Спортивна слава Скадовська

Відроджується сьогодні у місті – курорті Складовську. Тут минулої неділі у залі Скадовської РК ДЮСШ, за підтримки міського голови О.В.Гавриша, відбувся відкритий турнір з футболу серед школярів на Кубок братів Петра та Павла Васильєвих.

Це перший турнір на честь визначних земляків, відомих футболістів по воєнних часів. ( На чорно-білому фото: зліва на право Павло та Петро Васильєви).

Брати Васильєви добували спортивну славу для Скадовського району та Херсонщини у 1944 — 1962 роках. Видатні гравці родом із Скадовська, у 1928 році 2 лютого народився Петро, у наступному році 15 грудня — Павло. З дитинства хлопці захоплювались спортом, після визволення Скадовська у 1943 році почали займатися серйозно улюбленими видами — футболом і волейболом. На той час родина мала невеликі статки, хлопці жили з матір'ю, родина бідувала без батька. Володимира Опанасовича, голову родини, було за політичними мотивами репресовано на 10 років. Але попри голодні роки дитинства і юності хлопці прагнули бути кращими у спорті. Петро у 1945 році виступав за збірну Херсонщини з волейболу і футболу на І спартакіаді України у Києві у червні-липні 1945 року. Спартакіада відбувалася відразу по завершенню війни і Херсонщина посіла призові місця.

У 1947 році збірна команда Скадовська, до складу якої входили Петро і Павло, стала чемпіоном Херсонської області. Надалі брати служили на Чорноморському флоті. Петро у Севастополі, Павло у Миколаєві. Зустрічалися брати під час футбольних турнірів Чорноморського Флоту. Петро виступав напівзахисником збірної Севастополя, Павло був кращим нападником збірної Миколаєва. Після демобілізації брати продовжували грати у складі Скадовської команди та виступали у збірній Херсонщини. Скадовську, рідному місту, присвятили вони всі перемоги, тут прожили життя, працюючи у Райзаготконторі Скадовської райспоживспілки.

Спортивну славу визначних скадовчан нині на турнірі відродив їх двоюрідний брат Руденко Борис Леонідович, започаткувавши іменний кубок для переможців змагань. За кубок братів Васильєвих змагалися команди села Новомиколаївка, збірна с. Таврії і Птахівки, міські команди "Інтер -1" і "Інтер-2" Скадовської школи інтернату, команда "Інгвар" с. Широке, команда РК ДЮСШ та с. Нова Збур'ївка Голопристанського району.

У фінальному матчі зустрілися команди "Інтер-1" та команда РК ДЮСШ. З рахунком 4:2 перемогу отримали футболісти дитячо-юнацької спортивної школи.

У боротьбі за ІІІ-ІV місця з рахунком 3:1 команда "Інгвар" с. Широке виграла у футболістів с. Нова Збур'ївка Голопристанського району. Команда с. Новомиколаївка з рахунком 6:4 виборола четверте місце у збірної Птахівка-Таврія, яка опинилася на шостій сходинці турнірної таблиці. Почесне сьоме місце у команди "Інтер -2".

По завершенню турніру перехідний кубок братів Васильєвих був урочисто вручений Скадовській команді РК ДЮСШ. Грамоти і призи отримали кращі гравці турніру: Гаврилюк Максим — кращий гравець, команда РК ДЮСШ; Кузиченко Мурат — кращий воротар, команда "Інтер-1"; Катков Владислав — кращий захисник команди Нової Збур'ївки; Сперчун Антон — кращий півзахисник команди "Інгвар" с. Широке; Горохов Сергій — кращий нападник команди "Інтер-1".

Кубок і призи вручав заступник міського голови О.П.Васильєв, син Петра Васильєва.

За матеріалами сайту Скадовської міської ради

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон