АМКУ спонукає до чесної конкуренції на ринку лікарських засобів Херсонщини

В Херсоні 30 вересня 2014 року відбулося засідання Адміністративної колегії Херсонського територіального відділення Антимонопольного комітету України

На засіданні більшість розглянутих питань стосувалися виявлення та припинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції у сфері реалізації лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Члени Адміністративної колегії при АМКУ в Херсонській області детально розглянули кожне питання, які були внесені до порядку денного, аби у всьому розібратись та винести справедливі рішення.

За словами голови Адміністративної колегії, голови обласного відділення Антимонопольного комітету в Херсонській області Альони Ротової, обласним відділенням, за дорученням голови обласної державної адміністрації, ще влітку було розпочато комплексне дослідження ринку лікарських засобів та виробів медичного призначення, оскільки ця тема є злободенною і викликає багато нарікань у мешканців Херсонської області.

Альона Ротова повідомила, що дослідження ринку лікарських препаратів триває і ця тема знаходиться на постійному контролі. Але вже сьогодні зроблені попередні висновки, виявлені суб'єкти господарювання, діяльність яких має ознаки індивідуальної та колективної монополії, за результатами вивчення ринку порушено низку справ і тому на колегії потрібно прийняти відповідні рішення по кожному факту порушень антимонопольного законодавства.

Увійшли у зову – отримали штраф

Перше питання, яке розглянули на засіданні колегії стосувалося результатів розгляду справи щодо «Ліки Херсонщини (м. Херсон) та ПКВО «Фармація» (м. Миколаїв). Херсонським обласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України було встановлено ознаки порушення вимог конкурентного законодавства.

Зазначені суб'єкти господарювання взяли участь у торгах із закупівлі ліків для потреб КЗ Херсонської обласної ради «Херсонський обласний онкологічний диспансер», КЗ Херсонської обласної ради «Херсонський обласний госпіталь інвалідів та ветеранів війни», КЗ Херсонської обласної ради «Обласний кардіологічний диспансер».

З'ясувалося, що обставини торгів свідчать про те, що поведінка учасників під час участі у торгах була погодженою та не мала на меті ведення конкурентної боротьби. Кожним з підприємств вчинено по 3 порушення законодавства. Матеріалами справи доведено ці порушення, ознайомлено з ними відповідачів. На колегії прийнято рішення застосувати до порушників мінімальну суму штрафу – 5 тисяч гривень за кожне порушення.

За введення в оману споживачів - штраф

В ході дослідження Херсонським обласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України ринку реалізації лікарських засобів у Херсонській області встановлено, що дії провідних аптечних мереж міста Херсона суперечать чесним торговим звичаям та мають ознаки порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції.

Територіальним відділенням розглянуті справи відносно ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Медпрепарати» та ТОВ «Фирма хорошая». За матеріалами справи, обраний цими фірмами спосіб проведення рекламної кампанії є порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченим статтею 15 (1) Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», у вигляді поширення інформації, що водить в оману шляхом повідомлення невизначеному колу осіб відомостей внаслідок обраного способу її викладення, що може вплинути на наміри цих осіб щодо придбання товарів цього суб'єкта господарювання.

Після належного обговорення даного питання було вирішено, за вчинення даних порушень, на кожне з підприємств - порушників накласти штраф згідно антимонопольного законодавства.

Вводять в оману споживачів не тільки в аптеках, а й у медичних закладах

Наприклад, на засіданні Адміністративної колегії обласного відділення Антимонопольного комітету було піднято питання про початок розгляду справи за наявністю в діях приватних підприємств «Довіра» та «Стоматологічний центр «Астера» ознак порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, передбаченого статтею 15 (1) Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», у вигляді недобросовісної конкуренції шляхом поширення інформації, що водить в оману. А саме, в назвах вищезгаданих приватних підприємств встановлено невідповідність засад господарської діяльності підприємств вимогам законодавства про захист економічної конкуренції.

Так, заклад ПП «Стоматцентр «Астера» позиціонує свою діяльність в якості клініки, але він не є клінічним і застосовуючи в своїй назві слово «клініка», може отримати певні переваги в конкуренції щодо інших суб'єктів господарювання, які здійснюють медичну практику з урахуванням вимог чинного законодавства.

Аналогічна ситуація склалася і з приватним підприємством «Довіра», яке на своєму веб-сайті розмістило рекламу під назвою «Частная медицинская клиника в Херсоне «Довира», що не відповідає дійсним обставинам. Адміністративною колегією Антимонопольного комітету в Херсонській області одноголосно прийнято рішення про початок розгляду справи стосовно цих двох підприємств.

Отже, комплексне дослідження ринку лікарських препаратів та виробів медичного призначення АМКУ триває. «Херсонці» й надалі інформуватимуть читачів з його результатами.

Інна МОСТОВА

P.S. Слід зазначити, що про прийняття Адміністративною колегією відповідних рішень було поінформовано Громадську раду при територіальному відділенні Антимонопольного комітету в Херсонській області. За словами голови Громадської ради Олександра Максименко представники громадськості згодні з підходами в прийнятті рішень на колегії, ніяких незаконних дій не помічено.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон