З туберкульозом на Херсонщині змагається навіть служба зайнятості

Херсонська обласна служба зайнятості підвищує рівень обізнаності шукачів роботи та безробітних з питань запобігання захворюванню на туберкульоз.

Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила туберкульоз національним лихом та констатувала, що існує реальна загроза його глобального епідеміологічного поширення. Епідемія туберкульозу зареєстрована в Україні з 1995 року, а захворюваність на туберкульоз в Херсонській області перейшла епідемічний поріг ще в 1992 році. Найважливіше епідеміологічне значення має виявлення туберкульозу, оскільки це інфекційна патологія і кожний невиявлений хворий протягом року інфікує близько 10-15 чоловік.

З метою попередження розповсюдження серед населення захворювання на туберкульоз та підвищення рівня обізнаності з питань запобігання захворюванню на туберкульоз Херсонською обласною службою зайнятості постійно ведеться відповідна інформаційно-роз'яснювальна робота серед шукачів роботи та безробітних.

З метою профілактики захворювання на туберкульоз та забезпечення безумовного проходження профілактичних флюорографічних обстежень особами, які звертаються до служби зайнятості з питань працевлаштування, проводяться індивідуальні бесіди особистими консультантами, семінари, тренінги та інші масові заходи. До проведення зазначених заходів залучаються соціальні партнери, представники закладів охорони здоров'я, громадських організацій, які опікуються проблемами профілактики захворюваності на туберкульоз та формування здорового способу життя.

Систематично у всіх центрах зайнятості області проводиться профінформаційний семінар для безробітних «Здоровий спосіб життя – запорука професійних успіхів» із залученням лікарів-фтизіатрів, лікарів-інфекціоністів, інструкторів санітарної освіти. На семінарах лікарі та спеціалісти центрів зайнятості звертають увагу безробітних громадян на небезпеку таких хвороб, як туберкульоз та ВІЛ/СНІД. Ознайомлюють громадян зі шляхами передачі, основними симптомами та ознаками розвитку цих небезпечних хвороб, методами профілактики, обговорюють питання необхідності проходження щорічних флюорографічних обстежень. Наприкінці семінару для самостійного ознайомлення та засвоєння матеріалу безробітні отримують буклети та листівки «Туберкульоз: як запобігти епідемії», «ВІЛ/СНІД – загроза життю людини». Такі семінари є необхідним і дієвим заходом проведення санітарно-просвітницької роботи серед незайнятого населення щодо попередження розповсюдження захворювання на туберкульоз та інші небезпечні хвороби.

Протягом І півріччя центрами зайнятості області вже проведено 114 профінформаційних семінарів та інших заходів із зазначеної тематики, в яких взяли участь більше 1700 осіб.

P.S. Необхідно пам'ятати про те, що хворий туберкульозом несе загрозу для всіх оточуючих, і дуже важливо – при будь-яких ознаках туберкульозу звертатися до лікаря і вимагати цього від своїх рідних. До того ж, не можна забувати і про те, що здоровий працівник, який має хорошу фізичну форму і підготовку, володіє більшою працездатністю, а із збільшенням працездатності поліпшується і якість виконуваної роботи.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон