Херсонщині потрібні інвестиції

Сьогодні на території Херсонської області активно впроваджуються різні інвестиційні проекти, тож потенційний інвестор має змогу отримати вичерпну інформацію про інвестиційні можливості нашої області, її економічний, культурний, та суспільний потенціали.

На території нашої області наразі успішно реалізуються такі інвестиційні проекти як будівництво птахокомплексу в с. Східне Білозерського району, ПАТ «Чорнобаївське» агрохолдингу «Авангард»; будівництво фруктосховища з регульованим газовим середовищем на 2000 тонн в Білозерському районі, АФ радгосп «Білозерський», (загальна вартість проекту 13 млн грн.); будівництво торгового комплексу «Новий ринок» - розбудова оптового ринку та логістичного центру, ПП «Ішханян», Голопристанського району, (створення 60 нових робочих місць, вартість проекту 65 млн грн.); будівництво заводу по глибокій переробці молока, СОК «Марфуша», Скадовського району, (потужність заводу - переробка 10000 л/добу молока та виробництво сирів, бринзи, сметани, кефіру, створення 25 нових робочих місць, вартість проекту 7,1 млн грн).

На прикладі СОК «Берислав - Агро», що знаходиться в с. Новий Берислав, Бериславського району, який очолює Галина Довга, можна відслідкувати сам процес створення первинних об'єктів аграрної логістики, реалізацію інвестиційного проекту як такого, де є можливість розглянути переваги співпраці у кооперативі. Та розглянути сільськогосподарський обслуговуючий кооператив як об'єкт, до якого залучено міжнародну технічну допомогу з цільовим призначенням на будівництво плодосховища.

Реалізація як інвестиційного проекту

Під час науково-практичної конференції, яка відбулася в Херсоні в кінці лютого 2014 року стосовно нових можливостей реалізації сільськогосподарської продукції та інвестиційно-інноваційного розвитку у агропромисловому комплексі, також відбулася презентація плану роботи з проектом «Агроінвест в Україні», який представляв керівник напрямку розвитку ринкової інфраструктури Микола Гриценко. У ході свого виступу Микола Петрович детально розповів про результати роботи по створенню та розвитку локальних логістичних центрів плодоовочевої продукції на Херсонщині та перспективи подальшої роботи. Результатом зустрічі стало підписання протоколів про співпрацю між проектом USAID «Агроінвест в Україні» та сільськогосподарськими обслуговуючими кооперативами щодо розбудови логістичної інфраструктури, зокрема і з СОК «Берислав Агро» на чолі з Галиною Довгою.

Ми поцікавилися у Галини Вікторівни, з якими проблемами вона, як керівник, стикається під час впровадження проекту по будівництву плодосховища, на що вона відповіла: «Основна проблема у тому, що у членів кооперативу відсутнє фінансування для початку самого будівництва плодосховища. Проект плодосховища, кооператив одержав завдяки проекту «Агро- Інвест». При наявності достатніх коштів кооператив почне будувати плодосховище». «Агро-Інвест проект» в цьому році підписав проект участі та підтримки у будівництві плодосховища в розмірі 25% від загальної вартості об'єкту.

Створення первинних об'єктів аграрної логістики на кооперативних засадах Бериславського району включає створення виробничо - логістичного комплексу по зберіганню, фасуванню та переробці плодово-ягідної продукції, будівництво холодного складу загальною площею 1400 кв. м для збільшення вартості плодово-ягідної продукції через охолодження.

На території плодосховища передбачається зберігання близько 800 тонн продукції. Початок реалізації проекту було покладено в 2013році, закінчити планується вже у 2016 році. Основний ринок збуту продукції розрахований на території України. Кошторисна вартість проекту складає 6,2 млн. грн. Сума освоєних інвестицій відповідає 0,2 млн. грн. Нинішній стан реалізації проекту - 4%. Наразі вже розроблено та оформлено проект будівництва.

Особливості структури ринку України, а також орієнтир на різні групи клієнтів, обумовлює необхідність побудови різної системи збуту послуг, яка повинна задовольняти такі базові вимоги як ефективне просування продукту на ринку на початковому етапі, пріоритетне використання збутових структур засновників, та мінімізацію витрат на збутову мережу.

Зберігання в регульованій атмосфері є технологією, яка дозволяє значно збільшити тривалість зберігання продукції і зберегти її якість.

Реалізація на базі СОК «Берислав-Агро» комплексного проекту спрямована на підвищення конкурентоспроможності продукції фермерських господарств. Зокрема планується поліпшення, розширення і модернізація сільськогосподарської сировинної бази садів і виноградників згідно з розробленою виробничою програмою, а також створення виробничо-логістичного комплексу по зберіганню, фасуванню та переробці плодоягідної продукції в асортименті, вирощеній на власній сировинній базі.

Для розширення виробництва на підприємстві будуть запроваджені такі виробничі процеси і технології як «технологія «газового середовища» з герметичними камерами, які заповнюються на протязі тижня і виводяться на температурний режим +1-2°С. В результаті чого збільшується термін зберігання продукції від 1 до 6 місяців і з'являється можливість реалізації поза сезонної продукції у свіжому вигляді.

Суть технології зберігання в регульованому газовому середовищі полягає у створенні середовища зберігання з певними характеристиками, які враховують: температурний режим зберігання; відносну вологість повітря; склад атмосфери в камері зберігання, зокрема, вміст у ній кисню і вуглекислого газу.

В результаті очікується створення оптимальних умов для розвитку рослин та одержання врожаю, що в кінцевому підсумку призведе до скорочення часу до вступу в повне плодоношення багаторічних насаджень і збільшить урожайність одержуваний з них, а також зменшить витрати по догляду внаслідок зменшення кількості обслуговуючого персоналу, економії електроенергії, водоспоживання і хімікатів.

Споживачем послуг будуть фермери і сільгоспвиробники Бериславського району, які вирощують плодоягідну продукцію. Члени СОК «Берислав-Агро» планують формувати відносини з покупцями при продажу відомих продуктів, розширюючи асортимент продукції і продовжуючи терміни реалізації, виходити на ринок з оновленим асортиментом.

Переваги співпраці у кооперативі

Станом на 25 березня 2014 року в області діє 41 сільськогосподарський обслуговуючий кооператив, з яких молочарських напрямки - 12, плодоовочевих - 7, зернових - 1 і багатофункціональних – 13, інших - 8.

Про переваги співпраці у сільськогосподарському кооперативі висловив свою думку директор Департаменту агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації Віталій Ярмак: «Відомо, що в регіоні виробництво продукції сільського господарства є роздробленим, тому продукція господарств населення на ринку часто має низьку конкурентоспроможність через неможливість формування досить великих за обсягами партій належної якості, а через це втрачаються доходи селян. Сільськогосподарська кооперація дозволяє знизити собівартість продукції, підвищити її якість, полегшити доступ до організованих ринків збуту, а також підвищити доходи членів кооперативу та якість їхнього життя».

Міжнародна технічна допомога

СОК «Берислав-Агро» надається міжнародна технічна допомога для розробки техніко-економічного обґрунтування створення плодосховища; розробки інвестиційних пропозицій, що сприятимуть підтримці залучення інвестицій для реалізації проекту, розробки та підтримки впровадження операційних стандартів та технологічних карт організації роботи плодосховища. Також для навчання малих і середніх виробників з питань підготовки до зберігання, формування товарних партій та ефективного збуту вирощених фруктів та ягід, фінансування погоджених витрат та завдань, необхідних для досягнення результатів проекту.

Взагалі міжнародна технічна допомога може залучатись у вигляді будь-яких засобів, необхідних для забезпечення виконання завдань проектів (програм), яке ввозиться або набувається в Україні; робіт і послуг; прав інтелектуальної власності; фінансових ресурсів (грантів) у національній чи іноземній валюті; інших ресурсів, не заборонених законодавством, у тому числі стипендій.

Нині міжнародна технічна допомога надається Україні на безповоротній основі країнами-донорами та міжнародними організаціями з 1992 року.

В рамках надання Україні міжнародної технічної допомоги співробітництво здійснюється з 15 країнами, Європейським Союзом та понад 20 міжнародними організаціями.

Сьогодні з упевненістю можна говорити, що процес створення первинних об'єктів аграрної логістики, підтримка і поліпшення якості зібраного врожаю наразі стає все більш актуальним і важливим завданням, адже постійно зростає потреба ринку в наявності свіжих фруктів і овочів відмінної якості.

Соломія Кваско

За матеріалами Департаменту АПР ХОДА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон