«Туалет від губернатора» Херсонщини виявився фікцією

Так жартома говорять жителі Качкарівки Бериславського району Херсонської області.

Ще минулого року тодішній голова облдержадміністрації Микола Костяк обіцяв облаштувати у місцевій школі внутрішній туалет і заявив, що бере цю справу під особистий контроль. «Начебто й необхідні 56 тисяч гривень ще торік виділили, проте отримати гроші не можемо й досі», — підтверджує голова Качкарівської сільради Юрій Бутівчак.

Ця школа - єдина на Бериславщині, яка не має пристойного туалету, стверджує керівництво району. Голова РДА Олексій Чачібая запевнює: якщо губернаторські гроші на облаштування вбиральні так і не дійдуть, тоді спробують вирішити проблему своїми силами. Проте проблем із закладами освіти у районі й без «губернаторського туалету» вистачає.

«Ми вже підготували запаси дров і вугілля на перші зимові місяці. А ось здійснювати ремонти закладів доводиться виключно коштом батьків і спонсорів», — говорить голова Червономаяцької сільради Олександр Вороний. Приміром, потрібно близько 60 тисяч гривень на придбання матеріалів для приведення в порядок електроопалення в школах Червоного Маяка і Ударника. І на вимощення будівлі школи треба 18 тисяч гривень.

За словами начальника відділу освіти, молоді та спорту РДА Валерія Корибута, у бюджеті відсутні кошти на капремонти покрівель шкіл у Веселому, Новокаїрах, Новорайську, заміну опалювальних котлів у ЗОШ Тягинки, Милового, Шляхового, Львового, Степного, Новорайська.

Дві школи потребують ремонту водогінно-каналізаційних систем, в одній треба підремонтувати спортивну залу. Більшість закладів також повинні оформити недешеві правовстановлюючі документи на земельні ділянки та нерухоме майно. До того ж, ще є вимога забезпечити школи і дитсадки комп'ютерами та Інтернетом. «Лише 10 загальноосвітніх навчальних закладів району мають мультимедійні проектори. А без усього цього ми не зможемо рухатися вперед. Може, сільради зможуть хоча б по одному ноутбуку або комп'ютеру придбати?», - попросив Валерій Корибут.

«Інтернет проведемо, а ось з комп'ютером — вибачайте. Він і нам у сільраду потрібен, а все немає за що його придбати», — розводить руками Червономаяцький сільський голова. Як говорить Валерій Корибут, у новому навчальному році в районі будуть знову тимчасово закриті 6 початкових сільських шкіл, один дошкільний навчальний заклад (у Саблуківці) — через відсутність дітей.

До 1 вересня планується реорганізувати Чайкинську, Максимо - Горківську ЗОШ та навчально-виховний комплекс «Вірівська ЗОШ I—III ступенів. Відкриються додаткові групи з постійним режимом роботи у Бериславських № 4 і 5 та Бургунському дошкільних навчальних закладах. 1 вересня заняття у школах Бериславського району розпочнуть 4250 учнів, у тому числі 430 першокласників.

Олег БАТУРІН
«Новий день» №28(5127) от 10.07.2014

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон