Херсонці мають бути готовими до прийому мігрантів

Про складну ситуацію, що склалась останнім часом на Херсонщині, сьогодні, 17 березня, під час сесії Херсонської міської ради доповідав депутатам голова Херсонської обласної державної адміністрації Юрій Одарченко:

«Я хотів би проінформувати вас про те, що сьогодні відбувається в Херсонській області, яким чином ми рухаємось і що в майбутньому нас може чекати...

Про Крим та мігрантів

В Криму відбулися події, які свідчать про те, що швидкого вирішення питання, про повернення АРК у склад України на сьогоднішній день не передбачається. Такі процеси, думаю, будуть довготривалі, будуть лежати в площині дипломатичних переговорів і тиску на Російську Федерацію країн гарантів, які обіцяли підтримувати і забезпечувати територіальну цілісність України. Така робота ведеться, хоча вона не така швидка і не дуже відчутна на сьогоднішній момент, але я думаю, що все мусить закінчитись позитивним результатом.

В сьогоднішніх реаліях Херсонщина стає прикордонною територією з усіма можливими наслідками. Нам потрібно бути готовими і чекати можливої серйозної міграції населення, яке буде рухатись в сторону Криму. Якщо говорити про міграцію з території АРК, то ми досліджували рух людей протягом останніх тижнів. Скажу, що такий рух не виходив за рамки того, що буває завжди. Тобто це, абсолютно прогнозовані потоки машин, які не свідчили про підвищення серйозних міграційних потоків.

Але це було до проведення «референдуму» і зараз ми робимо все, щоб у разі необхідності забезпечити можливий прийом громадян, які будуть рухатися з Криму. Побудовані пункти для попереднього прийому громадян, вони стоять на автомобільних дорогах, що йдуть на Херсонщину із АРК. Ці табори будуть приймати людей в разі потреби. Фіксувати їх, а потім збирати в групи і везти на територію, де вони зможуть тимчасово проживати.

Це зазвичай бази відпочинку, санаторії Генічеського, Скадовського районів. Крім того, такі пункти облаштовані на залізничних станціях в Новоолексіївці та станції Херсон. У нас відпрацьовані схеми, тому ми зможемо по необхідності давати людям притулок та забезпечувати їх харчуванням. Якщо буде необхідність, то ми поставимо питання перед Кабміном про кошти, для будівництва житла цим людям.

Про військових

Зараз дуже велика кількість Збройних сил України пересунулась на південь Херсонщини, вони забезпечуватимуть охорону стратегічних об'єктів, ми вважаємо, що вони знаходяться в зоні ризику. Це перш за все Північно-Кримський, Каховський канали та система енергозабезпечення Криму. Там знаходяться серйозні підрозділи Збройних сил, міліції, які охороняють ці об'єкти від можливих диверсій чи провокацій.

Про фінансування Херсонщини

Статті захищені, енергоносії - оплачуються. На жаль, сьогодні йде «пробуксовка» в невеликих «порціях» поточних видатків і боргів, але це не виникло сьогодні - ці борги і затримки накопичилися ще з того року, фактично весь минулий рік погано фінансувався.

Я хочу, щоб ми всі реально сприймали все що відбувається... Але маю запевнення від Прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, від Міністра фінансів, про те, що два-три тижні і ситуація буде вирівняна і поточні, капітальні видатки будуть сплачуватися в більших обсягах. Поки що це будуть кредитні ресурси, але надалі ми маємо розуміння - звідки будуть йти надходження...».

Записала Тетяна Бойко

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон