Нові можливості агропромислового розвитку на Херсонщині

Були розглянуті на науково-практичній конференції, яка відбулася в Херсоні в рамках агропромислової виставки «Фермер-2014» в ККЗ «Ювілейний».

Організаторами заходу виступили Департамент агропромислового розвитку обласної державної адміністрації, який очолює Віталій Ярмак та Херсонський виставковий центр «Експо-Центр», на чолі з директором Оленою Бочковою.

У конференції взяли участь представники Департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації та обласних служб, наукових установ, бізнесових структур, керівники сільгосппідприємств, голови фермерських господарств, сільських обслуговуючих кооперативів, представники оптових ринків сільськогосподарської продукції, а також переробних підприємств південного регіону.

Були також запрошенні представники місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, галузі науки та освіти, сільгоспвиробники, фермери, покупці (споживачі) овоче-баштанної та плодової продукції, підприємства-постачальники насіннєвого матеріалу, спеціалізованої техніки для виробництва плодоовочевої та баштанної продукції, засобів захисту рослин, представники переробних підприємств, супермаркетів, оптових ринків.

Організатори конференції ставили за мету пошук нових каналів реалізації сільськогосподарської продукції, налагодження бізнес-контактів, створення умов для інформаційного обміну, поліпшення інвестиційно-інноваційного клімату в області, підвищення результативності та ефективності залучення будь-яких інвестиційних джерел, збільшення прибутковості підприємств та надходжень до бюджету, ознайомлення з сучасними інноваційними технологіями та технікою.

Під час пленарної частини конференції виступили представники провідних аналітичних компаній: генеральний директор компанії «Західний Ретейл» Федір Рибалко, який у ході свого виступу ознайомив присутніх з тенденціями ринку по реалізації плодоовочевої продукції у 2014 маркетинговому році. Також до слова був запрошений директор ТОВ «Сакура Юкрейн» Юрій Сологуб, який розповів про інновації на овочевому ринку України та ефективні механізми співпраці між сільгосптоваровиробниками, оптовою та роздрібною торгівлею. Керівник маркетингу та розвитку компанії ТОВ «Дунапак Таврія» Олег Васильєв поділився з присутніми інформацією стосовно виробництва сучасної пакувальної тари. Директор ТОВ «Украгропромпроект» Олександр Юхненко розповів про першочерговість забудови овочесховищ для успішного зберігання та реалізації сільськогосподарської продукції.

Також відбулася презентація плану роботи з проектом «Агроінвест в Україні», який представляв керівник напрямку розвитку ринкової інфраструктури Микола Гриценко. У ході свого виступу Микола Петрович детально розповів про результати роботи по створенню та розвитку локальних логістичних центрів плодоовочевої продукції на Херсонщині та перспективи подальшої роботи. Результатом зустрічі стало підписання протоколів про співпрацю між проектом USAID «Агроінвест в Україні» та сільськогосподарськими обслуговуючими кооперативами щодо розбудови логістичної інфраструктури СОК «Чорняночка», СОК «Берислав Агро», СОК «Овочевник». Крім того, були присутні керівники оптових ринків та сільгосппідприємств.

Херсонщина історично займалась вирощуванням плодоовочевих та баштанних культур, садівництвом та виноградарством. В цьому році область відзначає 70 років з дня заснування, і можна сказати, що на протязі всього періоду формування агропромислового потенціалу – Херсонщина є лідером в країні по виробництву плодоовочевої продукції. Для цього Херсонщина має всі природно-кліматичні умови та родючі землі. В структурі посівних площ під виробництвом плодоовочевої та баштанної продукції займають третину всіх сільськогосподарських земель. В минулому році особливо порадували своїми здобутками овочівники області, які зібрали 1,5 млн. тонн плодово-овочевих, баштанних культур та винограду, у тому числі 1,2 млн. тонн овочів. (це найбільший урожай в Україні).

Херсонська область є лідером в Україні по виробництву овочевих та баштанних культур, яких у 2013 році вирощено та зібрано майже 2,0 млн тонн. Серед овочевих культур найбільше значення мають помідори, капуста, цибуля, перець солодкий, баклажани. Далеко за межами області відомі херсонські кавуни і томати – знак якості, своєрідна візитна картка нашого регіону.

Основні завдання сільського господарства на сьогодні полягають у нарощуванні обсягів виробництва продукції рослинництва, зокрема завдяки ефективному використанню зрошуваних земель, впровадженню крапельного зрошення, у створенні інфраструктури, необхідної для зберігання, постачання та реалізації сільськогосподарської продукції.

Херсонщина стабільно займає перше місце в Україні по виробництву овочів та баштанних культур і має найбільшу урожайність за останні 20 років. Набуває розвитку тепличні господарства тим самим розширює спектр виробляємої ранньої овочевої продукції. Тому, ефективність виробництва залежить від ефективності організації шляхів реалізації цієї продукції, визначення оптимальної ціни та вміння орієнтуватися і враховувати основні тенденції на ринку.

Сучасний ринок сьогодні вимагає розвитку системи маркетингу сільськогосподарської продукції. В Україні стрімкими темпами розвивається система логістики, оптової торгівлі овочами через організовані продовольчі ринки де продавець гарантує якість та збут продукції на економічно вигідних умовах».

Швидкими темпами нині розбудовуються тепличні господарства нашої області. Під теплицями зайнято 627,7 гектарів земель. Високоефективне використання меліорованих земель та площ в закритому ґрунті у подальшому дадуть змогу щороку отримувати до 3 млн. плодо-овоче-баштанних культур та довести загальні обсяги валової продукції сільського господарства до 8 млрд. гривень. Крім цього забезпечить підвищення рівня продуктивності праці і отримання додаткових прибутків від вирощування сільгоспкультур на суму 1 млрд. грн.

Із збільшенням об'ємів виробництва продукції рослинництва, збільшується їх експортний потенціал. За підсумками минулого року обсяг експорту продукції рослинництва склав 94,2 млн.дол. США, що на 6,4 млн дол. США більше, ніж у 2010 році. Об'єм експорту овочів та плодових збільшився на 2 % порівняно з минулим роком. Проте, кінцевою метою овочівництва залишається ефективна реалізація виробленої продукції, налагодження стійких каналів збуту.

Сьогодні нашими сільгосптоваровиробниками третина вирощеної плодоовочевої продукції продається з поля, близько 30% направляється на переробку, частина продається і споживається у свіжому вигляді та реалізується через мережу супермаркетів, а решта просто псується. Тому основна увага в області направлена на створення інфраструктури аграрного ринку.

На сьогодні в області працює 11 крупних підприємств по переробці плодово-овочевої продукції, потужність переробки яких від 20 до 2000 тонн за добу.

В минулому році реалізовано 230 тис. тонн овочів на переробні підприємства (20% від загальної кількості). Основним каналом збуту плодово-овочевої продукції на сьогодні залишається прямий продаж з полів. Разом з прямою реалізацією сільгосппродукції з полів, значна частина сільгосптоваровиробників реалізує вироблену продукцію через посередників, які потім перепродують її на оптових та роздрібних ринках. У той же час, лише третина товаровиробників продають продукцію після сезонного підвищення цін та кілька відсотків займаються прямим експортом.

Враховуючи, що сьогодні у мережі роздрібної торгівлі реалізується не підготовлена вітчизняна продукція, а в зимовий період реалізація її компенсується за рахунок імпорту, де видно якість продукції, яка реалізується, і її упаковка, виникає питання - як виправити таку ситуацію.

В першу чергу, це створення сучасних підприємств, які могли б консолідувати крупні об'єми продукції і мали б в наявності склади для зберігання овочевої продукції з сучасними системами вентиляції і підтримки клімату, необхідного для довготривалого зберігання продукції.

На сьогодні в області діють 53 об'єкта для зберігання плодово-овочевої продукції загальною ємністю 155,8 тис. тонн.

На сьогодні розвиваються маркетингові канали збуту сільськогосподарської продукції і для малих і середніх товаровиробників, кооперативних структур. Будуються потужності для первинної обробки, переробки, зберігання та постачання продукції не тільки рослинництва, а і тваринництва. У розвитку вказаних об'єктів інфраструктури аграрного ринку регіону значну допомогу надає проект з міжнародного розвитку «АгроІнвест».

Отримуючи логістичні, консультаційні, маркетингові та інші послуги сільгосптоваровиробники зможуть більше часу приділяти виробництву, підвищенню якості своєї продукції та можливості швидко її продати. А споживач при цьому матиме якісні продукти. Сьогодні попит особливо на так званий «борщовий набір», постійно збільшується.

Споживач стає все більш вимогливим до якості товару. Дійсно, сучасна аграрна спрямованість області обумовлена на необхідності концентрації продукції по об'ємам опту.

Тому сільгосптоваровиробнику слід орієнтуватися на якість виробленої продукції, на цінову конкурентоспроможність власної продукції, на організацію зберігання, виробництво та реалізацію продукції в ті проміжки часу коли ринок пропонує найвищі ціни на неї.

Сьогодні через недосконалу систему збуту продукції ланцюг «виробник – споживач» перевантажений великою кількістю суб'єктів господарювання, що значною мірою дестабілізує ціни на овочеву продукцію. Доходи посередників перевищують доходи виробників майже у 1,5-2 рази.

Ні для кого не секрет, що ціна на ранні овочі та фрукти вдвічі, а то і в декілька разів вища, ніж у період масового збору.

Тому збалансувати виробництво і споживання на ринку країни можливо досягти за рахунок міжрегіонального розподілу продукції, що вирощують в різних регіонах, створення сировинних овочевих зон та будівництва об'єктів логістики із зберігання та реалізації овочевої продукції.

Адже сучасний ринок споживання диктує свої умови. В області відпрацьовується напрямок ефективної реалізації продукції «Назустріч товаровиробнику» за рахунок створення регіональної інформаційно-маркетингової системи торгівлі.

На минулому тижні Міністерство аграрної політики та продовольства України провело ряд виїзних нарад в Кіровоградській області, АР Крим, в нашій області і підсумовуючу в Дніпропетровській області. Де основний наголос було зроблено на розбудові сільських територій за рахунок створення сільськогосподарських кооперативів і створення на їх базі сучасних логістичних потужностей, які допоможуть ефективному налагодженню збуту вирощеної дрібними товаровиробниками продукції за рахунок формування оптових партій товару.

Створення логістичних потужностей вирішить не тільки соціальні проблеми – зайнятість, отримання заробітної плати, доходи від виробництва продукції селянськими господарствами, а і також збільшить насиченість ринку.

У ході спілкування з директором Департаменту агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації Віталієм Ярмаком стосовно питань, які розглядалися на конференції, Віталій Олександрович зазначив, що «Завдяки ефективному використанню системи логістики, маркетингу сільгосппродукції, наявності в достатній кількості овоче- та фруктосховищ, сільгосптоваровиробники мають можливість одержати прибуток не тільки від виробництва сільгосппродукції, але і від подальших стадій руху виробленої продукції. Адже плодово - овочевий бізнес хоча і ризикований, але зі знаннями ринка та правильним підходом до вирощування і реалізації овочів і фруктів може бути достатньо прибутковим і рентабельним».

На сьогоднішній конференції було розглянуто ряд дійсно важливих питань, присутні ознайомилися із прогнозами та рекомендаціями експертів щодо реалізації плодово-овочевої продукції, з новими можливостями, що можуть надати гуртові ринки сільгосптоваровиробникам та перспективами роботи проекту «АгроІнвест».

Сьогодні всі розуміють, що для ефективного просування вирощеної на ланах Херсонщини плодоовочевої продукції підписання Департаментом АПР протоколу намірів з 3 оптовими ринками з Донецькою, Херсонською областями та АР Крим стало знаковою і важливою подією.

Тому головним завданням даної зустрічі було встановлення торговельно-економічних зв'язків між регіонами України у сфері постачання та збуту плодоовочевої продукції, за рахунок міжрегіонального розподілу продукції та впровадження за підтримки проекту «АгроІнвест» нових логістичних проектів.

Такі поступові заходи дадуть змогу максимально реалізувати потенціал сільського господарства області та запропонувати свої товари та послуги на ринках інших регіонів.

Соломія Кваско

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон