Херсонці, будьте уважні під час збору грибів!

В Україну прийшла осінь, яка принесла з собою дощі, а ті в свою чергу відкрили грибний сезон, тому на Херсонщині вже є перші отруєння грибами.

Жовтень, листопад – найкращі грибні місяці і водночас самі тривожні для лікарів – токсикологів, тому що в цей час трапляються отруєння грибами.

Погане знання населенням їстівних грибів, тягне за собою часом непередбачувані наслідки отруєння. А по своїй тяжкості гострі отруєння грибами займають провідне місце серед усіх небактеріальних харчових отруєнь.

Після отруєння грибами найбільш важка інтоксикація, коли уражаються відразу кілька життєво важливих систем організму, це відзначається при отруєнні блідою поганкою, сатанинським грибом, помилковими опеньками, мухоморами.

Тільки нещодавно на Херсонщині сталося отруєння грибами. За інформацією прес-служби МНС Херсонської області у Голопристанському районі в с. Круглоозерка вчора,19 листопада, до реанімаційного відділення Голопристанської районної лікарні із попереднім діагнозом отруєння грибами госпіталізовано чоловіка 1979 р.н.

Стан постраждалого середньої тяжкості, він мешканець с. Круглоозерка Голопристанського району. Чоловік розповів лікарям, що вживав в їжу грибні страви 18 листопада. На даний період стан здоров'я потерпілого задовільний. Дякувати Богу, що все обійшлося, але ж все могло закінчитися не на позитиві.

Тож думаю, не зайве нагадати вам, шановні читачі, про ті небезпеки отруєння грибами, які вони містять в собі!

У рядках і зморшках, наприклад , багато гельвелової кислоти, яка призводить до розпаду еритроцитів, що може стати причиною гострого захворювання крові. Тому запам'ятайте раз і назавжди: якщо вже ви не можете відмовити собі в задоволенні поласувати цими грибами, обов'язково попередньо прокип'ятіть їх двічі і не менше 20 - 30 хвилин.

Воду після кип'ятіння зливайте. У рядках, крім гельвеловаї кислоти, міститься токсична речовина гірометрін, схожа за дією з отрутою блідої поганки. Гірометрін руйнується при кип'ятінні або не менше півтора - двомісячного сушіння в провітрюваному приміщенні за рахунок окислення киснем повітря. І також сушені строчки і сморчки після варіння обов'язково промивають чистою водою і добре віджимають. Тільки після цього вони придатні для їжі.

Відвар містить отруйні речовини і використовувати його для приготування супу, соусу ні в якому разі не можна.

Особливу увагу слід звернути на те, що і їстівні гриби при несприятливих екологічних умовах можуть набувати токсичні властивості. Виростаючи поблизу промислових підприємств, хімічних комбінатів, автомобільних трас, де має місце викид токсичних речовин у воду і атмосферу, гриби накопичують у високих концентраціях ртуть, свинець, кадмій, інші важкі метали і тоді стають небезпечними для здоров'я.

І все ж найбільш загрозливе для життя отруєння блідою поганкою. Бліда поганка містить надзвичайно токсичні сполуки - фаллотоксіни і амінотоксіни. Досить з'їсти хоча б малу частину такого гриба і розвивається важка інтоксикація.

Токсини, всмоктуючись в органах шлунково- кишкового тракту, концентруються головним чином у печінці та нирках. Фаллотоксіни отруйно діють на печінку через 8 - 12 годин, амінотоксіни - через 24 - 48 годин, але їх токсичний ефект в 15 - 20 разів вище. Після отруєння грибами в кінцевому підсумку під впливом фаллотоксінов і амінотоксінов розвивається некроз клітин печінки і печінкова недостатність.

Розтягнута за часом і віддалена дія грибної отрути викликає поступове ураження всіх систем організму. Причому, нагадаю, перші симптоми можуть з'явитися тільки через 12 - 14 годин. І якщо не вжити термінових заходів, втратити час, то вже через дві-три доби з моменту отруєння лікування буває надзвичайно складним, а часом і безперспективним.

Які ж ознаки наростаючої інтоксикації після отруєння грибами ? Думаю, це треба знати кожному. Отруєння грибами починається зі спастичного болю по всьому животу, нудоти, нестримної блювоти.

При отруєнні грибами центральна нервова система реагує на різний вид отруйних речовин не однаково. Якщо в їжу потрапив мухомор, під дією що містяться в ньому алкалоїдів, розвивається рухове збудження, виникають галюцинації .

При отруєнні блідою поганкою в початковому періоді інтоксикації хворі схвильовані і неспокійні. При отруєнні грибами зміни з боку серцево-судинної діяльності проявляються малим наповненням пульсу, нестійкістю артеріального тиску.

Найбільш важко переносять отруєння грибами діти і люди похилого віку. Їх організм дуже чутливий до водно-електролітних порушень, які виникають внаслідок гострого гастроентериту. Допомога при отруєнні грибами повинна бути якнайшвидшою! Ніколи не слід покладатися на домашні засоби або тим більше «на авось».

При найменшій підозрі треба терміново викликати лікаря або негайно відправити хворого в лікувальний заклад.

Що б не було отруєння грибами, збирайте тільки ті гриби , які ви добре знаєте. Не кладіть у кошик і не купуйте на ринку в'ялі, пошкоджені личинками і цвіллю гриби. Не куштуйте підозрілі гриби на смак.

Біди дуже легко уникнути, якщо будете слідувати цим, нескладним правилам!

Тетяна БОЙКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон