В Херсоні процвітає «легальна» наркоманія?

Схоже, що хвиля «легальної» наркоманії поступово «накриває» наше місто. Вже не перший рік нам доводиться чути про курильні суміші, які набувають популярності серед певного кола херсонської молоді.

Ці суміші мають багато назв: спайс, легалка, синтетична марихуана. Продають їх в Херсоні під виглядом ароматичних трав для ламп, але справжнє призначення цієї «травички» зовсім не у цьому.

Майже в кожному подвір'ї та у будь-який час доби можна зустріти молодь з зовсім неадекватною поведінкою. Розлад моторних та вестибулярних функцій, збій функцій мовного апарату, втрата короткочасної пам'яті, інколи легкі галюцинації. Саме такі ефекти викликає куріння синтетичної трави. Згодом наслідки такого кайфу виражаються у психічних розладах.

Цей наркотик в Херсоні можна придбати на звичайних ринках та магазинах. Ціна зілля залежить від його виду, тобто якими саме синтетичними речовинами окроплена. Часто це штучні каннабіноїди, що є аналогом діючої речовини у марихуані. Але діють чи не у тричі сильніше. Донедавна було відомо три точки продажу спайсу, одна з яких знаходиться просто на Північному ринку, що вулиці Некрасова. Інший магазин знаходився на проспекті Ушакова, але з невідомих причин переїхав у інше місце. Вікна магазинів завжди зачинені жалюзями, а на білих дверях в'ється гіпнотична спіраль чорного кольору.

Фасують наркотик по 1 граму у пластикові пакетики, які після цього герметично запаковують у ще одну міцну, срібного кольору, непрозору упаковку. Саме за кількістю викинутих на вулиці пакетиків можна виявити точку продажу наркотику. Препарат викликає психічну залежність і тому «легальні наркомани» розкривають пакети просто при виході. У Херсоні до продажу надходять 4 види «спайсу». Коштують відповідно до сили дії наркотику - 55, 65, 75 та 140 грн.

Переконуючи покупців в нешкідливості міксу, продавці роблять упор на його рослинний склад. Ми звикли вважати, що в природі немає шкідливих для людини трав, однак рослини, що входять до складу суміші, аж ніяк не корисні деревій або ромашка. Мікс містить левиний хвіст, рожевий і блакитний лотос, бейбін, карликову шоломницю та інші рослини. Купуючись на красиві і звучні назви, люди не підозрюють, що у всіх цих рослинах міститися дуже сильні галюциногенні речовини. В Азії та Південній Америці, звідки родом ці трави, вони з давніх пір використовувалися місцевими жителями як легкі наркотики, на зразок марихуани. У сукупності ж вони надають набагато більш руйнівний вплив на організм людини.

Не підозрюючи про те, що таке спайс, люди раділи його «розслаблюючій» дії, схожому з впливом конопель. Оскільки з легких отрута проникає прямо в кров, удар припадає на весь організм в цілому. Більшу частину отрути як губка вбирає в себе печінка. Різко звужуються капіляри головного мозку, намагаючись не пропустити наркотик до «центрального процесору», в результаті чого мозок погано постачається киснем і починають відмирати нервові клітини. Цей процес супроводжується відчуттям легкості, яке так подобається підліткам.

Розповідаючи про те, що таке спайс, слід згадати, що найстрашніше вплив цей наркотик надає не на мозок, а на статеву систему. Юнаки, кілька років поспіль вживають курильну суміш, стають безнадійними імпотентами. Ще жахливіше вона діє на дівчат. При тривалому палінні міксу у них повністю порушується гормональний баланс і збивається менструальний цикл. Найчастіше це призводить до невиліковному безпліддя.

На цьому список негативних наслідків паління суміші аж ніяк не закінчений. Про те, що таке спайс, сказано вже чимало, проте не варто забувати і про шкідливий вплив міксу на серцево-судинну систему. Нерідко у любителів курильної суміші підвищується артеріальний тиск. Це відбувається настільки різко і раптово, що може призвести до летального результату. Страждає навіть зовнішність людини. Регулярне вживання спайса призводить до стрімкого випаданню волосся, причому стосується це не тільки юнаків, а й дівчат. Волосся випадає дуже рясно – за кілька місяців на місці розкішної шевелюри залишається абсолютно лисий череп.

Впливає суміш і на психіку. У людини, що вживає її кілька місяців, виникають нав'язливі суїцидальні думки, що супроводжуються галюцинаціями. Як зловживання пивом часто призводить до алкоголізму, так і куріння спайса рано чи пізно викличе бажання спробувати більш сильний наркотик.

«Просто приємне почуття легкості, дезорієнтації. Змінюється хід думок, починаєш думати зовсім інакше. Також сильна сухість у роті. Голова паморочиться. Загалом усе інакше. Не думаю, що це можна описати словами», - говорить молодий чоловік, що курив ці суміші та побажав залишитись неназваним.

Петро Вялков

P.S. Постановою Кабінету міністрів України № 373 від 31.05.2010 у список наркотичних препаратів, психотропних речовин і прекусоров внесені JWH-018, CP 47,497 і його гомологи, а також деякі інші синтетичні каннабіноїди, але виробники такого наркотику замінюють складники на поки що легальні аналогічні, але не менш шкідливі...

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон