У Херсоні закрили єдиний студентський профілакторій

Студенти Херсонського державного університету готуються до акцій протесту – у них фактично відібрали санаторій-профілакторій.

Цей невеличкий заклад, де щороку до п'ятисот пацієнтів отримували дієтичне лікування послуги стоматолога, масаж та амбулаторне лікування від цілого ряду хвороб, і досі займає поверх у вузівському гуртожитку № 2. Але він закритий, а одинадцять працівників пішли у відпустки за власний рахунок, причому на невизначений термін.

Річ у тому, що 90 відсотків витрат санаторію-профілакторію ХДУ на зарплату, медикаменти, продукти оплачувалися коштом Фонд соціального страхування з тимчасової втрати непрацездатності. Але днями університет отримав лист директора виконавчої дирекції обласного відділення Фонду Світлани Главацької із повідомленням про припинення фінансування таких закладів через внесення змін до законодавства про систему соцстраху в Україні (відомий Закон № 77-VIIIвід 28 грудня 2014 р.). Тож утримувати міні-лікарню стало просто нікому.

- Повна вартість путівки до нашого санаторію-профілакторію на 24 дні становить 1640 гривень 80 копійок. Але студенти донедавна платили тільки десяту частину її вартості, тобто 164 гривні. Наші пацієнти – переважно пільговики: інваліди, сироти, молодь з бідних селянських чи багатодітних міських родин. Ці студенти навчаються бюджетним коштом, та й їхні батьки, якщо вони є, заледве зводять кінці з кінцями. А відтак, путівка майже за дві тисячі гривень їм просто не по кишені, і відвідувачів ми позбудемося. У березні нинішнього року наш заклад мав би відсвяткувати своє 30-річчя, та побоююся, що він до цього часу взагалі припинить своє існування, - скрушно зітхає головний лікар вузівського санаторію-профілакторію Сергій Іванов.

Пацієнтів з числа городян, котрі могли б собі дозволити путівки за стовідсотковою оплатою, санаторій приймати не може, бо в студентський гуртожиток стороннім доступ обмежений. Для вузу повністю утримувати такий оздоровчий комплекс нині також неможливо, бо гроші на це відсутні.

Порівняймо: річна потреба санаторію-профілакторію у коштах перевищує вісімсот тисяч гривень. Тоді як вартість всіх без винятку фундаментальних та прикладних наукових досліджень і проектів, що їх мають у 2015 році профінансувати ХДУ з державного бюджету, складає рівно 1 мільйон 31 тисячу гривень, включно із зарплатнею виконавців. Однак без профілакторію однаково не обійтися: якщо бідних студентів, котрі виживають на стипендію та випадкові підробітки, не підгодовувати й не зміцнювати їхній імунітет, то хтось до диплому може просто не дожити.

Голова студентського профспілкового комітету Херсонського державного університету Андрій Вишневський каже, що спілчани за профілакторій «воюватимуть». Вже підготували відповідні листи на його захист до уряду та Верховної Ради, а якщо буде треба, то й на мітинги та в пікети вийдуть. Андрій нагадав: таких санаторіїв-профілакторіїв, яким загрожує ліквідація, по всім українським вузам, набереться з сімдесят.

«Голос України»

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон