В Херсоні взялися за енергоефективність

Нещодавно на виїзній колегії Управління ЖКХ Херсонської облдержадміністрації розглядалося питання «Про виконання заходів регіональної програми модернізації систем теплопостачання на період до 2015 року».

За результатами розгляду питання, колегія рекомендувала визнати недостатньою роботу місцевих органів самоврядування з виконання завдань спрямованих на підвищення енергоефективності.

Як зазначалося на засіданні, яке відбулося у місті Гола Пристань під керівництвом першого заступника голови обласної державної адміністрації Єгора Устінова та начальника управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Альони Ротової, Президентом України, Урядом поставлено завдання щодо скорочення споживання природного газу до 2015 року до 50%. Одним із шляхів виконання завдання є розробка та реалізація заходів спрямованих на модернізацію систем теплопостачання, заміщення природного газу альтернативними видами палива особливо для закладів соціально-бюджетної сфери.

Обласною державною адміністрацією розроблено Регіональну програму модернізації систем теплопостачання Херсонської області на період до 2015 року, яка затверджена рішенням обласної ради від 11 липня 2012 року № 508 яка забезпечить скорочення споживання природного газу не менше ніж на 27%, та програму підвищення енергоефективності Херсонської області на 2012-2015 роки, що дасть можливість виконати поставлені завдання та скоротити споживання газу до 50%.

За інформацією райдержадміністрацій в Горностаївському, Білозерському, Новотроїцькому та Великолепетиському районах для опалення закладів соціально-бюджетної сфери вже використовуються альтернативні види палива, зокрема пілети, брикети.

За рахунок проведених робіт з енергозбереження в закладах соціально-бюджетної сфери в Горностаївському районі економія становить 152,6 тис.грн, в Новотроїцькому районі - 40,0 тис.грн.

Протягом 2011-2012 років з обласного бюджету було виділено 199,0 тис.грн для проведення Південною філією ПАТ «УкрНДІінжпроект» експрес- енергоаудиту 51 закладу соціальної сфери Херсонської обласної ради з оформленням енергопаспортів. Проведено повний аналіз енергоспоживання будівель, визначено основні проблеми, розроблено заходи для їх вирішення та визначено пріоритетні задачі, але проекти з енергозбереження не розроблені.

Відсутність проектів з енергозбереження унеможливлює здійснення заходів, спрямованих на підвищення енергоефективності та виконання програм.

Аналізуючи стан виконання заходів з впровадження енергозбереження теплопостачальними підприємствами, за період 2012-2013 років отримана економія споживання природного газу 478,2 тис.куб.м, або лише 0,8% до загального обсягу споживання, в тому числі за 2013 рік скорочення споживання природного газу складає лише 0,3 % від спожитого.

Одним із пріоритетних завдань наступного року буде включення до програм соціально-економічного розвитку районів та міст обласного значення заходів щодо впровадження енергозбереження та підвищення енергоефективності.

Для реалізації програм модернізації систем теплопостачання Херсонської області на період до 2015 року та підвищення енергоефективності Херсонської області на 2012-2015 роки, з метою скорочення споживання енергоресурсів до доведеного обсягу, органам місцевого самоврядування необхідно переглянути програми, та надати управлінню по 5 проектів які повинні буди реалізовані в наступному році та передбачити в місцевих бюджетах кошти на їх співфінансування.

Пропозиції та проекти буде включено до обласної програми підвищення енергоефективності для пошуку інвесторів та залучення коштів з різних джерел фінансування.

З метою скорочення споживання природного газу в Херсонській області, колегія вирішила визнати недостатньою роботу місцевих органів самоврядування з виконання завдань спрямованих на підвищення енергоефективності.

Головам Цюрупинської, Голопристанської районних державних адміністрацій та міським головам міст Херсона, Нової Каховки, Каховки, Голої Пристані, рекомендувати передбачати кошти у 2014 році в місцевих бюджетах на впровадження заходів регіональної програми модернізації систем теплопостачання на період до 2015 року.

Головам районних державних адміністрацій, міським головам міст обласного значення рекомендувати включити до програм соціально-економічного розвитку районів та міст обласного значення заходи щодо впровадження енергозбереження та підвищення енергоефективності.

Крім того, рекомендовано передбачити кошти в місцевих бюджетах на розробку проектно-кошторисної документації для реалізації заходів з енергоефективності та енергозбереження в закладах соціальної сфери на підставі висновків, проведених протягом 2012-2013 років експрес-енергоаудитів та передбачити в місцевих бюджетах на 2014 рік співфінансування на реалізацію проектів.

За матеріалами Управління ЖКГ облдержадміністрації

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон