Чи виживе Україна без російського газу?

Україна більше не отримує газ для своїх потреб. Постачання повністю перекрито, але уряд обіцяє забезпечити транзит до Європи.

Нагадаємо, що 16 червня Росія припинила поставки газу в Україну. "Газпром" подав позов в Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма про стягнення з НАК "Нафтогаз України" 4,5 мільярди доларів у зв'язку з невиконанням контракту. У свою чергу "Нафтогаз" подав позов на "Газпром" до Стокгольмського арбітражу з вимогою стягнути з "Газпрому" переплату за газ, який російський монополіст поставляв з 2010 року.

«Росія повністю припинила постачання газу в Україну і наразі йде прокачування тільки транзитного палива у бік Європейського Союзу. Україна газу для своїх потреб тепер зовсім не отримує», - заявив 16 червня голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв на засіданні Кабміну.

Коболєв також повідомив, що блакитного палива у підземних сховищах газу України, вистачить для потреб держави мінімум до грудня 2014 року. Зараз в підземних сховищах майже 14 мільярдів кубічних метрів газу.

Стабільне проходження опалювального сезону

У зв'язку з такою критичною ситуацією, в Україні стали шукати вихід із непростого положення. Віце-прем'єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман під час засідання кризового енергетичного штабу доручив Міненерговугілля та іншим міністерствам розробити план дій щодо забезпечення стабільного проходження Україною опалювального сезону без російського газу.

За його словами, план передбачає впровадження комплексу заходів, зокрема, з енергозбереження, заміщення природного газу, його альтернативного постачання тощо. «Забезпечення стабільної роботи паливно-енергетичного комплексу, особливо в осінньо-зимовий період – завдання, поставлене міністрам під їх особисту відповідальність», – зазначив Віце-прем'єр-міністр.

Будь-який варіант розв'язання газового питання

«Кризовий енергетичний штаб, створений Урядом через виклики, які потребують особливої системи управління, має знайти усі можливі шляхи забезпечення належного функціонування паливно-енергетичного комплексу країни, особливо в осінньо-зимовий період», - заявив Володимир Гройсман в ході брифінгу в Українському кризовому медіа центрі.

Віце-прем'єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства вважає, що ми маємо бути готовими до будь-якого сценарію розв'язання газового питання, оскільки воно лежить не в економічній, а в політичній площині.

За його словами вже підготовлено законопроект про введення надзвичайного стану в енергетичному секторі, але його ще має ухвалити Парламент, який і вирішить, коли і за яких умов надзвичайний стан буде оголошений.

Гройсман також додав, що кризовий енергетичний штаб має вирішити питання створення запасів газу у сховищах, зменшення його споживання, збільшення власного газового потенціалу, заміни газу альтернативними видами палива, налагодження реверсного постачання газу з Європи та інші питання. Віце-прем'єр-міністр зазначив, що впровадження всіх необхідних заходів – це тривалий процес, але країна має пройти цей шлях.

P.S. Тож до грудня 2014 року з приводу нестачі газу можна не хвилюватись. Матимемо надію, що до того часу нова влада знайде спосіб вирішення газового питання.

Тетяна Бойко

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон