Прокуратура Херсонської області вимагає дотримуватись Конституції

В даному випадку це стосується окремих рішень Архангельської селищної ради Високопільського району Херсонщини, які, на переконання прокуратури області, суперечать вимогам Конституції України.

Нагадаємо, що 6 грудня 2013 року депутати Архангельської селищної ради Високопільського району Херсонської області одноголосно прийняли ряд рішень, серед яких підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом, підняття на головній щоглі селища Архангельське прапору Євросоюзу і «Відкритий лист до Президента України «Про політичну ситуацію в Україні» з пропозицією добровільної відставки в знак підтримки євроінтеграційних намірів України.

Однак Великоолександрівська міжрайонна прокуратура встановила, що відповідно до вимог Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» прийняття таких рішень не належить до повноважень органів місцевого самоврядування та суперечить вимогам ст.19 Конституції України.

Враховуючи цей факт, Великоолександрівським міжрайонним прокурором заявлено адміністративний позов про визнання незаконними та скасування зазначених рішень Архангельської селищної ради.

Оскільки в окремих засобах масової інформації поставлено під сумнів справедливість та законність вимог Великоолександрівського міжрайонного прокурора, журналісти звернулися за відповідними роз'ясненнями до прокуратури Херсонської області. Пропонуємо ознайомитися з суттю цих роз'яснень:

«Рішеннями Архангельської селищної ради 06.12.2013 рішень №№ 452, 453 грубо порушуються конституційні засади правового порядку в Україні.

Перш за все - прийняті рішення в повній мірі не відповідають приписам ст.19 Конституції України, згідно з якою органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Ураховуючи те, що Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» та іншими законами України до повноважень органів місцевого самоврядування не віднесено можливості прийняття рішень вказаної категорії, з цього випливає не правова природа зазначених рішень.

Крім того, за результатами аналізу змісту вказаних рішень, необхідно зробити висновок, що ними порушено фундаментальні принципи державної самобутності як народу України у цілому, так і в окремому - Архангельської селищної територіальної громади Високопільського району, оскільки державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України, опис яких визначено ст.20 Конституції України.

Рішення підняти прапор Євросоюзу виходить за межі повноважень органів місцевого самоврядування. У таких випадках вони мають право використовувати лише державний прапор або ж власну символіку, затверджену тим-таки органом місцевого самоврядування на своїх засіданнях. Прапор Євросоюзу до згаданої категорії не відноситься. На будинках, де працюють ради та їх виконавчі комітети, може підніматися лише Державний Прапор України.

Щодо вимог, викладених у «відкритому листі», то слід зазначити, що припинення повноважень Президента України також має здійснюватися у спосіб, що передбачений Конституцією України.

Звинувачення у використанні подвійних стандартів також рішуче відкидаємо. Обласна й районні ради на Херсонщині приймали звернення про консолідацію та спільні дії для вирішення соціально-економічних проблем, тоді як Архангельська селищна рада прямо закликала до відставки уряду та Президента, а це однозначно не входить до кола питань для її розгляду, окреслених у статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування». Крім того, звернення обласної, міської рад були адресовані учасникам подій, а не окремій, певній особі, а Президенту та Верховній раді були надіслані лише до відома.

За таких обставин, з метою припинення дій, якими порушено конституційно-правові норми прямої дії та які вчинено на підставі рішень Архангельської селищної ради Високопільського району, органи прокуратури Херсонської області були змушені звернутися до Херсонського окружного адміністративного суду з позовом з вимогою скасування вказаних рішень, як незаконних».

За матеріалами прес-служби прокуратури Херсонської області

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон