Депутати стануть «доторканими», але не сьогодні…

Сьогодні, 5 лютого 2015 року, депутати Верховної Ради України у першому читанні прийняли документ, який містить два пункти: виключення з Конституції статей, які гарантують недоторканість народних депутатів та суддів «... про внесення змін у Конституцію України (щодо недоторканності народних депутатів України й суддів) направити в Конституційний суд України для одержання висновку щодо відповідності вимогам статей 157 і 158 Конституції України».

«За» проголосували 365 народних обранців (1 – «проти»).

Проект пропонує виключити 80-ю статтю Основного закону, яка гарантує сьогодні депутатам ту саму «недоторканність».

Так само пропонується виключити норму про те, що нардепи не можуть без згоди Ради бути притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані або арештовані (що витікає з норми ті є їж ст. 80 Конституції України).

Нагадаю, що для того, аби проект щодо змін у Конституції став чинним, треба дотриматися кількох норм. Зокрема процедура передбачає прийняття законопроекту у першому читанні, після чого він направляється для опрацювання у Конституційний суд. Голосувати законопроект в цілому можна тільки на наступній сесії Верховної ради, яка відкриється 2 вересня 2015 року.

Крім того, проголосований документ містить і ще один пункт щодо недоторканості суддів.

Народні обранці пропонують ст. 126 Основного закону викласти у такій редакції: «Суддя не може бути без згоди Вищої ради юстиції затриманий і до нього не може бути застосована запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до винесення обвинувального вироку судом, за винятком затримки при здійсненні або безпосередньо після здійснення тяжкого або особливо тяжкого злочину проти життя й здоров'я особи».

А ст. 129, після частини першої, пропонується доповнити новою частиною щодо того, що притягнення суддів до юридичної відповідальності здійснюється на загальних підставах. Але, судді не можуть бути притягнуті до юридичної відповідальності за діяння, вчинені у зв'язку зі здійсненням правосуддя, крім випадків прийняття свідомо неправосудного судового рішення, порушення присяги судді або здійснення дисциплінарного правопорушення.

Залишилося дочекатися висновків Конституційного суду України та остаточного голосування.

Що ж стосується питання застосування такої самої норми до Президента та можливості зняття його з посади у порядку імпічменту на чому наполягала частина депутатів (пакетне голосування), то доля цього проекту залишається невизначеною.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон