Позачергові вибори міського голови у Херсоні стали найбруднішими

Результати позачергових виборів міського голови для мешканців Херсона виявилися досить прогнозованими...

З величезним відривом у майже тридцять тисяч голосів від найближчих конкурентів (усього проголосували 117,4 тисячі осіб) переміг діючий виконувач обов'язків градоначальника, лідер місцевого осередку ВО «Батьківщина» Володимир Миколаєнко, котрий позиціонував себе, як «єдиний кандидат від демократичних сил».

Але найцікавіше, що другим до фінішу «мерської гонки» прийшов Ігор Семенчев – колишній голова приміського селища Антонівки, до того притягнутий до відповідальності за корупційне правопорушення і достроково позбавлений повноважень. Він досі ходить у підозрюваних по кримінальній справі про спробу отримання неправомірної вигоди, тікав від розшуку до Кишинева, був примусово повернутий звідти працівниками обласного УБОЗу та поліції Молдови. Про це широко повідомляли регіональні та національні медіа, але скандальна слава не завадила Ігору Семенчеву зареєструватися кандидатом у міські голови, та ще й майже п'ятнадцять тисяч голосів отримати. Причиною цього феномену експерти називають звичну любов електорату до «ображених владою» - якщо тебе переслідують, отже, ти «за народ»

Провокацій було задосить

Ті ж експерти зазначають: настільки брудної кампанії, як на позачергових виборах міського голови, Херсон протягом останніх десятиліть вони ще не бачили. Напередодні голосування семеро з п'ятнадцяти кандидатів у градоначальники підписали меморандум на підтримку чесних та прозорих виборів, але на тлі подій, що розгорнулися на вулицях та виборчих дільницях, цей документ виглядав насмішкою. У хід пішло абсолютно все – від «чорного піару» до відвертого криміналу.

Почалося з закидання білбордів кандидатів грязюкою та розповсюдження нелегальних «газет», де замовники затято обливали опонентів вже словесним брудом. Та це були ще «дитячі забавки».

Далі над конкурентами знущалися значно вигадливіше: скажімо, пенсіонерам та інвалідам від імені одного з кандидатів направили запрошення відвідати його магазини та безкоштовно отримати там цукор та пельмені. Звиклі до того, що «претенденти на папаху» схильні купувати голоси, старенькі почимчикували до торгових точок, і ніяких пайків там не знайшли, бо комерсант і не збирався їх роздавати. Претензій до власника у пенсіонерів не було, але осад, як кажуть, залишився. Стосовно іншого кандидата-демократа розповсюдили листівку із відверто наклепницькою інформацією, підписавши її прізвищем його близької подруги, яка ніякого стосунку до видання, природно, не мала. Та виправдовуватися їй тепер доведеться довгенько.

«Такої кількості провокацій, з якими правоохоронці зіткнулися на позачергових виборах міського голови, я особисто за тривалий час роботи в міліції в своїй практиці навіть не пам'ятаю», - щиро зізнався кореспонденту «Голосу України» начальник УМВС Херсонщини, полковник Михайло Фабрін.

«Такої «чорної» виборчої кампанії я за все своє життя не бачив, - каже новий міський голова Херсона Володимир Миколаєнко. – Сорок моїх білбордів закидали грязюкою, а про себе з листівок я дізнався багато «нового» - і що маю схильність до фашизму, і що збираюся у місті цілі гей-квартали облаштувати. Це були не вибори, а якась «битва чорних лицарів».

Махінації з бюлетенями

Організатори електоральних махінацій по-своєму готувалися до дня голосування, намагаючись будь-що роздобути виборчі бюлетені, аби потім тишком-нишком кидати їх в урни із «потрібними» позначками. І декому це майже вдалося. Майже. Так, за кілька днів до голосування при нез'ясованих обставинах з приміщення міської виборчої комісії пропав цілий пакунок із 379 бланками щойно віддрукованих бюлетенів, які призначалися для видачі на дільничній виборчій комісії, розташованій у приміщенні на вулиці Петренка. Причому ні сейф, ні вікна чи двері у кабінеті, де зберігали документи, пошкоджені не були. Та щойно цією справою зацікавилася міліція, і розпочала кримінальне провадження за фактом неправомірного використання виборчих бюлетенів (стаття 158 КК України), як пакунок дивним чином «знайшовся» – нібито прилип до іншої пачки, і поспіхом члени виборчої комісії цього не помітили.

«Як і ще кілька кандидатів, я став жертвою брудних передвиборчих технологій, але звинувачувати когось у їх використанні не буду. Здивувало інше – у ході соцопитування розрив між першою трійкою кандидатів був мінімальним, а потім звідкись з'явилася гігантська різниця у десятки тисяч голосів. Це виглядає підозріло, але я не буду влаштовувати потішні «бої» і наполягати на перерахунку голосів, руйнуючи свою політичну репутацію. Втім, поздоровляти Володимира Миколаєнка з перемогою також не збираюся, хоча вважаю його непоганою людиною. Чи буде він на своєму місці, як міський голова, дуже скоро ми всі зрозуміємо», - сказав кандидат у міські голови Херсона, «регіонал» В'ячеслав Яременко (зайняв третє місце у рейтингу голосування).

Вже під час голосування у загальноосвітній школі № 27 Херсона у буквальному сенсі слова «впіймали за руку» члена дільничної комісії, яка тут розташувалася. Вона відвідувала тих виборців, котрі за станом здоров'я не могли проголосувати безпосередньо на дільниці, а повернувшись, нишком кинулася ховати під папку на столі якісь папірці. Спостерігачі це помітили, і звернулися до працівників міліції, котрі ввічливо попросили показати, що там жіночка ховає. Папірці виявилися бюлетенями для голосування на виборах Президента України та міського голови Херсона, що їх не використали на виїзному голосуванні. Член комісії божилася, що не хотіла їх вкрасти – буцімто не відала, кому ці бюлетені здавати.

Попереду – нові випробування

Словом, криміналу та провокацій на виборах міського голови у Херсоні вистачало з надлишком. Але при цьому вони не вплинули на остаточний результат голосування завдяки активності виборців, та їх чітко визначеній позиції.

«Не можна стверджувати, що чорний піар та наклепи не вплинули на процес волевиявлення. У декого з городян через це виникла така відраза до виборів міського голови, що на дільницях десятки херсонців навідріз відмовлялися брати бюлетені для голосування за нового градоначальника, воліючи обирати лише главу держави. Це зафіксували наші спостерігачі.

З іншого боку, «брудна» кампанія змусила прихильників тісніше згуртуватися навколо тих кандидатів, котрі стали жертвами недостойних методів ведення кампанії. Перемогу Володимира Миколаєнка я також вважаю не випадковою – адже він найактивніше з-поміж усіх претендентів на крісло міського голови виступав проти війни та роз'єднання України. А його позицію розділяє переважна більшість херсонців», - зазначив Голова обласної організації Комітету виборців України Дементій Білий.

Люди хотіли нового мера, котрий не вгруз по вуха у корупційні схеми минулої влади (Володимир Миколаєнко, як депутат Херсонської міськради кількох скликань, послідовно перебував у опозиції до провладної більшості), а в той же час найвиразніше висловлює думки, близькі переважній частини городян. І отримали свого фаворита за демократичною процедурою. А от чи зможе колишній опозиціонер, що прийшов до «керма», надалі виправдати їхню довіру, і впоратися з складним комунальним господарством за умов вічного безгрошів'я та кадрового дефіциту, час покаже.

Сергій Яновський, «Голос України»

Фото надане управлінням громадських зв'язків
Херсонської міськради

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон