Кому і чому бракує води на Херсонщині?

Як відомо, жителі нашої області мешкають у найбільш посушливій зоні півдня України. В непростих умовах,особливо з настанням спекотного літа, опиняється більшість населення Херонщини,не маючи достатнього водозабезпечення для нормального існування, ведення сільського господарства та поливу присадибних ділянок.

Особливо скрутно тим, хто має великі площі теплиць та городів під вирощування городини, яка складає основний родинний прибуток, та фермерам, котрі використовують систему зрошення на полях. Хоча і людям з присадибним господарством та домашньою худобою в тих населених пунктах, де відсутнє водозабезпечення в достатній кількості, під час спекотного і посушливого літа живеться нелегко.

Тож в сьогоднішніх умовах, за відсутності достатнього водопостачання на території Херсонської області значно обмежується економічний потенціал місцевих сільгосптоваровиробників,зменшуючи їхні шанси на очікування хорошого врожаю і, відповідно, прибутку.

Запорукою стабільного розвитку області в цілому та аграрної галузі зокрема, повинно стати відновлення систем водної інфраструктури та поліпшення водопостачання сільського населення та сільськогосподарського виробництва, що позитивно вплине на продуктивність праці, розмір і передбачуваність урожаїв сільськогосподарських культур.

Сьогодні однією із проблем щодо ефективності зрошення є незадовільний технічний стан зрошувальних систем, відсутність водозабезпечення сіл, низька якість питної води, застарілі технології поливу.

Чому ж відновлення систем водної інфраструктури та поліпшення водопостачання сільського населення, навіть при наявності розробленої проектно-кошторисної документації на розвиток окремих об'єктів водозабезпечення, стримується?

Причина стара як світ - через відсутність в бюджетах фінансових ресурсів та надто низьку зацікавленість у розвитку об'єктів аграрної сфери потенційних інвесторів. Тож основним ресурсом залучення коштів є задіяння у розвитку галузі проектів міжнародної технічної допомоги.

Одним з проектів, залучених в Херсонській області у напрямку розвитку водогосподарського комплексу став проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), який впроваджується спільно з Інститутом розвитку аграрних ринків, та має за мету відновлення систем водної інфраструктури та поліпшення водопостачання сільського населення та сільськогосподарського виробництва.

Наразі Департаментом агропромислового розвитку Херсонської обласної державної адміністрації разом з вищевказаним інститутом, як регіональним представником проекту USAID в Україні, спільно опрацьовані основні пріоритетні сільські населені пункти, де на сьогодні відсутнє водозабезпечення і селяни користуються тільки привізною водою.

Найбільш вагомою соціальною вимогою сьогодення є реконструкція питного водопроводу в смт.Нововоронцовка, де зношеність водопровідних систем складає більше 80 %. В селищі налічується 2,5 тис. домогосподарств (!). Влітку вода по вулицях селища подається по графіку – 1 раз на 4 дні (!). В разі несанкціонованого втручання в центральну водомережу – води може не бути по 10-14 днів, а на окраїнах селища – більше місяця в сезон поливу.

На думку Директора Департаменту агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації, депутата Нововоронцовської райради Віталія Ярмака «Ситуація, яка склалася на сьогодні в селищі з водозабезпеченням є неприпустимою, тому реалізація проекту по відбудові централізованого водопостачання в смт.Нововоронцовка дасть змогу покращити ефективність системи життєзабезпечення в даному населеному пункті та забезпечить централізовану подачу питної води третині жителів населеного пункту, а це 644 сільських дворів, та майже 3 тис. осіб. Також, безумовно це сприятиме соціальному розвитку села, позитивно вплине на показники аграрного бізнесу, дасть змогу людям вирощувати на полях та присадибних ділянках ту кількість збіжжя, яку вони можуть і мають бажання виростити».

Віталій Олександрович впевнений, що не можна сьогодні «не помічати» проблеми з водозабезпеченням в нашій області, а треба якомога швидше, спільними зусиллями шукати вихід зі складного становища, адже кожен з нас є господарем на своїй землі, і від кожного нашого сьогоднішнього рішення залежить наше завтрашнє майбутнє.

Соломія Кваско

По матеріалам Департаменту АПР ХОГА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон