В Херсоні стали на захист дітей

У Херсоні зустрічалися батьки учнів загальноосвітніх навчальних закладів, аби створити громадську організацію, яка захищала б права їхніх дітей.

Мами й тата, науковці, методисти завітали до Херсона з Вінниці, Ужгорода, Києва, Одеси та інших областей України. Під час зустрічі вони заявили про створення Всеукраїнського громадського об'єднання «Національний конгрес батьків України». ВГО створили за всіма правилами та нормами – затвердили Статут організації, вказали мету та завдання своєї діяльності тощо. За словами організаторів заходу, основне завдання батьківського конгресу – це контроль за дотриманням прав учнів, вдосконалення освітнього процесу.

«Пріоритетним напрямком ми визначили оздоровлення наших дітей, - розповідає керівник освітнього центру «Школа ейдотехніки» президент Асоціації «Варто» (м. Вінниця) Геннадій Чепурний. – Адже в такому вигляді, як воно є зараз, навіть у дошкільних навчальних закладах, це не приносить жодного результату. Більшість дітей мають хронічні хвороби у молодшому шкільному віці. З цим ми маємо боротися. Хочемо спрямувати свою діяльність і на вдосконалення виховного процесу. Перш за все для цього ми хочемо відновити «Інститут сім'ї».

І звичайно ж, навчальний процес. Гадаю, що у багатьох батьків є безліч зауважень, як до навантаження учнів, так і до підручників, або ж викладання окремих предметів. На мою думку, жодна організація не матиме такого впливу, як батьківська. Адже серед батьків є достатньо фахівців у різних галузях – юристів, педагогів, лікарів. Всіх активних батьків, які хочуть щось змінити в навчальному процесі своєї дитини, ми запрошуємо до діалогу».

Під час конференції батьки вели мову про те, що перш за все потрібно змінювати деякі норми законодавства. Що стосується вчителів та освіти взагалі, то тут у багатьох мам і тат теж дуже багато пропозицій та ідей. Наприклад, що робити, коли вчитель невиправдано занижує оцінки, або ж зовсім не помічає зусиль учня? Чому школяр не може сам обирати для вивчення ті предмети, які йому цікаві? Більшість відповідей на ці запитання звучала наступним чином: «Треба зламати систему, тоді всі права наших дітей буде дотримано».

Звісно, у зауваженнях батьківського конгресу, є дещиця правди. Система освіти України майже щороку потерпає від новітніх технологій, модернових підручників та навчальних планів (які не завжди складають спеціалісти) та, чого гріха таїти, не кваліфікованих педагогів. Однак, з кожною радикальною зміною, на кшталт ЗНО чи 12-річної освіти, ця система втрачає й ті гарні надбання, які вже були в ній та працювали багато років поспіль.

То чи не стане така гарна ініціатива батьків «впливати на освітній процес» черговою ведмежою послугою освітянам? Або ж черговою громадською організацією, яка тільки й збиратиме європейський досвід та виживатиме на черговий грант від іноземних меценатів?

Можливо, батьківський конгрес й справді варто створювати. Але не задля того, щоб ламати основи освітньої системи. А задля того, щоб нарешті примирити одвічний трикутник: «батьки-дитина-вчитель». Може, сучасним мамам і татам варто просто частіше керуватися порадами вчителя або шкільного психолога: брати участь у шкільному житті дитини, проводити зі школярем якомога більше часу, приділяти йому та його інтересам увагу, спілкуватися зі своєю дитиною та цікавитися її успіхами. Ще одним напрямком роботи подібного конгресу має стати боротьба з корупцією в освітніх закладах (не зважаючи на те, що це словосполучення вже багатьма сприймається, як жарт). Оздоровлення дітей – це дуже добре, і йому теж потрібно приділяти увагу. Однак, всі батьки мають пам'ятати, що діти в шкільному віці беруть приклад саме з дорослих. Тому, скільки б зусиль ви не доклали до зміни режиму шкільного дня чи вправ у дитячому садочку, але якщо не робити звичайної зарядки вдома, або не пограти в м'яча зі своєю дитиною у вільний час – спортом вона не займатиметься.

Тож, створення «Національного конгресу батьків України», справа потрібна. Питання лише в тому, яким шляхом піде це об'єднання, як зможе налагодити діалог з усіма сторонами освітнього процесу та скільки користі принесе дітям.

Давайте пам'ятати про те, що всі діти вчаться, наслідуючи поведінку дорослих. Саме у поведінці та характері маленьких хлопчиків та дівчаток, ми можемо бачити, в якій родині вони виросли та як їх виховали. Звісно, в кожній сім'ї є свої правила, однак, мабуть не варто, змінювати їх щодня. Будьмо послідовними в їх дотриманні, саме тоді ми зможемо пишатися підростаючим поколінням.

Елена ДОНЧА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон