Херсонські школярі знають: «Моя Батьківщина – Україна»

Члени гуртка «Історичне краєзнавство» НВК «Школа гуманітарної праці» Херсонської обласної ради, перемогли в обласному етапі Всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна».

Херсонські учні представили краєзнавчу роботу «Порівняльний аналіз життєвого шляху Херсонських святих». Передумовами вибору теми стали події, що відбуваються у країні у 2014 -2015 роках, оскільки вони не залишили байдужим жодного українця.

Пропонуємо ознайомитись з фрагментами цього цікавого дослідження школярів:

- Україна опинилася у складному становищі. У подібні часи історії країни саме Церква найчастіше давала душевний притулок усім, хто відчував занепокоєння. Завжди були люди, які жертвували собою заради інших. Деяких з часом канонізували й вони ставали святими. Були такі і в нашому місті. Саме про таких людей (Херсонських святих) ми й вирішили створити краєзнавчу роботу.

Святі – в різних релігіях особи, які за свою відданість релігії набули здатності творити чудеса, бути посередниками між людьми і богом.

Метою експедиції було дослідження життєвого шляху Херсонських святих та створення, на підставі отриманих результатів, екскурсійного маршруту місцями їх життєдіяльності.

Краєзнавча пошукова робота завжди викликає в нас захоплення, адже працюючи з архівними матеріалами, відвідуючи цікаві об'єкти міста, ми поринаємо у захоплююче минуле Херсона, відкриваємо для себе незнайомі сторінки історії міста, на підставі чого і створюємо свої роботи.

З нетерпінням чекали й цьогорічного виходу на пошуки. Після довгих дискусій вирішили звернутися до маловідомої сторінки історії міста – Херсонських святих, адже такі люди щось зробили незвичайне протягом свого життя і їх життєвий шлях заслуговує на увагу.

У нашій шкільній бібліотеці ми не виявили повної інформації, хоча в одному з першоджерел дещо знайшли. Відвідування й обласного державного архіву, як не прикро це зазначати, виявилося марним, жодної інформації там не було виявлено, оскільки вона або у Одеському обласному архіві, або у Київському державному, або за межами нашої держави. Оскільки наша школа постійно співпрацює з релігійними установами, то ми вирішили саме до них звернутися по допомогу.

Нас відправили до фахівця з питань історії Херсонських святих настоятеля Свято-Миколаївського морського собору отця Василя. Нам було приємно, що він не тільки поділився своїми знаннями, а й забезпечив нас акафістами святим та частиною архівних документів з життя архієпископа Прокопія та священномученика Іоанна. Страшно було тримати в руках виписку з протоколу про розстріл архієпископа Прокопія та священномученика Іоанна.

Цікаво і незвично було читати акафісти, оскільки в них використовується специфічна мова. Так у третьому ікосі акафіста священомученику Прокопію Херсонському є такі слова (цитата в оригіналі) «Сего ради брака уклонился еси, единому Господеви благоугождати хотя», які ми довго розбирали і нарешті зрозуміли, що Прокопій Херсонський відмовився від створення своєї родини і повністю себе присвятив Богові. Наші припущення згодом були підтверджені.

Ми відвідали й місця, пов'язані з досліджуваними подіям. Дуже нас вразив погляд зі світлини преподобного Варсонофія на його могилі. Таке враження, що очі заглядають у саму душу. З одного боку - дуже моторошно, а з іншого - таке враження, що він поглядом питає про чистоту твоїх помислів. Незвичні відчуття.

Оскільки Херсонських святих семеро, то для кращого розуміння їх заслуг ми вирішили провести порівняння життєвих шляхів. Для цього ми створили зведену таблицю їх життя. Вона є ексклюзивною, таких таблиць немає і ми нею пишаємося.

Плануємо її креативно оформити і вручити отцю Василю в знак подяки за співпрацю. Таблиця вийшла дуже велика, витратили на її створення багато часу, але саме завдяки їй ми й змогли провести справжнє порівняння.

Проаналізувавши життєвий шлях Херсонських святих, ми були вражені через які труднощі їм прийшлося пройти. Ми б не хотіли відчути на собі подібні повороти долі, але Херсонські святі змінили наше ставлення до нашого сприйняття сучасних подій. Вони нас загартували і ми розуміємо, що не треба боятися труднощів, треба вірити в перемогу і вона прийде!!!

Так повільно просуваючись вперед, розширюючи свої знання з історії нашого міста, ми зібрали матеріал і створили краєзнавчу роботу, яка й стала переможцем в обласному етапі й зараз знаходиться на заключному ІІІ етапі у м. Києві.

Список учасників групи:

1. Бєляєва Г., учениця 7-А класу.

2. Бабенко Е., учениця 7-А класу.

3. Сомова О., учениця 8 класу.

4. Федоров П., учень 9 класу.

5. Тищенко К., учениця 9 класу.

6. Ветчинова П., учениця 7-А класу.

7. Сніцар А., учениця 9 класу.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон