Херсонська облрада працює, але знову без голови

Сьогодні, 21 травня Херсонська обласна рада працювала досить продуктивно на благо нашої області, але голову облради депутати знову не обрали

На черговому (вже четвертому!) засіданні безкінечної ХХХ сесії Херсонської обласної ради VI скликання було розглянуто 30 питань порядку денного, ще кілька десятків важливих для області рішень депутати прийняли по ходу сесійного засідання – одностайно, майже без обговорень.

Так, були внесенні зміни до обласних програм та бюджету Херсонської області, було прийнято рішення про внесення змін до Програми щодо запровадження обласних стипендій, про виконання обласної Програми відновлення авіаційної діяльності та розвитку аеропорту «Херсон» на 2013-2015 роки за підсумками 2013 року, відрегульовано низку освітянських питань.

Але продуктивна робота депутатського корпусу Херсонської облради закінчилася з оголошенням останнього в порядку денному, але важливого для області питання – про вибори голови облради.

Тут слово взяв колишній очільник облради Віктор Пелих, який з приставкою «екс» категорично не згоден: «Шановні колеги, після сесії 27 лютого, всі за мене говорили, що я звільнений, але я взагалі не визнаю того голосування, якого взагалі не було - не було проекту рішення в залі, більш того – не має й аудіо запису.

Я не знаю хто сфальсифікував протокол, але він повинен відповідати - сказали, що зробила проект рішення Лариса Оленковська, а підписала Нелля Голубенко, хоча в неї не було такого права. Як вона взагалі могла такий протокол підписати, коли на той час сесії ще вів я?

Тому вам, депутати вирішувати долю області... Крім того, сьогодні малі фракції почали диктувати, що треба когось обирати в цьому сесійному залі. Завжди було однаково, ми притримувались Конституції і законодавства України, тому в цьому залі має все відбуватись по закону. Все що хотів, я сказав, дякую».

Слово у відповідь взяв голова Херсонської облдержадміністрації Юрій Одарченко: «Сьогодні на часі дуже визначальна подія для Херсонської області – це голосування за голову обласної ради... Херсонщина єдина область (!) на території України, де обласна рада не має голови. Пройшло майже три місяці, як було прийняте рішення пана Пелиха про те, що він іде у відставку і досі обласна рада не обрала голову.

До мене звертаються представники різних політичних партій, питаючи чому я не застосовую своє право звертатися до Верховної Ради про розпуск обласної ради. Тому що сьогодні, відсутність голови обласної ради і колотнеча навколо цього процесу – є дуже серйозним дестабілізуючим фактом, який по суті провокує можливі прояви масових безладів, сепаратизму.

Я вважаю, що громадянин Херсонської області, вчений, професор, доктор наук тут сьогодні робить все, щоб не заспокоїти ситуацію, а навпаки щоб її напружити. Коли він написав заяву про звільнення, обласна рада прийняла цю заяву і зроблений відповідний запис у трудовій книжці. Чому Віктор Григорович її не забирає? Мабуть йому не треба ніде працевлаштовуватись, я не знаю, це його право забирати чи не забирати трудову книжку.

Потім, він мав дійсно право оскаржувати це рішення на протязі місяця після того, як трапилася ця подія. Звернувшись і отримавши інформацію від всіх судів я дізнався – не має жодного звернення пана Пелиха до суду, де він би оскаржував таке рішення. Натомість є розмови про те, що його начебто якось там образили, принизили, змусили...».

Після цих, досить емоційних, виступів колишнього і нинішнього керівників області, депутати Херсонської облради перейшли до питання виборів її голови. В бюлетені для голосування за голову обласної ради було вписано єдиного запропонованого кандидата Михайла Бідного, депутата обласної ради від фракції «БЮТ- Батьківщина».

Але, під час таємного голосування, його кандидатура не набрала достатньої кількості голосів: з 48депутатів, які брали участь у голосуванні, тільки 28 висловили свою підтримку кандидату М. Бідному, 20 колег по депутатському корпусу цю кандидатуру не підтримали – голову Херсонської обласної ради знову не обрали.

Такі не втішні підсумки голосування прокоментувала головуюча на сесії депутат Нелля Голубенко: «Сьогодні відбулася чергова сесія обласної ради і в черговий раз депутатами не було обрано голову обласної ради. Ми вже змінили і кандидата на цю посаду, але справа мабуть не в персоналіях, а в тому, що цей склад обласної ради просто не може працювати в таких умовах і величезні підстави зараз з'явилися розпустити цю обласну раду...».

В роботі дійсно безкінечної ХХХ сесії Херсонської обласної ради VI скликання було оголошено чергову перерву «для консультацій», які закінчаться вже після виборів Президента України. Можливо з новим Президентом і в Херсонську облраду прийде новий голова.

Тетяна Бойко
Фото автора

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон