Що на хлібному полі Херсонщини

Розповів на черговій колегії Херсонської облдержадміністрації директор Департаменту агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації Віталій Ярмак

Перед тим, як говорити про весняно-польові роботи, Віталій Олександрович коротко підвів підсумки минулого року та запевнив, що не дивлячись на неймовірно складні погодні умови агропромисловий комплекс області показав достойні результати роботи:

за темпами росту виробництва валової продукції область посіла 9 місце по рейтингу серед областей України, по виробництву на 1 особу - 5, а обсяг виробництва склав 118% до 2012 року.

Аграрії нашої області намолотили 1684 тис. тонн зерна, у тому числі пшениці – 875 тис. тонн., що в 2,4 рази більше минулого року. Плодовоовочево- баштанної продукції як завжди отримали більше 2 млн. тонн. А по таким культурам, як соя, рис та виноград отримано найвищу урожайність в Україні.

За рахунок організаційних заходів, залучення інвестицій, площі з використанням краплинного зрошення збільшено на 4,8 тис. і досягли 32 тис. га, що становить близько 50% до державного рівня.

«Говорячи про загальну ситуацію на хлібному полі в області,протягом лютого місяця на території області спостерігалася різка зміна погодних умов. Температура коливалася від – 20 до + 50 С. Сніг та льодова кірка на полях розтанули. Визначення життєздатності рослин експрес-методом показало, що попередньо загинуло озимого ячменю 2-5% (2-4 тис. га) та озимого ріпаку 10% (6-9 тис. га), що не створює загрозу для посівів в цілому». Більш об'єктивний стан посівів озимих покаже відбір монолітів. Визначення життєздатності рослин по деяких господарствах співпадає з показниками експрес-метода. В нашій області проводиться постійний моніторинг стану озимих. Із посіяних 575 тис. га сходи отримані стовідсотково, на даний час із них в доброму та задовільному стані знаходиться – 89% (510 тис. га), слабкі та зрідженні – 11% (65 тис. га)»,- сказав Віталій Олександрович.

Та навів такий приклад: сільгосппідприємства області відсіялися кондиційним насінням озимих зернових культур не нижче другої репродукції в обсязі 72 тис. тонн, із них Одеської селекції – 58%, селекції інших українських НДУ – 19%, Херсонської – 19%, російської – 4%. Що зайвий раз підтверджує якість вітчизняного посівного матеріалу, та резерви для використання саме Херсонської селекції.

Щодо безпосередньо готовності області до проведення весняно-польових робіт в оптимальні терміни і з належною якістю, Департаментом АПР розроблений робочий план, згідно якого необхідно: підживити посіви озимих культур на площі - 635 тис. га, посіяти ярих культур всього - 765 тис. га, з них ранніх зернових - 169 тис. га

Першочергово необхідно своєчасно підживити всі площі озимих азотними добривами. На сьогодні по мерзлоталому ґрунту виконано робіт на площі 18 тис. га.

Разом з тим, із сільгоспвиробниками області відпрацьована структура посівних площ ярих з таким розрахунком, щоб витримати зернову групу на рівні 857 тис. га, 48% до ріллі.

Директор Департаменту у ході свого виступу також озвучив невеликий аналіз структури посівів на зрошуваних землях Херсонської області.

При відносній стабільності питомої ваги овоче-баштанних та картоплі за останні роки значно зменшились посіви кормових культур, що підтверджується нашими показниками в тваринництві, та збільшились посіви технічних культур. Аналіз структури посівних площ свідчить, що на поливних землях у 2013 році вирощувалося 21 тис. га соняшнику та 8,7 тис. га ріпаку. В Каховці – 7,1 тис. га, в Чаплинці – 5,7; в Новотроїцьку – 5,3.

Під урожай 2014 року вже посіяно на зрошуваних землях 9,5 тис. га ріпаку. В Чаплинці – 3,4 тис. га, Генічеську, Новотроїцьку – 1,2. Посів соняшнику планується на площі 16,3 тис. га. Звичайно, з одного боку це проблемою, з іншого – це економіка для господарств, а разом це зайве підтверджує, що зерновиробництво необхідно стимулювати на державному рівні.

Нині на забезпечення посівної кампанії розрахована потреба в насінні, мінеральних добривах, засобах захисту рослин та паливно-мастильних матеріалах.

Насінням ярих зернових сільгосппідприємства області забезпечені на 107%, при необхідності 28,8 тис. тонн фактично засипано 30,7 тис. тонн кондиційного насіння.

Для проведення комплексу весняно-польових робіт сільгосптоваровиробниками при потребі 45 тис. тонн діючої речовини закуплено 38 тис. тонн мінеральних добрив, або 84%. Горностаївка – 52%, Новотроїцьк – 52%, Скадовськ – 53%.

Потреба у пестицидах для області нині становить 932 тонн. Разом з тим, на сьогодні закуплено 48% до потреби. В. Рогачик, Нижні Сірогози, Генічеськ – 28-32%.

Орієнтовна потреба області в дизельному пальному становить 19,2 тис. тонн. Згідно оперативної звітності, у сільгосптоваровиробників є в наявності 14 тис. тонн пального, що становить 75 % від необхідного. У Цюрупинську – 64%, Скадовськ – 68%, В Чаплинці – 70%.

Для проведення комплексу весняно-польових робіт сільськогосподарська техніка підготовлена на 97%. Передбачається задіяти 12969 тракторів, 4293 культиватори та 2843 посівних агрегатів.

В той же час машино-тракторний парк має значний технологічний знос. Зокрема відпрацювали амортизаційний термін майже 70% тракторів та зернозбиральних комбайнів, термін експлуатації яких становить 15-20 років, майже половина ґрунтообробної і посівної техніки.

В 2013 році аграріями області придбано 1047 одиниць сільськогосподарської техніки на загальну суму 209 млн. грн., це нормальна динаміка, і дане питання необхідно тримати на контролі. тракторів – 328 од. (74,5 млн грн.), зернозбиральних комбайнів – 31 од. (32 млн грн.), та іншої техніки (102,5 млн грн.). Також придбано на умовах лізингу 16 одиниць техніки на суму 8 млн грн.

На проведення комплексу весняно-польових робіт загальна потреба в коштах становить 1737 млн. грн. Дефіцит коштів буде покрито за рахунок кредитів та укладання форвардних контрактів. На звітну дату залучено кредитів на суму 95 млн. грн.

11 сільгосппідприємств області отримали авансові платежі на суму майже 6 млн. грн. з Державної продовольчо – зернової корпорації України по форвардним контрактам на поставку зерна.

Крім того, укладено також 11 біржових контрактів на постачання до Аграрного фонду України 23,4 тис. тонн продовольчого зерна пшениці врожаю 2014 року. Господарствами вже отримано понад 20 млн. грн. Стосовно Державної фінансової підтримки, в області працює 12 служб підпорядкованих Міністерству аграрної політики, крім того біля 10 служб підпорядкованих іншим міністерствам, які в тій чи іншій мірі працюють, чи співпрацюють з сільгосппідприємствами.

Звичайно, організаційна робота в цьому напрямку є кропіткою і відповідальною , але тільки поєднання зусиль всіх без виключення служб, дасть можливість забезпечити комплексний підхід до вирішення проблем розвитку галузі.

Соломія Кваско

Фото Олександр Корняков

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон