Підкуп, хуліганство, пошкодження майна та агресія

Ось вона, передвиборча кампанія на Херсонщині, яка говорить сама за себе, які люди можуть потрапити до нового складу Верховної Ради України...

Для того, щоб розказати, яка ситуація склалась перед виборами, які тенденції передвиборчої кампанії, який стан матеріального забезпечення підготовки до виборів та які загрози можуть бути саме у день проведення голосування на Херсонщині, сьогодні, 21 жовтня, представники Громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області провели прес-конференцію.

Учасники конференції відмітили, що останній тиждень перед позачерговими виборами до Верховної Ради, позначився підвищенням інтенсивності агітаційної кампанії, проявами антиагітації, загостренням конкуренції між кандидатами, що вже переходить за рамки закону.

«Як ми і прогнозували, два останніх тижні передвиборчої кампанії на Херсонщині показали стрімке зростання кількості правопорушень та їх агресивності. Це серія актів, яка відбулася с розбиттям вікон в редакції, з пошкодженими машинами. Тому, пошкодження майна відбувається і відбувається, ще й доволі агресивно», - зазначив на прес-конференції координатор довготермінового спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА по Херсонській області Максим Єлігулашвілі.

До «букету» передвиборчої кампанії також входить і зростання викидів чорного піару, який в основному спостерігається в проблемних округах: 182, 184 округи. Саме в цих округах, за словами Максима Єлігулашвілі, спостерігається зростання чорного піару, агресивності ведення передвиборчої кампанії.

«Можемо говорити про те, що в переддень виборів та в сам день виборів, ми очікуємо ряд проблемних моментів, серед яких: підвози, організовані підкупи, традиційна проблема, коли за тиждень до виборів починається оновлення складу ДВК. Наприклад, по 184 округу, більшість третини членів комісії оновлюється», - зауважив координатор довготермінового спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА по Херсонській області.

Також, за словами Максима Єлігулашвілі проблемою залишається розповсюдження агітаційних матеріалів без вихідних даних. Це стосується і біг-бордів. До речі, якщо про біг-борди, то за словами Максима Єлігулашвілі, у спостерігачів та експертів ГМ ОПОРА складається відчуття, що пошкодження біг-бордів на Херсонщині - це своєрідна гра кандидатів.

«Раніше шкодили біг-борди лідерів партій, а тепер почали шкодити всі біг-борди. Переважно це робиться фарбою, хоча були випадки, коли використовували і травматичну зброю та шкодили не лише біг-борд, а і його металеву конструкцію», - розповів Максим Єлігулашвілі.

За його словами, фінансове та матеріально-технічне забезпечення цих виборів експерти ОПОРИ визначили, як задовільне, на даному етапі усе необхідне фінансування виділене.

У передвиборчій кампанії на цих виборах політичні партії та кандидати застосовують стандартний набір політичних технологій: зовнішню політичну рекламу, розповсюдження друкованої продукції, агітаційні намети, зустрічі із виборцями і таке інше.

Розповсюдженим засобом агітації традиційно залишаються «добрі справи» кандидатів: ремонти доріг, упорядкування дворів, скверів, встановлення дитячих майданчиків, фонтанів, видання книг та безкоштовні запрошення на спортивні заходи.

Новацією стало розкручування військової тематики: матеріальна допомога військовим, підготовка воєнізованих загонів, облаштування бомбосховищ, підготовка мирного населення до захисту в умовах військової загрози.

А весь цей список «добрих справ» підпадає під визначений в ч.14 ст. 74 Закону «Про вибори народних депутатів» непрямий підкуп виборців та має пряму заборону.

І лише на етапі завершення агітаційної кампанії, 14 жовтня Верховна Рада України ухвалила законодавчі зміни про посилення відповідальності за вчинення злочинів проти виборчих прав громадян.

Тому і не дивно, що наразі по всій Україні відкрито 141 кримінальну справу по фактам підкупу виборців...

Тетяна БОЙКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон