Журналіст ІА «Херсонці» навчалась роботі у гарячих точках

Те, що сьогодні відбувається на сході України не може залишити байдужим жодну людину, точніше, не має права залишити. Приховувати немає чого – в нашій державі йде війна і залишитись осторонь ми, як громадяни своєї країни, просто не можемо.

Окрім солдат, які зі зброєю в руках, бронежилетах, касках захищають незалежність нашої країни на сході, ризикують своїм життям і журналісти, які мають доносити оперативну інформацію до жителів України, аби ті знали, що відбувається у їхній державі.

Молоді хлопці та дівчата, більш старші чоловіки та жінки - їх усіх об'єднує професія журналіста, обираючи яку вони знали, що ризик, як тінь цієї професії завжди буде поруч. Починаючи з Майдану, з анексії Криму, а тепер війни на сході, журналісти без вагань відправлялись в гарячі точки ризикуючи своїм здоров'ям та життям.

Та й що вони мали робити? Хіба у них був вибір? Хто, як не журналіст буде розказувати та показувати людям, що насправді відбувається у тому чи іншому регіоні України?

Хто, як не журналіст буде висвітлювати проблеми військових, мешканців тих територій, які захоплені терористами?

Кому, як не журналістам будуть розказувати правду люди, які зневірились в українській владі?

Керівництво України сьогодні не помічає проблем переселенців, які вимушені були покинути свої домівки. Не помічає проблем тих людей, які день та ніч зустрічають під звуки пострілів та вибухів, які не знають, чи влучить куля в їхній будинок чи ні?

Весь той жах, який сьогодні наче страшний сон окутав схід України, мають показувати саме журналісти, бо така вже у них професія.

Все може статися в житті, від війни ніхто не застрахований, тому потрібно знати елементарні речі, які допоможуть, хоч на якийсь відсоток зберегти своє здоров'я та життя. Українські медіа мають якісно інформувати про хід воєнних подій у східній Україні, дотримуючись журналістських стандартів. Але основою завжди має бути власна безпека кореспондента. Саме тому, кореспондент ІА «Херсонці» відвідала другу «Школу з безпеки журналістів: польський досвід для України», у місті Києві.

На цьому тижні Польський Фонд міжнародної солідарності (Fundacja Solidarno?ci mi?dzynarodowej) та Міжнародна громадська організація «Інтерньюз-Україна» вдруге провели навчання з безпеки і роботи журналістів в гарячих точках. До участі були запрошені журналісти і редактори з усіх областей України.

Перша подібна Школа безпеки за участі польських експертів відбулася 8-9 вересня 2014 року. Журналісти, які планували або працювали в конфліктних точках, покращили свої знання для проведення ефективної й безпечної розслідувальної і репортажної роботи.

«Їдучи на схід, я не можу бути упевнена, що повернуся додому живою, або не покаліченою. Але, хто буде інформувати громадськість про те, що там відбувається? Так, я маю родину, чоловіка, дитину, у мене серце кожного разу стискується так сильно, коли автомобіль виїжджає на східний напрямок. Але ж я знаю, заради чого я туди їду. Боюсь, страшно та я їду. Мені важко передати словами, які картини доводилось бачити, після того, я майже перестала спати. Боже, в моїй державі йде війна, це так гірко! Але, не дивитись телевізор, не слухати новини і ховатись від цієї війни – це ще гірше! Правду, яка б вона не була, має знати кожен житель України, ось ціль моєї роботи!», - розповідає журналістка, з якою ми познайомилися під час Школи з безпеки і яка вже декілька разів була на сході, була на війні.

Важко не погодитися з її словами. Дійсно, професія журналіста не має права на страх чи боягузтво. Але, якщо вже їхати на війну, де б вона не була, то їхати треба тільки підготовленим, як в моральному так і матеріальному плані.

Знання, які журналісти отримали під час навчання мають згодитися у гарячих точках: безпечна поведінка в зоні конфліктних дій; особливості зйомки та інтерв'ю з військовими та цивільними громадянами в зонах конфлікту – практичні рекомендації; етика журналіста під час роботи в гарячих точках; основи першої медичної допомоги; закони та юридичні поради, які необхідно знати перед роботою у воєнній зоні.

Довідка: Польський Фонд міжнародної солідарності був заснований в 2001 році за ініціативи президента Республіки Польща. Метою фонду була допомога країнам, які знаходяться на шляху до ринкової економіки і приватного підприємництва, а також підтримка їх економічного, громадського і політичного розвитку. У період своєї діяльності Фонд реалізував низку проектів адресованих, громадським об'єднанням України, Молдови, Казахстану та Грузії. Сьогодні Фонд зареєстровано як неприбуткову організацію, яка повинна виконувати функцію агентства з розвитку.

МГО «Інтерньюз-Україна» – одна з найбільших громадських організацій, що працює в сфері медіа та комунікацій в Україні з 1996 р. Місія організації полягає в утвердженні європейських цінностей в Україні через становлення успішних медіа. Діяльність організації спрямована на розвиток незалежних і плюралістичних ЗМІ в Україні, підвищення стандартів роботи журналістів, удосконалення законодавчої бази, що регулює відносини в сфері медіа, розвиток демократії та основ громадянського суспільства, розвиток нових медіа, налагодження ефективної взаємодії між ЗМІ, громадськими організаціями та владою.

Тетяна БОЙКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон