8 травня - Міжнародний День Червоного Хреста і Червоного Півмісяця

Одне з найбільш благородних свят нашого часу — Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця — відзначається щорічно 8 травня.

Це свято було засноване на честь відомого швейцарського лікаря, мецената і громадського діяча Жана Анрі Дюнана, який народився цього дня в 1828 року. У 1863 р. за його ініціативою була скликана конференція, що поклала початок міжнародному товариству Червоного Хреста.

Офіційно назву Міжнародний Червоний Хрест було затверджено в 1928 р. на 13-й міжнародній конференції в Гаазі, де був прийнятий статут організації, який змінювався згодом у 1952 і 1965 роках.

На 25-й міжнародній конференції Червоного Хреста, що відбулася в жовтні 1986 р., було затверджено нову назву організації - Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Сьогодні Червоний Хрест працює у 191 країні світу і є найбільшою гуманітарною організацією в світі, яка на практиці втілює одвічні істини людського співіснування уособлені у милосерді, гуманізмі, допомозі одне одному за будь-яких обставин. А це означає, що співробітники та волонтери Червоного Хреста завжди поруч, готові прийти на допомогу в найгарячіших точках планети: в епіцентрах стихійних, техногенних та гуманітарних лих та катастроф, військових дій та протистоянь, політичних та соціальних струсів та сутичок. Основні принципи діяльності руху - гуманність, неупередженість, нейтральність, незалежність, добровільність, єдиність, універсальність.

18 квітня 1918 року засноване Товариство Червоного Хреста України, яке є невід'ємною складовою міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Його завданням на той час була реевакуація військовополонених усіх армій, що воювали на території України.

В період Другої світової війни Червоний Хрест УРСР підготував і направив на фронт понад 100 тисяч медичних сестер, саніструкторів та сандружинниць. Подвиг тринадцяти українських сестер милосердя, учасниць бойових дій, відзначений нагородою імені Флоренс Найтінгейл. У тилу осередки Червоного Хреста УРСР займалися забором крові, відкривали донорські пункти. Червоний Хрест став ініціатором безоплатного донорства. У повоєнні роки Червоний Хрест у співпраці з органами й установами здоров'я залучав широкі верстви населення до покращення санітарно-епідеміологічної ситуації в країні.

Товариство Червоного Хреста України не залишилося осторонь трагедії, яка спіткала нашу країну 26 квітня 1986 року – аварія на Чорнобильській АЄС. Співробітники Червоного Хреста розселяли десятки мешканців Прип'яті, проводили обходи, аби знайти для переселенців тимчасові помешкання, складали списки евакуйованих, надавали постраждалим грошову і медичну допомогу.

За ініціативою Червоного Хреста України в 1990 році починає діяти комплексна Чорнобильська програма, в рамках якої проводяться дозиметричні обстеження, діють мобільно-діагностичні лабораторії Українського Червоного Хреста, за допомогою яких щорічно обстежуються жителі із забруднених радіацією районів.

У м.Херсоні до 1922 року діяло благодійне Товариство на базі якого і була створена міська організація Червоного Хреста. Його завданням було вишукування коштів для надання допомоги нужденним. Окрім цього це Товариство за свої кошти утримувало будинок „трудолюбия" та притулок для людей похилого віку.

У 1922–1923 роках діяло вже 44 організації Товариства Червоного Хреста, які надавали допомогу голодуючим Херсона та округу, було видано біля 4 млн. пайків. У 1923 році на кошти Товариства в Херсоні відкрито протитуберкульозний диспансер, який значно допоміг в боротьбі з захворюванням на туберкульоз населенню міста та прилеглих сільських районів.

Одразу після звільнення Херсонщини від німецько-фашистських загарбників була створена нова область з центром в м.Херсон. Через 4 місяці після цього у серпні 1944 року була створена Херсонська обласна організація Товариства Червоного Хреста України.

На звільненій від німецько-фашистських загарбників території області велася наполеглива робота щодо розбудови та зміцнення організацій Червоного Хреста, підготовки санітарно-оборонних кадрів для Радянської Армії і закладів охорони здоров'я, розвитку донорського руху, активізації громадської допомоги пораненим захисникам Вітчизни на фронті, надання першої медичної допомоги мирному населенню, постраждалим в результаті воєнних дій.

У 1945 році обласний комітет Червоного Хреста організував в сільській місцевості 72 медпункти для надання першої допомоги місцевому населенню.

За ці та інші здобутки перший голова обласної організації М.І.Єльзон була нагороджена орденом „Знак пошани", медаллю „За добросовестный труд в годы Великой Отечественной войны", була відмічена знаками „Відмінник охорони здоров'я" та „Відміннику санітарної оборони СРСР".

Багато добрих справ на рахунку обласної організації ТЧХУ і в 50-80-ті роки, коли червонохресний рух став ще більш масовим. В цей час обком Червоного Хреста Херсонщини очолювали Кирил Гаврилович Соломаха, Олександра Парфентіївна Литвиненко, Діна Петрівна Тимофеєва, Анатолій Олексійович Ломако, Альбіна Валентинівна Ільїнська. У 1995 році головою обласної організації Товариства обрано лікаря-організатора охорони здоров'я вищої кваліфікаційної категорії Леоніда Степановича Соболя, який працює на цій посаді і понині.

В даний час Херсонська обласна організація Товариства Червоного Хреста України – це добровільна гуманітарна організація, яка фінансуються за рахунок членських внесків, публічних пожертв та угод про партнерство.

До складу організації входить 21 районна, 2 міські та 1726 первинних організацій, що об'єднують більше 150 тыс. членів Товариства. Патронажна служба, що обслуговує самотніх громадян похилого віку, інвалідів нараховує 85 сестер милосерддя, 1 центр та 14 медико-соціальних кімнат, 24 банка одягу, які поповнюються за рахунок речей, зібраних у місцевого населення, 8 пунктів прокату тростин, милиць, інвалідних візків, предметів догляду за лежачими хворими, 25 пунктів першої допомоги в сільській місцевості.

Важливим напрямком в роботі Херсонської обласної організації є розшук людей, зв'язок з якими втрачено внаслідок Другої світової війни, збройних конфліктів, стихійних лих; розшук військових поховань, забезпечення сімейного листування за допомогою послань Червоного Хреста, розшук документів часів Другої світової війни, які підтверджують факт перебування громадян у місцях примусового тримання і в'язницях.

Особлива увага приділяється гуманітарній та благодійній діяльності. Зокрема, члени організації приймають активну участь в реалізації державних програм, направлених на охорону здоров'я населения, проводять навчання населення прийомам першої допомоги і правилам догляду за хворими вдома, займаються пропагандою безоплатного донорства і здорового способу життя, приймають участь у різнопланові гуманітарних програмах допомоги нужденному населенню України разом з Міжнародною Федерацією товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, надають медико-соціальну та матеріальну допомогу самотнім громадянам похилого віку, інвалідам, хворим на туберкульоз, ВІЛ/СНІД та іншим малозахищеним особам. Зокрема у цьому році Херсонська обласна організація Товариства Червоного Хреста України розпочала реалізацію чергового проекту щодо боротьби з туберкульозом в області. Пілотний проект USAID, основним завданням якого є подолання проблеми мультирезистентного туберкульозу на території України, реалізовується міжнародною некомерційною організацією PATH.

Херсонська обласна організація ТЧХУ вже третій рік поспіль реалізує проект Глобального фонду по боротьбі з ВІЛ/СНІД, туберкульозом та малярією. За цей період супроводом Товариства Червоного Хреста було охоплено 507 хворих та туберкульоз, успішно закінчили лікування 86 %. Всім їм щомісячно видавалися продуктові набори вартістю біля 120 грн. кожний. Всього за період даного проекту видано 3026 таких наборів на суму біля 353 тис.грн.

Розпочата реалізація ще одного проекту «Посилення контролю за туберкульозом в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), що впроваджує компанія Кімонікс Інтернешнл.

Загалом Херсонська обласна організація ТЧХУ єдина в Україні область, яка наразі реалізує три міжнародні проекти по боротьбі з туберкульозом і це не дивно, адже поки що Херсонська область в цілому утримує «лідируючі» позиції по захворюваності на туберкульоз.

Також представники обласної організації Херсонської обласної організації Товариства Червоного Хреста України на чолі з головою Соболем Л.С., не залишають без уваги військовослужбовців нашої армії, які дислокуються на Чонгарському півострові.

Червонохрестівці організували збір гуманітарної допомоги від громад Херсонщини та надали її військовим, дізналися про психологічний стан військових, умови в яких вони проживають, чи отримують гарячу їжу і скільки разів на день, як організоване відвідування лазні, чи мають регулярний зв'язок із родинами. І з задоволенням констатували, що побут налагоджено добре.

Товариство співпрацює і надалі продовжуватиме свою співпрацю з державною службою з надзвичайних ситуацій, департаментами охорони здоров'я, соціального захисту населення, управлінням молоді та спорту, та з їх підрозділами у здійсненні Товариством цільових та комплексних програм.

Відзначення Міжнародного Дня Червоного Хреста та Червоного Півмісяця це не просто данина добрій традиції, а передусім нагадування суспільству про потребу милосердя, турботу про знедолених, наших з вами співвітчизників – рідних та близьких, знайомих і незнайомих, сусідів або мешканців рідного села чи міста.

Прес-центр Херсонської
обласної організації ТЧХУ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон