Суди Херсона чекає аврал!

Вже у найближчі дні суди міста Херсона можуть перейти на посилений режим роботи – будуть розглядати позови Національної телекомпанії України (НТКУ) до Херсонських засобів масової інформації!

Минулого тижня НТКУ своїм листом (перебравши на себе право, яким в Україні наділено тільки суд) заборонила будь-якому ЗМІ та будь-яким «третім особам!» взагалі говорити на тему «Олімпіада-2014, у Сочі»:

«... будь-яке використання олімпійських позначок (Олімпійську символіку та слів «Олімпійський», «Олімпіада», «Олімпійські ігри», девізу «Швидше, вище, сильніше!»);

«... використання фраз «Офіційний мовник [ХХІІ зимових Олімпійських ігор», «Офіційна бездротова мережа [ХХІІ зимових Олімпійських ігор» або будь-якої іншої фрази на позначення або ідентифікацію, що стосується Міжнародного олімпійського комітету... або Олімпійських ігор...».

Таким чином т.в.о. генерального директора НТКУ О.Є. Пантелеймонов своїм особистим рішенням заборонив всім, у тому числі й Херсонським ЗМІ, згадувати про зимову Олімпіаду.

Після ознайомлення з «документом», приходить стійке переконання, що хтось у НТКУ послизнувся на ковзанці, впав і вдарився головою, а коли отямився, то вирішив, що після того, як НТКУ отримала офіційні права на «... трансляцію та показ ХХІІ Олімпійських ігор у Сочі», і яка, відповідно до угоди, є «... єдиним правовласником на трансляцію на територію України Олімпійських ігор», то вона набула і право вчиняти дії, якими наділено виключно суд («заборона»), і ті, які виходять далеко за межі укладеної угоди («трансляція»).

Так, НТКУ купило право на трансляцію, але це зовсім не говорить про те, що всі інші ЗМІ та «треті особи» (будь-який громадянин світу) тепер не мають прав говорити, розповідати, обговорювати те, що відбувається на Олімпіаді (тільки у цьому матеріалі автор використав заборонені до вживання слова тринадцять разів (стільки ж чекати позовів?).

От і виходить, що вже цього тижня суди повинні бути просто завалені позовами, адже у листі (який є не більш ніж папірцем для користування всередині самої НТКУ, адже він не пройшов реєстрацію Мінюсту) т.в.о. гендиректора прямо погрожує, що: «... НТКУ й інші уповноважені на це організації здійснюватимуть моніторинг ефірів телевізійних каналів на предмет дотримання виключних прав НТКУ на телевізійну трансляцію або показ Олімпійських ігор».

Цікаво, кого саме «уповноважила» НТКУ бути «наглядачем»? Адже правом здійснення виключного контролю за діяльністю телерадіокомпаній в Україні відповідно до законів України «Про телебачення та радіомовлення» та «Про Національну раду України з питань телебачення та радіомовлення» має тільки цей Конституційний орган.

Так, без сумніву поважати право НТКУ на «трансляцію та показ» Олімпіади слід, адже вона придбала це право за державний кошт, але ж ніхто не надавав НТКУ прав, якими вона наділила сама себе, – вести ексклюзивні розповіді про перебіг подій на Олімпіаді та вживати слова та словосполучення зі словом «Олімпіада».

Здається той, хто писав цього листа, дуже погано вчився у виші, а лекції з курсу «Правові основи масової комунікації» просто прогуляв, от і видає тепер «на гора» правові нісенітниці. Цікаво, чи слід нам тепер чекати позову, і що з цього приводу скаже Суд?

Сергій Осолодкін

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон