«Біла чума» ходить Херсонщиною

І за перше півріччя 2014 року вже встигла забрати життя її мешканців.

В історії цю хворобу називали: «крилатий вбивця», «біла чума», «сухоти», а сьогодні це захворювання всім більш відоме як туберкульоз. Ця хвороба існує майже стільки, скільки існує людство. І як би прикро не звучало, в наші дні вона не втратила актуальності.

Про туберкульоз

Існує багато вигадок, міфів, стереотипів стосовно цієї хвороби. Про саму хворобу було відомо ще давнім вавилонянам та персам, грекам та арабам. Європейці стикнулися із "білою чумою" лише у XVIII столітті. Майже двісті років діагноз туберкульозу або "чахотки" дорівнювався смертельному вироку для мешканців Європи.

Ситуація кардинально змінилась із науковим відкриттям, зробленим у 1882 році німецьким вченим Робертом Кохом. Завдяки своїй тривалій роботі вчений зміг нарешті виявити мікробактерію збудника страшної хвороби.

Тоді медицина отримала хороший старт для розробки нових методів лікування та профілактики. Починаючи з перших років ХХ сторіччя, ситуація із туберкульозом поступово почала нормалізуватися. Був створений перший протитуберкульозний препарат, розроблені програми із діагностування та профілактики.

Але, останнє десятиріччя характеризується погіршенням епідемічної ситуації з туберкульозу. Мільярди людей на планеті заражені цією паличкою. Хворих на туберкульоз в Україні реєструють кожного дня і кожного дня ця хвороба забирає життя українців.

Ситуація з туберкульозом на Херсонщині

Ми вже звикли чути, що Херсонщина – це епіцентр туберкульозу. Однак за половину 2014 року ситуація дещо змінилась, при чому, дякувати Богу, в кращу сторону.

«Певні досягнення у боротьбі з туберкульозом відбулися, як у світі, Україні, так і в Херсонській області», - розповідає заступник начальника управління з організації медичної допомоги населенню – начальник відділу розвитку та контролю якості медичної допомоги населенню, акредитації Департаменту охорони здоров'я Херсонської ОДА Андрій Пасіка.- «Упродовж першого півріччя 2014 року по Херсонській області спостерігається зниження захворюваності туберкульозом практично на 25 %. Але, хвилює те, що зростає захворюваність на туберкульоз серед ВІЛ-інфікованих. Якщо туберкульозна паличка проникає до їхнього організму, то вірогідність, що вони захворіють туберкульозом становить 80 % (у звичайних людей 10-12 %). Тому перспективи на ріст захворюваності населення на туберкульоз у нас є»,- підсумовує Андрій Пасіка.

Симптоми хвороби

На Херсонщині проводиться постійна робота з профілактики та раннього виявлення туберкульозу у відповідності до розробленої програми «Обласна цільова соціальна програма протидії захворюванню на туберкульоз на 2013-2016 роки».

Саме в цій програмі є окремий розділ, який інформує населення з питань профілактики, протидії захворювання на туберкульоз. Такий розділ був створений не з проста, а для того, щоб люди знали, які виникають симптоми при туберкульозі та могли негайно звернутися до лікаря.

«Обов'язково треба звертати увагу на кашель, якщо він з'являється. Тому, що це єдиний механізм, який передає інфекцію від хворої людини до здорової. Окрім того, може бути схуднення, зниження апетиту, нічна пітливість, незначне підвищення температури, немотивована слабкість. Це такі приховані прояви туберкульозу», - ділиться інформацією Галина Коваль – головний позаштатний фтизіатр Департаменту охорони здоров'я Херсонської ОДА.

Треба знати!

Туберкульозом можна заразитись де завгодно і необов'язково в результаті прямого контакту з хворим. На туберкульоз хворіють люди різного віку і статі. Паличка Коха не розрізняє соціального статусу, тому заражає як бідних, так і багатих.

Лікувати туберкульоз складно, тому що він «мутував» і пристосувався до тих препаратів, які на нього раніше впливали. З'явилися мікобактерії туберкульозу, стійкі до лікарських засобів. Це відбувається, через несприятливі умови екологічного середовища і прийому медикаментозних засобів без призначення лікаря.

Для запобігання туберкульозу, окрім специфічної профілактики, яку здійснюють працівники протитуберкульозних установ, необхідно дотримуватись здорового способу життя, не зловживати алкоголем, курінням.

Слід дотримуватись правил праці і відпочинку, санітарно-гігієнічних умов. У приміщенні має бути свіже, чисте повітря. Їжа має бути збалансованою. Також варто уникати стресових, конфліктних ситуацій.

P.S. Будемо продовжувати спільними зусиллями лікарів, держави і звичайно з вірою у перемогу змагатись із туберкульозом!

Тетяна БОЙКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон