Руки геть від легенди Херсонщини!

Майже 50 років цей величний монумент в степах під Каховкою був візитною карткою Херсонщини.

Пам'ятник радянської епохи – «Легендарна тачанка» (скульптори Ю.Лоховінін, Л.Міхайльонок, Л.Родіонов, архітектор Є.Полторацький), встановлений на штучному кургані в чистому полі в честь кіннотників Червоної армії, які брали участь в 1920 р. в боях з армією Врангеля на Каховському плацдармі.

Й по сьогодні при назві Каховка у людей відразу вихоплюється: «О, «Легендарна тачанка»! І він дійсно вартий того, щоб зберегтися не тільки в пам'яті людській! Монументальна споруда, яка навіть здалеку вражає своїми розмірами, повністю виконана з бронзи... в кількості 120 тонн!

Очевидці його відкриття, а ця подія відбулася 27 жовтня 1967 р., розповідають, що навколо кургану з тачанкою тоді зібралося близько 100 тисяч людей. Подібного паломництва ні до, ні після цієї події Херсонщина не бачила...

Після народження Незалежної України цікавість до «тачанки» послабшала. Воно й зрозуміло, нова держава потребувала більше зусиль на економіку, промисловість, освіту, ніж на туристичні маршрути, які хоч і збереглися, але в дуже незначній кількості. На культурні цінності майже махнули рукою – стоять і слава Богу.

Все б нічого, але до каховського талісману потягнулись нічні гості – за декілька років її мало не розібрали по шматках на металобрухт. Основною причиною такого нахабства, в першу чергу, стала відсутність освітлення, раніше було декілька потужних прожекторів навколо монумента, та байдужість працівників пунктів приймання металобрухту, які заплющують очі на вчинений злочин, приймаючи неординарні шматки металу.

Оскільки пам'ятник знаходиться на балансі Каховського міськвиконкому, то саме йому належало вести догляд, профілактику, ремонт. Але хіба може міський бюджет потягнути це все самотужки? (Для прикладу, Шуменська фортеця в Болгарії знаходиться у підпорядкуванні міста, але є загальноболгарською пам'яткою історії та захищається державою. Допомагає у догляді, реставрації та збереженні Євросоюз.)

Враховуючи те, що пам'ятник — загальнодержавна цінність, міськвиконком, обласна інспекція охорони пам'ятників історії, культури неодноразово зверталися до Мінфіну, до народних депутатів про допомогу в реставрації монумента. І в 2006 році Кабмін виділив адресну субвенцію — 1 мільйон гривень — на реставрацію цього художнього твору і творіння рук та розуму людини ...

Для реставраційних робіт, в першу чергу, потрібно було звернутися в Український науково-дослідний інститут «Проектреконструкція» (з ним вже вели перемовини) і укласти договір на ґрунтовне обстеження пам'ятника, скласти кошторис робіт. На це потрібен був час. А його не було, тож до кінця року освоїти ці кошти не вийшло. 1 мільйон гривень повернувся в державний бюджет.

І є тверда переконаність, що більше Каховка грошей на реставрацію монумента не отримає. Не ті зараз часи... Але зберегти його ми повинні. Вважаємо своїм громадянським обов'язком звернутися до каховчан, до жителів Каховського району, — без вашої активної «допомоги» пам'ятник стоятиме ще дуже довго, то ж не чіпайте його, не пиляйте його, не руйнуйте хоча б те, що є!

«Легендарна тачанка» — це нагадування нам усім, якою ціною наші діди і прадіди виборювали своє право на кращу долю! Будьмо ж достойними своїх предків.

Жанна КИСЕЛЬОВА
«Каховська зоря»

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон