Від розмов - до рішучих дій

Вирішили перейти на виїзній колегії Управління житлово-комунального господарства Херсонської обласної державної адміністрації, яка відбулася минулого тижня у Голій Пристані.

Розглядаючи питання про стан виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації від 27 липня 2011 року № 482 «Про забезпечення оснащення підприємств – виробників теплової енергії, надавачів послуг з централізованого тепло - і водовідведення засобами обліку і регулювання води та теплової енергії», члени колегії прийшли до висновку, що робота щодо оснащення свердловин приладами обліку води триває вже три роки, а результат незадовільний.

Питання оснащення свердловин засобами обліку води неодноразово виносилося на селекторні наради під головуванням Мінрегіону України та при обласній державній адміністрації, термін виконання яких контролювався дорученнями обласної державної адміністрації.

Однак, райдержадміністраціями та міськвиконкомами не вживалися конкретні заходи щодо оснащення свердловин приладами обліку води. Більшістю порушено встановлений розпорядженням голови обласної державної адміністрації термін виконання цього завдання.

Оснащення свердловин приладами обліку води пов'язано з неконтрольованим забором води. Проблема несанкціонованого буріння свердловин, за рахунок чого відбувається пошкодження водоносних горизонтів, є основною причиною погіршення якості питної води. В результаті самовільного забору води не сплачуються податки, бюджет не дотримує кошти за використання природних ресурсів.

Кількість покинутих та безгоспних свердловин кожен рік зростає, так як не розроблено механізм фінансування робіт з їх санітарно-технічного тампонажу.

Місцеві ради не зацікавлені в повній інвентаризації таких свердловин за наступних причин: по-перше, самі вони не спроможні вирішити всі проблеми водозабезпечення населення, по-друге, на підставі інвентаризації більшість з самовільно пробурених свердловин необхідно буде ліквідовувати, на що необхідно фінансування.

Як приклад, управлінням житлово-комунального господарства облдержадміністрації проведено аналіз кількості функціонуючих артезіанських свердловин, та зроблено висновок що станом на 01 січня 2012 року в області налічувалося 1843 свердловини задіяних для централізованого водопостачання, а на 01 грудня 2013 року їх кількість вже становила 1249 од. це на 594 свердловини менше.

Актів тампонажу свердловин або інших робіт до управління житлово-комунального господарства обласної державної адміністрації не надходило, що свідчить про самовільний та необлікований забір води та повну без контрольованість по діянню цих свердловин.

Найгірша ситуація в м.Херсоні. На території міської ради розташовано 405 свердловин, проте звітність надходить лише про оснащення 134 свердловин Херсонського водоканалу. По решті 271 свердловині інформація взагалі відсутня.

Постановою Кабінету Міністрів України від 08 жовтня 2012 року № 963 затверджено порядок державного обліку всіх артезіанських свердловин.

За даними Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації на їх обліку, згідно отриманих дозволів на спецводокористування, налічується 3915 од., які працюють на централізоване водопостачання та зрошення, по 1554 свердловинам інформація щодо їх власників відсутня.

За даними райдержадміністрацій, міськвиконкомів кількість артсвердловин на централізоване водопостачання складає 1233 од., які відрізняються від даних Департаменту.

Станом на 06 грудня 2013 року із функціонуючих 1233 артезіанських свердловин на централізоване водопостачання, оснащено приладами обліку 989 або 90%. Залишилося оснастити ще 244 свердловини, але по 610 свердловинам інформація не відома, тому відсоток оснащення буде становити вже 54%, а не 90%.

Виконано завдання Верхньорогачицьким районом, МКП «ВУВКГ м.Херсон», КП «Міський водоканал» м.Нова Каховка, КП «Основа» м.Н.Каховка, Таврійський ВУВКГ м.Таврійськ та КВУ «Каховський водоканал» м.Каховка.

Досі низькі показники в м. Херсоні, Генічеському, Голопристанському, Каховському, Новотроцькому районах та в смт Чаплинка ( із 13 свердловин оснащено тільки 1).

Враховуючи викладене та з метою оснащення артезіанських свердловин приладами обліку води колегія вирішила:

- визнати незадовільну роботу з облаштування приладами обліку води артезіанських свердловин в м.Херсоні, Генічеському, Голопристанському, Каховському, Новотроцькому районах та в смт Чаплинка.

- Управлінню житлово-комунального господарства підготувати доповідну записку голові обласної державної адміністрації щодо вжиття персональних дій до заступників голів районних державних адміністрацій та міськвиконкомів, які забезпечують координацію питань житлово-комунального господарства, за не виконання завдання стосовно повного оснащення артезіанських свердловин приладами обліку води.

- Головам районних державних адміністрацій та міським головам міст обласного значення рекомендувати провести звірку з Департаментом екології та природних ресурсів облдержадміністрації щодо наявності свердловин розташованих на території району (міста) згідно отриманих дозволів на спец водокористування та посилити контроль за дотриманням природоохоронного законодавства, щодо використання природних ресурсів загальнодержавного та місцевого значення.

- Херсонському міськвиконкому рекомендувати в термін до 01 лютого 2014 року провести інвентаризацію 405 артезіанських свердловин, які знаходяться на балансі водокористувачів, розташованих на підпорядкованій Херсонській міській раді території та вжити заходи стосовно оснащення цих свердловин приладами обліку води.

За матеріалами Управління ЖКГ облдержадміністрації

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон