У Херсоні говорили про журналістську етику

Говорили минулого тижня в Херсоні члени всеукраїнської Комісії з журналістської етики з херсонськими журналістами, під час до круглого столу на тему існування стандартів журналістської етики

Члени Комісії вважають, що про стандарти роботи журналіста час домовлятися самим, тим більше в сьогоднішній політичні ситуації в Україні, коли від журналіста багато чого залежить. Адже саме журналісти впливають на свідомість та погляди людей. Тому необхідно, щоб та інформація, яку вони доносять до аудиторії, була виважена та обдумана.

Голова комісії з журналістської етики Володимир Мостовий розповів, що Комісія подорожує обласними центрами Півдня і Сходу України, аби дізнатись, як Майдан, війна та вибори змінили журналістів, а також для того, щоб вияснити, що таке «громадянська позиція» журналіста і чи може вона разом із «інформаційною політикою» завадити показувати чиюсь точку зору? Володимир Мостовий каже, що комісія шукає відповіді на елементарні питання, але їхня суть досить вагома.

Саме тому модератори засідання круглого столу, Володимир Мостовий, а також член Комісії з журналістської етики Тарас Кузьмов запропонували присутнім місцевим журналістам та редакторам описати ситуацію, як саме працювали і працюють журналісти Херсонщини після Майдану, а також при бажанні висловити своє бачення роботи журналіста у сьогоднішній непростій ситуації.

Тарас Бузак (редактор інтернет-видання «Херсонська правда») – «У нас іде війна між Україною та РФ. Так ким має бути український журналіст у такій ситуації? Я відповім – в Росії немає журналістики, там є пропаганда і ми маємо відповідати тим самим. Ось тоді ми будемо перемагати. Тому, що під час війни не має стандартів, є лише наші та є вороги».

Сергій Мовчан (директор радіо «Таврія»)«Змінилася журналістика, підходи до інформації, та й взагалі змінилось інформаційне поле. Зараз найінформативнішою є мережа Інтернет. Що ми маємо сьогодні? Усі етичні норми, яких дотримуються журналісти абсолютно ні до чого тим людям, які дописують у ці соціальні мережі.

Ми сьогодні маємо мавпу з гранатами, адже часто в журналістику приходять ті люди, які абсолютно не журналісти, вони просто хапають інформацію, аби швидше її кудись вкинути. Але ж ми нічого нікому не можемо заборонити, треба просто, щоб у людей був такий рівень патріотизму, щоб вони розуміли що можна робити, а що ні. Якщо журналіст, як людина нормальний, то він і матеріали буде робити нормальні».

Анатолій Жупина (головний редактор газети «Новий день») «Хочу сказати з приводу того, про що етично говорити патріотично налаштованому журналісту, а про що ні. Дивіться, а якби було б не етично говорити про мінуси нашої країни, ми б дізнались про те, що прикордонники кілька діб просили підтримки, адже у нас етика не дозволяла б сказати. Я вважаю про таке мовчати, не етично».

Тарас Кузьмов (член Комісії з журналістської етики) «Для мене очевидний висновок, з усього того, про що говорили. Треба збиратись і говорити час від часу. Адже про всі речі інформаційної війни ми навіть не знаємо. Ми кидаємось словами і навіть не розуміємо, що вони означають. Тому, треба збиратись і говорити, аби користь була».

Записала Тетяна БОЙКО

Довідка: Українська комісія з журналістської етики була створена в 2001 році, як незалежна громадська організація. Комісія з журналістської етики – орган саморегуляції роботи журналістів та редакцій, який дозволяє обговорювати конфліктні ситуації базуючись на єдиному стандарті роботи.

Кожен громадянин, установа, чи підприємство мають можливість подати скаргу на журналіста чи видання щодо дотримання етичного кодексу. Ці скарги ретельно розглядаються Комісією, яка складається з 15 видатних представників ЗМІ та громадських діячів. Рішення Комісії є дорадчими, не несуть юридичної сили, але є свідченням позиції фахового середовища щодо тих чи інших конфліктів.

Окрім розгляду скарг Комісія також виступає з заявами щодо небезпечних тенденцій в розвитку преси та свободи слова, просуває необхідність реального вивчення етичних питань студентами вищих навчальних закладів.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон