Комісія з журналістської етики вимагає від правоохоронних органів припинити насильство щодо журналістів

Комісія з журналістської етики висловлює обурення діями правоохоронців та вимагає від них припинення насильства і цілеспрямованого силового тиску на представників преси, які працюють на місці сутичок.

«Сьогодні ми маємо справу з наймасштабнішими в новітній історії України громадськими протестами. Журналісти працюють в небезпечних умовах, досвід роботи в яких є в небагатьох. Комісія висловлює свою повагу всім колегам, які ризикують здоров'ям і життям для того, щоб донести до людей інформацію про події.

З величезним обуренням констатуємо дії правоохоронців, які виглядають як цілеспрямовані атаки на журналістів. Прицільним пострілам в журналістів, затриманню журналістів, які виконують свій професійний обов'язок немає виправдання.

Комісія вимагає від правоохоронних органів припинити насильство та цілеспрямований силовий тиск на представників преси, які працюють на місці сутичок.

Комісія заявляє, що ухвалені 16 січня закони порушують фундаментальні права людини і Конституцію України, яка гарантує, що в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Норми Конституції України є нормами прямої дії. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується.

Ми наголошуємо, що свобода слова гарантується Основним Законом України, Загальною Декларацією прав людини, ухваленою ООН, Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, підтриманою членами Ради Європи, зокрема і Україною. Використання «закону 16 січня» для переслідування незалежних журналістів і видань, які об'єктивно висвітлюють події в Україні, є неприпустимим.

Комісія підтримує колег, які в цих умовах виконують професійні обов'язки, залишаючись вірними стандартам журналістики: точності,об'єктивності,збалансованості та повноти інформації.

Усім, хто демонструє бажання здійснювати тиск на ЗМІ, з будь-якою метою, зокрема використовуючи нове законодавство щодо відповідальності за наклеп та збір інформації про посадових осіб, Комісія нагадує:

Свобода слова та висловлювань є невід'ємною складовою діяльності журналіста».

Служба інформацii НСЖУ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон