом підписували звернення до Президента, то відтепер серед «друзів» порозуміння немає.

Нагадаю, що під час вчорашнього засідання комісії, яке відбувалося із перервами протягом всього дня, члени комісії постійно втрачали «кворум» (з 18 ледь знаходили мінімум – 10 осіб). Фактично це вказує на те, що частина політичних сил просто саботує роботу комісії. Це дає підстави говорити, що комісія знаходиться на межі розпуску у повному складі, вже через «системні порушення».

Вчорашня епопея із затвердженням тексту бюлетеня по виборах міського голови показала, що загроза зриву виборів все ще продовжує існувати. Члени комісії ніяк не могли (а скоріше просто не хотіли) дійти згоди і порозумітися щодо питання, у якому місці у бюлетені повинно стояти прізвище Володимира Васильовича Сальдо, це при тому, що Володимир Михайлович Сальдо там вже є. Нагадаю, що закон чітко вказує, що кандидати розташовуються за абеткою.

Члени комісії, які мають певне політичне замовлення стверджували, що Володимир Васильович Сальдо повинен стояти не перед своїм «клоном» (Михайловичем), а у кінці списку, у зв'язку із тим, що комісія вже перед тим затвердила послідовність розстановки тих кандидатів, які були зареєстровані першим складом, ще до того, як був зареєстрований ЦВК Сальдо № 1.

Відсутність фахової освіти і досвіду, а ще більше відсутність політичної волі, і бажання працювати у правовому полі, змусило окремі політичні сили, які керують своїми представниками у комісії, робити все для дестабілізації процесу. Професійні правовики знають, що відміна одного рішення, яке прийнято на підставі іншого, яке у судовому порядку визнано незаконним – тягне за собою скасування всіх інших рішень, які прийняті на беззаконній основі.

А як таке пояснити тим, хто заради власної вигоди готові у черговий раз наплювати на Закон та законність? З моменту коли Сальдо (Васильович) став повноправним учасником передвиборчих перегонів, всі інші рішення, які зачіпляють його права – належать автоматичному скасуванню. Комісії треба було просто прийняти нове рішення і затвердити повний текст бюлетеня, на підставі того, що Сальдо (на підставі рішення Суду та ЦВК), став ще одним – 20 учасником перегонів. І «стояти» його прізвище повинно там, де цього вимагає Закон, а не бажання окремих членів ТВК.

Один із членів комісії навів зовсім абсурдні аргументи: мовляв, що вносити зміни у «бюлетень» можна тільки в один спосіб – використати штамп «Вибув». Абсурдність «аргументу» у тому, що «бюлетеню», як юридичного документу ще не існує. «Бюлетень» стане документом тільки тоді коли його затвердять та надрукують. А комісія «застрягла» на етапі затвердження тексту.

Потім члени комісії чомусь ніяк не хотіли надавати заступнику голови право підписати договір із поліграфічним підприємством на друк бюлетенів. Така позиція чітко показала, що є певна купка людей, яка чітко налаштована на зрив виборів, адже відсутність Договору між комісією і поліграфічним підприємством унеможливлює технологічний процес його виготовлення.

Нащастя цих бюлетенів хоч і треба надрукувати майже 280 тисяч примірників, але вони не мають додаткових суттєвих технологічних ускладнень. Але процес друку потребує часу, і якщо його не запустити вчасно, то потім доведеться розвозити бюлетені прямо з друкарського верстату до ДВК.

Як стало відомо з добре поінформованих джерел, вчора ввечері секретар комісії затвердив оригінал-макет, в якому прізвище Володимира Васильовича Сальдо стоїть у тому місці де й повинно бути відповідно до чинного Закону «Про місцеві вибори».

І от, новий голова комісії. Тут все ж є питання, на кого буде працювати Юрій Петрович на пана Пастуха (а отже Володимира Васильовича Миколаєнко), чи буде пам'ятати, що у нього колись були «дружні» стосунки із Володимиром Васильовичем Сальдо?

Фактичний склад тільки керівництва комісії доводить, що протистояння будуть, і що просто так все не минеться. Всі мають власних кандидатів на міського голову, і всі будуть намагатися допомогти «своїм» опинитися у другому турі.
Хоча те, що у другому турі зустрінуться Сальдо і Миколаєнко сьогодні майже ні у кого не викликає сумнівів. Але, у Законі «Про місцеві вибори», який приймався поспіхом, без відповідних детальних консультацій із фахівцями-юристами та практиками, вже не один раз давав збої, і вже показує всю свою недолугість, є безліч зачіпок, за які юристи при бажанні можуть «зачепитися».

Те, що комісія так й не знайшла всередині себе порозуміння – очевидні. Партії вже звинувачують одна одну у «зраді». Чи почне комісія все ж працювати у правовому полі, із набуттям нового голови? Покаже тільки час. Але, щось підказує мені, що другий тур може проводити ще більш оновлений склад Херсонської міської ТВК (у даному випадку дуже хочу помилитися).

Сергій ОСОЛОДКІН
кандидат у депутати Херсонської міської ради
по ВО № 21, «Наш край»

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон