Театр абсурду в міській виборчій комісії. Дія друга

Як вже повідомлялося, 12 травня об 11.00 відбулося засідання міської виборчої комісії. Члени комісії одноголосно вирішили викликати кандидата на посаду міського голови Воронова на 16.00 годину для дачі пояснень з приводу своєї партійності, для чого перенесли розгляд питання про затвердження тексту виборчого бюлетеня саме на цей час.

До речі, до прийняття рішення про виклик Воронова його довірена особа Олександр Лещенко повідомив, що саме на 16.00 його кандидат з'явиться в ТВК, чим і спровокував призначення засідання саме на цей час.

Як і очікувалося, о 16.00 члени комісії зібралися, Воронов не з'явився, але через довірену особу передав заяву, в якій зазначав, що він є безпартійним. Також, зі слів довіреної особи, кандидат Воронов обурений фальшуванням попередніх заяв від його імені, в яких вказано, що він є членом партій «УДАР», «ЭКО+25%», «Русское единство» (із перервою у півгодини доставлені кур'єром), а також повідомив, що причиною неявки у ТВК є вкрай зневажливе відношення до нього деяких членів комісії.

Слід також згадати, що неозброєним оком видно, що на всіх заявах про партійність Воронова підписи різні, а довірена особа повідомила, що він не бачив, як його кандидат власноручно писав заяву про те, що він є безпартійним, а лише отримав її з рук Воронова, що дає підґрунтя для сумніву в справжності підпису Воронова.

Таким чином, склалася ситуація, коли комісія повинна була прийняти рішення про затвердження тексту виборчого бюлетеня із зазначенням партійності кандидата Воронова, але яким би воно не було – є юридичні підстави для його скасування. Не можна не оцінити юридичної майстерності даного трюку, який вчинено абсолютно у рамках діючого законодавства, і який може стати причиною зриву виборів міського голови.

Читайте также Херсонский «избирательный» театр абсурда

Враховуючи заяву Воронова про безпартійність, яку передала його довірена особа, комісія прийняла рішення про зазначення у тексті бюлетеня напроти прізвища Воронов у графі партійність «безпартійний».

Таке рішення ТВК може бути скасоване судом у випадку звернення кандидата до суду з позовною заявою про його скасування, в якій він зазначатиме, що він є членом однієї з політичних партій, а заяву, яку надала довірена особа він не підписував. Окрім того подання такої заяви, а тим більш прийняття на її підставі рішення про визначення кандидата безпартійним, не передбачено жодним нормативно-правовим актом.

Навіть якби цієї заяви не надійшло, і комісія прийняла би рішення зазначити у відповідній графі «партійність не відома» чи «партійність не встановлено», як планувалося до надходження цієї заяви, все одно були б підстави для скасування рішення ТВК, оскільки частина 7 статті 66 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» вимагає вказувати партійність кандидата на посаду міського голови. А затвердження тексту бюлетеня у такому вигляді означало б, що рішення прийнято з перевищенням повноважень, наданих Законом і підлягало б скасуванню, оскільки відповідно до ст.19 Конституції України органи влади, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

На нашу думку, у найближчі дні слід чекати позовної заяви від Воронова про скасування протиправного рішення ТВК про затвердження тексту бюлетеня. Яке рішення ухвалить суд спрогнозувати неважко, враховуючи вищесказане.

Можливо, матимемо ситуацію, коли бюлетені вже надруковано (згідно Закону не пізніше 14 травня), гроші використано, а рішення про затвердження тексту бюлетеня скасовано, що не дасть змоги застосувати вказані бюлетені в день голосування. Результат – зрив виборів міського голови.

Юрист ХОО КВУ Олександр Токаленко//Политическая Херсонщина

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон