Ожеледиця та складні погодні умови поки не мають негативного впливу на стан озимих культур на Херсонщині

У цьому запевнили в Департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації та в Інституті зрошувального землеробства НААН.

За інформацією про стан озимих культур у господарствах Херсонської області профільного Департаменту від 22 січня 2014 року, протягом 16-22 січня по області випали опади (у вигляді снігу, мокрого сніг з дощем) різної інтенсивності, кількість їх склала від 3 до 20 мм.

Внаслідок цього відбулося налипання мокрого снігу та сильна ожеледь на дорогах. Сніговий покрив 21 січня на посівах озимих культур досягав 6-10 см.

Але підвищення температури 22 січня призвело до танення снігу та утворення невеликих скупчень води у понижених місцях. Мінімальна температура на глибині вузла кущіння становила мінус 0,4°С.

Такі погодні умови не мали негативного впливу на стан озимих культур, тому він не змінився. За даними Департаменту агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації, пшениця озима знаходиться: у доброму стані - 232,3 тис. га, або 45 %, задовільному – 196,6 тис. га, або 43 % і слабкому та зрідженному – 58 тис. га, або 12%.

Аналізи, які проводились в Інституті зрошуваного землеробства 21 грудня показали, що вміст цукрів у вузлах кущіння пшениці озимої після стерньового попередника, порівняно з вмістом при вході в зиму, зменшився на 1,3-9,1% і, залежно від строків сівби та сорту, становив від 24,5 до 38,2 %. Це як наслідок витрачання рослинами вуглеводів в процесі дихання при періодичному відновленні вегетації у грудні та першій половині січня.

Ячмінь озимий із посіяних на 84,9 тис. га, сходи забезпечив на всій площі, де 15,6 тис. га, або 9,3% знаходяться в слаборозвиненому та зрідженому стані, а решта 69,3 тис. га, або 80,7% в доброму і задовільному. Вміст цукрів у вузлах кущіння ячменю озимого перед входом у зиму становив 27-35%, а зараз (21 січня) – 24,6-28,5%, що менше на 2,4-6,5%.

Ріпак озимий в основному має добрий і задовільний стан. Із посіяних 58,6 тис. га, у такому стані знаходиться 50,3 тис. га, або 89,3 відсотка.

Проте, зниження в подальшому температури повітря, а прогнозується різке зниження температури до 15-17°С морозу, може призвести до утворення притертої льодової кірки на посівах, а на окремих полях, де відбулося застій води, до льодяного промерзання рослин, що може негативно вплинути на перезимівлю озимих культур.

По матеріалам Департаменту АПР ХОДА та Інституту зрошувального землеробства НААН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон