Запорука успіху Олексія Журавка

Олексія Журавко добре знають у рідному Цюрупинську, на Херсонщині і в країні - рішенням Уряду 17 квітня 2013 року його було призначено на посаду Урядового уповноваженого з прав інвалідів

Саме цій людині – своєрідній, відповідальній та безмежно відданій своїй справі довірено опікуватися проблемами понад трьох мільйонів осіб з інвалідністю.

"Я йду у виконавчу владу для того, щоб працювати. З метою посилення дотримання прав осіб з обмеженими можливостями у всіх регіонах нашої країни. Для мене першочерговими принципами є захист людської гідності, поваги до людей та чесність. Я високо ціную довіру людей, права яких покликаний захищати," – так прокоментував своє призначення Олексій Журавко.

За досить короткий період своєї діяльності Урядовий уповноважений проявив беззаперечну відданість захисту прав та свобод інвалідів та загальнолюдським цінностям, спромігся досягнути значних результатів.

Олексій Журавко вдало поєднує та налагоджує роботу між державними структурами та громадським сектором.

Про це свідчить, зокрема, створення Дорадчого комітету при Урядовому уповноваженому з прав інвалідів, до складу якого входять представники більш ніж двадцяти всеукраїнських громадських об'єднань інвалідів. Його метою є об'єднання зусиль влади та всеукраїнських громадських об'єднань інвалідів, задля повноцінного вирішення актуальних проблем осіб з інвалідністю та реалізації принципів достатності та справедливості у вирішенні соціальних проблем цієї категорії громадян, налагодження ефективної взаємодії з громадськістю.

При активному сприянні Урядового уповноваженого з прав інвалідів було підписано Меморандум про співпрацю між 21 всеукраїнськими громадськими організаціями та Урядом України. Основним завданням якого передбачено активізація спільних дій щодо формування та реалізації державної політики, спрямованої на приведення національного законодавства відповідно до Конвенції та забезпечення повноцінної участі осіб з інвалідністю у житті суспільства.

Наразі триває робота щодо створення консультативних рад у справах інвалідів обласними державними адміністраціями. Визначено механізм взаємодії таких рад із Урядовим уповноваженим з прав інвалідів. Опрацьовується питання повноважень та функцій регіонального представника Урядового уповноваженого з прав інвалідів, який включається до складу Консультативної ради у справах інвалідів.

Урядовий уповноважений активно працює над питаннями рівності та недискримінації. Постійно проводиться всебічне інформування щодо стану інвалідів в Україні під час різноманітних конференцій та державних заходів.

Так, під час міжнародної конференції за спільною ініціативою Управління Верховного Комісара ООН з прав людини та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, що була присвячена питанням реалізації законодавства та політики щодо забезпечення рівності та недискримінації.

Олексій Журавко зазначив – "Моя діяльність, як Урядового уповноваженого з прав інвалідів направлена на те, щоб допомогти людям з обмеженими можливостями відчути себе повноправними членами суспільства, на забезпечення права даної категорії громадян на рівність та недискримінацію, надання їм юридичної допомоги, сприяння безперешкодному доступу людей з інвалідністю до об'єктів житлового та громадського призначення. Я розумію потреби та проблеми інвалідів як ніхто інший, адже сам є інвалідом з дитинства. А тому, зроблю все для того, щоб ми працювали та захищали інтереси інвалідів, а саме поняття дискримінації зникло".

Одним із пріоритетних напрямків роботи Олексія Журавка є розгляд звернень громадян та громадських об'єднань інвалідів. Найчастіше порушуються питання підвищення розмірів соціальних виплат, забезпечення засобами реабілітації, автомобілями, санаторно-курортними путівками, наданням допомоги у працевлаштуванні. Почастішали також звернення щодо встановлення групи інвалідності, надання пільг, призначення житлових субсидій та ін.

Як приклад, у грудні минулого року, завдяки оперативному втручанню Урядового уповноваженого з прав інвалідів було вирішено питання щодо призначення житлової субсидії на опалювальний сезон 2013 – 2014 років інваліду з Дніпропетровської області, якого приватна структура залишила у холодній оселі із неповнолітньою дитиною у зв'язку із певними боргами, крім того було розв'язано проблему встановлення цьому заявнику безстрокової ІІІ групи інвалідності.

"До мене майже не щодня надходять звернення від самих інвалідів, які перебувають у постійній боротьбі з важкою хворобою, або їхніх рідних з проханням надати матеріальну допомогу на лікування. На жаль, Урядовий уповноважений не має спеціальних фондів для надання грошової підтримки. Проте є люди, які відкликаються на мої звернення, і я дуже вдячний спонсорам, які фінансово допомагають людям боротися із тяжкими недугами", – зазначив Олексій Журавко.

А ось приклад, коли завдяки клопотанню Урядового уповноваженого з прав інвалідів відгукнулось Міністерство охорони здоров'я щодо організації проведення необхідних консультацій жителю Херсонщини, хворого на онкологію, з метою визначення тактики та місця подальшого лікування, а в разі необхідності і оперативного втручання за рахунок бюджетних коштів. Разом з тим, у разі потреби пацієнта буде направлено до профільного закладу Національної академії медичних наук відповідно до наданих області квот.

Незважаючи на складні економічні умови, Урядовий уповноважений намагається завжди знайти позитивний вихід для вирішення наболілих питань. Саме конструктивна співпраця з виконуючою обов'язки Херсонського міського голови З. Бережною сприяла в отриманні матері з дитиною, хворою на дитячий церебральний параліч, кімнати у гуртожитку. А питання забезпечення житлом сімей, в яких є діти з інвалідністю, поставлено на особливий контроль влади міста.

Не залишається осторонь і від участі у таких заходах як пряма телефонна лінія Кабінету Міністрів України, Урядова телефонна лінія, крім того, постійно відвідує будинки-інтернати, реабілітаційні та лікувальні заклади.

Відкритість та доступність Урядового уповноваженого з прав інвалідів викликає довіру та впевненість суспільства, що кожен буде почутий та отримає кваліфіковану допомогу.

Олексій Журавко тримає на особистому контролі порушені питання до їх вирішення. Наприклад, своєчасне втручання Урядового уповноваженого з прав інвалідів врятувало від закриття Севастопольську школу підводного плавання для дітей-інвалідів "Дайв", захищено права інвалідів на відпочинок (база відпочинку УТОС). Понад 1500 стомованих хворих отримали медичні засоби, які понад 4 місяці чекали на розмитнення гуманітарного вантажу.

"Дріб'язкових питань у житті людей з обмеженими можливостями бути не може", – переконаний Олексій Журавко.

Не залишились поза увагою молоді лідери та спортсмени, адже він активно приймає участь як у ролі організатора, так і у ролі гостя у різноманітних заходах: церемонія урочистого нагородження лідерів майбутнього "40 до 40" (24.04.2013, прес-клуб Кабінету Міністрів України), спортивні змагання "Кубок Незалежності" та інші.

Завдяки небайдужості спонсорів, до яких по допомогу звернувся Олексій Журавко, було профінансовано параканоїстів та придбано сучасне спортивне каное для змагань. І в результаті, на чепміонаті Європи, вперше в історії України, було здобуто срібну медаль в параолімпійському веслуванні на байдарках.

З метою забезпечення обізнаності, отримання юридичних консультацій інвалідами та інвалідними організаціями у 2014 році Урядовий уповноважений з прав інвалідів перерахував свою місячну зарплату для передплати газети "Урядовий кур'єр".

За сприяння Урядового уповноваженого з прав інвалідів впроваджується та підтримується нововведення у різних сферах життя інвалідів. Приділяється належна увага питанню отримання якісної освіти та облаштування приміщень університетів для осіб з особливими потребами.

Ведеться постійна роз'яснювальна робота щодо трудових прав, особливостей працевлаштування та звільнення людей з інвалідністю.

Значна увага приділяється діяльності підприємств громадських організацій інвалідів. Адже від ефективності їх роботи залежать соціальні стандарти життя працюючих на підприємстві людей з інвалідністю.

В умовах ринкових відносин підприємства громадських організацій інвалідів не завжди спроможні конкурувати на місцевих ринках з підприємствами, які виготовляють аналогічну продукцію. А відтак, з метою підтримки діяльності підприємств, керівникам міністерств і відомств рекомендовано вжити заходів, спрямованих на сприяння реалізації товарів, вироблених зазначеними підприємствами. На 117 підприємствах УТОГ та УТОС працює понад 15 тисяч інвалідів з вадами зору та слуху.

Урядовим уповноваженим з прав інвалідів надано пропозиції Міністерству доходів і зборів України щодо опрацювання питання доцільності внесення змін до Податкового кодексу України в частині оподаткування за нульовою ставкою ПДВ постачання товарів та послуг, які виготовляються підприємствами ГОІ, які в цілому вже підтримано Міндоходів.

Крім того, Урядовий уповноважений робить акцент на можливості пересування людей з особливими потребами по населених пунктах та у громадському транспорті.

Він відзначив: "Байдужість суспільства до проблем людей з інвалідністю потрібно викорінювати. Усі разом ми маємо докладати максимум зусиль, щоб "визволити" інвалідів з полону власних домівок."

Перебуваючи на посаді Урядового уповноваженого з прав інвалідів не зменшилась його діяльність, спрямована на розвиток малої Батьківщини – Херсонщини.

Завдяки своєму прагненню нести добро, Олексій Журавко не шкодує ані часу, ані сил, щоб активно долучатися до життя його рідного міста Цюрупинська, підтримувати та сприяти його розвитку, адже він є почесним громадянином цього міста.

В цей досить складний час чи можливе ефективне поєднання професійної діяльності та громадської активності? Беручи до уваги результати роботи та невичерпне джерело енергії Олексія Журавко, можна впевнено сказати - так, можливе.

Протягом багатьох років, завдяки особистісним якостям цілеспрямованого політика спільно з Цюрупинською районною радою і районною державною адміністрацією триває тісна співпраця, утверджується в районі місцеве самоврядування, удосконалюється його матеріально-технічна база, покращується освітянська та медична галузі.

Варто підкреслити виняткову роль Олексія Журавка у вирішенні одного із найважливіших питань – це зміна статусу міста Гола Пристань Голопристанського району Херсонської області. Так, будучи депутатом парламенту шостого скликання, він узяв під особистий контроль підготовку відповідних документів і відслідковував їх оформлення. І вже потім, по завершенні депутатського терміну, всіляко сприяв місцевим жителям у досягненні мети.

Завдяки йому у 2013 році 15 сільських та міських рад району отримали багатофункціональні пристрої, 28 телефонів - факсів подаровано лікарням та медпунктам. А 23 місцевим школам було оформлено передплату на періодичну пресу та методичну літературу.

Немалу роль відіграє в житті Олексія Валерійовича і культурне життя Херсонщини. Так до 304 річниці з дня заснування міста Гола Пристань він допоміг з коштами для організації святкових заходів. За його сприяння, на відкритті головної ялинки міста Цюрупинська жителі та гості міста, особливо дітвора, мали змогу порадіти виставі великих костюмованих ляльок "Маша та ведмідь".

Завдяки небайдужості та його підтримці вже другий рік поспіль вручається премія кращим учням Каланчацького району Херсонщини.

Підтримує Олексій Журавко і ветеранів та інвалідів, яким доволі часто потрібна не стільки матеріальна допомога, скільки звичайні людські увага та турбота. У колі його постійної уваги перебуває і Цюрупинський дитячий будинок-інтернат, вихованцем якого був він сам.

Багато років наполегливої та самовідданої праці віддав Олексій Журавко своїй малій б?тьківщині. Найбільшою винагородою за це стала для нього людська повага та вдячність.

Усе вищезгадане свідчить про те, що для реалізації благочинних проектів не такою вже й важливою є наявність депутатського мандату чи його відсутність. Головне – це бажання активно діяти, наполегливо працювати, підтримувати вже розпочате та допомагати тим, хто того потребує.

Щирість, наполегливість, цілеспрямованість та працьовитість запорука успіху Олексія Журавка:

"Навіть малі добрі справи можуть змінити світогляд людини. Роблячи добро іншим людям, людина духовно перевиховується, йому і самому стає приємно зробити ближньому добро. Ввічливість, порядність і посмішка завжди переможуть негатив у суспільстві. Звичайно, один у полі не воїн, тому я дуже вдячний своїм однодумцям, колегам, які всіляко підтримують та допомагають мені нести тепло надії та впевненості у завтрашньому дні," – впевнений Олексій Журавко.

Лариса Артамонова

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон