Запаси ліків від сказу на Херсонщині повністю вичерпалися

У лікарнях Херсонщини повністю закінчилися запаси імуноглобуліну. Цей препарат вводять паралельно з антирабічною вакциною пацієнтам, котрих вкусили дикі чи бездоглядні тварини для профілактики можливих ускладнень та надійнішого захисту від сказу.

Тільки минулого року і тільки в Херсоні за допомогою до медиків звернулися 883 жертв нападів чотирилапих (кожен четвертий - дитина). Тож «попит» на згадані ліки тільки зростає, але не задовольняється.

Заступник головного лікаря регіонального ДП «Лабораторний центр» (колишня СЕС Херсонщини) Анатолій Коваль каже, що потреба медзакладів краю складає 1,8-2 літри імуноглобуліну на рік, і раніше замовляли його коштом місцевих бюджетів. Виходячи з нинішньої ціни препарату на фармацевтичному ринку України у 40 гривень за міліграм, це близько 72-80 мільйонів гривень. Навіть за нинішньої фінансової скрути, у міських та районних скарбничках такі гроші знайшли б. Але біда в тому, що імуноглобулін став дефіцитним: його виробництво в Україні припинилося, а постачання з Росії чи країн ЄС надто ускладнене – тим паче, закупівля за бюджетні кошти.

Натомість, тварин, хворих на сказ, постійно продовжують виявляти і в обласному центрі, і в сільських районах Таврії – адже пероральну вакцину-приманку для диких тварин – потенційних носіїв збудника цієї інфекційної недуги - держава ще торік припинила закуповувати і розповсюджувати ще торік. А відтак проблема лише загострюється. Медики переконані: для постачання імуноглобуліну потрібна допомога Міністерства охорони здоров'я України – можливо, централізоване налагодження його поставок з-за кордону чи відновлення виробництва на базі якогось вітчизняного підприємства.

Голос України

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон