Якісна медицина – в херсонське село

У Херсонській обласній клінічній лікарні підведені підсумки виїзної планової консультативної допомоги за І півріччя 2014 року.

Бригади висококваліфікованих фахівців усіх спеціальностей лікарні здійснювали у районних лікувальних закладах області виїзні консультативні прийоми пацієнтів – районних мешканців. Виїздами охоплюються усі райони області.

Ця робота вже стала традиційною і спрямована на наближення висококваліфікованої медичної допомоги до мешканців сільської глибинки. Треба звернути увагу, що до 50% виїздів виконуються завідувачами відділень обласної клінічної лікарні – найбільш кваліфікованимии лікарями в області.

Обласні фахівці консультують зі складних випадків своїх колег на територіях, надають рекомендації з ведення тих чи інших хворих, при необхідності рекомендують обстеження або госпіталізацію в умовах відповідних відділень обласної клінічної лікарні.

З початку року фахівці обласної клінічної лікарні виконали 371 консультативний виїзд (363 у 2013 році). При помірному збільшенні кількості виїздів обсяги проконсультованих пацієнтів збільшено на 1309 осіб або на 16,5% (надано консультації 9213 мешканцям проти 7904 у 2013 році).

Здійснюються не лише консультації але і обстеження пацієнтів. Консультантами на виїздах виконано 1495 досліджень проти 1000 у 2013 році. Найбільшу кількість досліджень виконали лікарі ультразвукової діагностики: 995 проти 685 у 2013 році (зростання на 45%). Виконано 224 ендоскопії проти 82 у минулому році.

Обласними офтальмологами виконано 46 планових операцій на місцевих лікувальних базах.

У поточному році фахівцями обласної клінічної лікарні взято курс на організацію планових виїздів до медичних закладів первинного рівня багатонаселених пунктів. За погодженням з місцевими органами влади, керівництвами центральних районних лікарень та Центрів ПМСД були здійснені консультативні виїзди до населених пунктів районів: Білозерського (регулярними виїздами охоплені сільські лікарські амбулаторії - Станиславська, Киселівська, Дар'ївська, Чорнобаївська, Радземля), Великолепетиського (Рубанівська СЛА), Каланчацького (ФАП с. Хорли), Бериславського (Качкарівська СЛА), Чаплинського (Новоасканійська СЛА), Каховського (Таврічанська СЛА), Скадовського (Радгоспенська СЛА).

Протягом І півріччя до цих медичних закладів було здійснено 32 виїзди фахівців різних профілів (насамперед – офтальмолог, гінеколог, невропатолог, ревмокардіолог, ендокринолог, гастроентеролог). Було проконсультовано 934 пацієнти.

«Зазвичай сільські жителі зайняті роботою на землі, і дуже часто не підозрюють, що у них є серйозні проблеми зі здоров'ям, і не знають, до якого фахівця слід звернутися за кваліфікованою допомогою. Рання високоякісна діагностика та правильне лікування - це для багатьох з них реальний шанс успішно одужати і повернутися до повноцінного життя»,- зазначив завідувач гастроентерологічним відділенням Херсонської обласної клінічної лікарні Олександр Братчук.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон