Як раціонально використовувати землю Херсонщини

Радилися минулого вівторка, 8 квітня в Інституті зрошуваного землеробства НААН, в рамках «круглого столу» провідні херсонські фахівці-аграрії.

Засідання відбулося за участю директора Інституту зрошуваного землеробства НААН Раїси Вожегової, інших наукових співробітників інституту та директора Департаменту агропромислового розвитку АПР ХОДА Віталія Ярмака, директора Херсонського обласного управління водних ресурсів Єгора Коваленко, керівника ФХ "Аделаида", голови комісії з аграрних питань обласної ради Сергія Рибалко.

Під час обговорення були розглянуті питання землекористування, структури посівних площ та формування сівозмін у нашій області. Особливо гостру дискусію визвали питання повернення на попереднє місце вирощування таких культур, як соняшник та соя, а також використання орних земель одноосібниками.

В Україні діють декілька законів та нормативних актів спрямованих на підвищення ефективності використання земель як національного багатства держави. Але нажаль, у законодавчих актах не враховано форс-мажорні обставини, які змінюють структуру сівозміни не тільки на поточний, але і на наступні роки, що робить затверджений проект сівозмін недієвим та створюватиме підстави для необґрунтованих покарань сільгосптоваровиробників.

У зв'язку з цим, такі законодавчі акти потребують корегування, уточнення з урахуванням природно-кліматичних умов та ризиків південно-степового регіону України.

Адже південна посушлива зона має свої особливості. Тут переважно випадають локальні опади, навіть в межах одного господарства, і структура чергування сільськогосподарських культур у зв'язку з цим змінюється. На якому конкретному полі буде посіяна сільськогосподарська культура залежить багато в чому від продуктивних опадів.

Директор Департаменту агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації Віталій Ярмак зауважив, що: «В нашій зоні зосереджена практично вся площа зрошуваних земель України, що потребує інших підходів до набору культур і побудови сівозмін, як на зрошуваних, так і на неполивних землях. Крім того, з усього півдня України тільки для території Херсонської області характерні піщані малогумусні грунти, що потребують специфічної розробки сівозмін. Збільшення площ під краплинним зрошенням, впровадження зрошувальних машин фронтальної або кругової дії та відновлення зрошувальних мереж призводить до зміни чергування сільгоспкультур у сівозміні. Це вимагає застосування нових науково обґрунтованих підходів до формування структури посівних площ».

Учасниками круглого столу було вирішено, що необхідно відпрацювати на місцевому рівні та виступити з пропозицією до органів центральної влади щодо доопрацювання окремих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження родючості ґрунтів» та Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання земель сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва» для вирішення всіх проблемних питань південно-степового регіону.

Соломія Кваско

По матеріалам Департаменту АПР ХОДА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон