Чому в Херсоні погані дороги?

Напевно тому, що тендерні торги на їх ремонт і утримання виграють у Херсонської влади одні й ті самі фірми, які при цьому ще й нехтують вимогами законодавства,- стверджують у Херсонського територіального відділення Антимонопольного комітету України.

У березні 2013 року Відділенням було отримано низку звернень від Херсонського міського управління МВС України щодо проведення дослідження на предмет можливих порушень законодавства про захист економічної конкуренції при проведенні торгів Управлінням транспортної, дорожньої інфраструктури і зв'язку Департаменту житлово-комунального господарства Херсонської міської ради у 2012 році (вересень-грудень), що пов'язані, зокрема, з нижче зазначеними процедурами закупівель:

1. Закупівля послуг, пов'язаних з автомобілями іншими (забезпечення експлуатаційних послуг з утримання доріг у зимовий період – чергування техніки).
Переможець КП «Дорожник», договір на суму 146674,00 грн.
2. Закупівля послуг, пов'язаних з автомобілями іншими (забезпечення експлуатаційних послуг з утримання доріг у зимовий період – чергування техніки).
Переможець КП «Дорожник», договір на суму 272013,60 грн.
3. Закупівля послуг, пов'язаних з санітарним обробленням та аналогічними послугами (послуги з забезпечення експлуатаційних послуг по утриманню доріг в зимовий період).
Переможець: КП «Дорожник», договір на суму 195978,98 грн.
4. Закупівля послуг, пов'язаних з санітарним обробленням та аналогічними послугами (послуги з забезпечення експлуатаційних послуг по утриманню доріг в зимовий період).
Переможець: КП «Дорожник», договір на суму 373279,06 грн.
5. Державна закупівля піску та гравію (піско-сольової суміші).
Переможець: ТОВ «Епоха», договір на суму 248 227,66 грн.
6. Державна закупівля піску та гравію (піско-сольової суміші).
Переможець: ТОВ «Епоха», договір на суму 521700,00 грн.

За результатами проведеного дослідження розпорядженнями адміністративної колегії Відділення у квітні 2013 року було розпочато розгляд 3-х справ (в подальшому об'єднано в одну справу) за наявністю в діях ТОВ «Епоха» та КП «Дорожник» ознак порушень законодавства про захист економічної конкуренції, передбачених пунктом 1 статті 50, пунктом 4 частини другої статті 6 Закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів.

Рішенням адміністративної колегії № 18-р/к від 25.04.2014 визнано, що ТОВ «Епоха» та КП «Дорожник» вчинили шість порушень, передбачених пунктом 4 частини другої статті 6, пунктом 1 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів торгів. На кожного з відповідачів накладено штрафні санкції на суму 12000 (дванадцять тисяч) грн..

Присутні на засіданні адміністративної колегії керівники ТОВ «Епоха» та КП «Дорожник» Ройтман П.Ю. та Золотарьов О.М., визнали факти вчинення підприємствами порушень законодавства про захист економічної конкуренції. Отримавши рішення адміністративної колегії, ТОВ «Епоха» звернулося до Відділення з клопотанням про розстрочення накладеного штрафу. Позитивна відповідь Відділення дала можливість підприємству майже півроку щомісячно частково сплачувати штраф.

Проте, в грудні минулого року, після закінчення всіх можливих термінів оскарження зазначеного рішення, ТОВ «Епоха» та КП «Дорожник» звернулися до Херсонського окружного адміністративного суду з позовом щодо визнання недійсним рішення адміністративної колегії від 25.04.2014 № 18-р/к.

Незважаючи не пропущені строки оскарження, суд прийняв позов до розгляду і 18.12.2014 року суддею Кисельовою було винесено постанову про задоволення позову ТОВ «Епоха» та КП «Дорожник» повністю та визнання недійсним рішення адміністративної колегії Відділення від 25.04.2012 № 18-р/к.

Таким чином, ТОВ «Епоха» та КП «Дорожник», визнавши свою провину під час засідання адміністративної колегії та сплативши більшу частину накладених штрафних санкцій, після закінчення визначеного чинним законодавством 2-х місячного строку оскарження рішення адмінколегії, звернулися до суду, який своїм необґрунтованим рішенням звів нанівець результати спільних дій відділення АМКУ та правоохоронних органів.

Вочевидь ТОВ «Епоха» та КП «Дорожник» вважають, що прийняте судом рішення дасть їм можливість знову приймати участь у процедурах закупівель.

Проте, Відділення АМКУ категорично не згодне з постановою, прийнятою Херсонським окружним адміністративним судом та в обов'язковому порядку оскаржуватиме її в апеляційній судовій інстанції, відстоюючи свою позицію, оскільки вважає рішення адміністративної колегії від 25.04.2012 № 18-р/к прийнятим з дотриманням приписів чинного законодавства України, законним і обґрунтованим.

За матеріалами Херсонського територіального відділення
Антимонопольного комітету України

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон